20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Koronavirüs dünyayı daha 'sessiz' hale getirdi

Koronavirüs dünyayı daha 'sessiz' hale getirdi

Koronavirüs salgını hakkında yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde insan kaynaklı gürültüleri yüzde 50 oranında azalmasına neden oldu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Koronavirüs dünyayı daha 'sessiz' hale getirdi

Koronavirüsü salgını dünya çapında bir gerçekliğe dönüştüğünden beri ülkelerin değişen politikaları kapsamında karantina uygulaması başladı. Bu sayede dışarıda bulunan insan sayısında önemli bir düşüş yaşanmış oldu. Buna bağlı olarak azalan trafik, uçak yolculukları, konserler ve spor müsabakaları gibi eylemler küresel anlamda gürültü kirliliğinin yüzde 50 oranında düşmesini sağladı.

Uluslararası bir araştırma ekibi, corona virüsü salgınının yayılmasını önlemek üzere alınan önlemlerin, gürültü kirliliğinde benzeri görülmemiş bir düşüşe yol açtığı sonucuna ulaştı. Araştırmacılar bu sonuca ulaşmak için, 117 ülkedeki sismik istasyonlardan alınan verileri değerlendirdi.

Science dergisinde yayımlanan çalışma, mart ve nisan aylarında, özellikle büyük şehirlerde, sismik gürültü veya insan aktivitesinden kaynaklanan titreşimleri gösteriyor. Çalışmanın yazarlarından olan Mika McKinnon normal şartlarda yapılan pek çok eylemin gerçekleşmediğini vurguluyor. Bu da kaçınılmaz olarak sessizlik dönemine girilmesine neden oluyor bu süreç de  ”antropause” olarak adlandırılıyor.

Sessizlik en çok büyük şehirlerde kendisini gösterirken, McKinnon, şehirlerde yer alan sessizliği örneklendiriyor. Corona virüsü sürecinde yaşanan sessizlik, Almanya’da bulunan ve dünyanın en sessiz yerlerinden biri olarak konumlandırılan terk edilmiş maden şaftları ile benzerlik gösteriyor.

McKinnon, sessiz dönem olarak adlandırılan antropause döneminde toplanan verilerin bilim insanlarının depremi daha iyi tespit etmesine ve insan kaynaklı ya da doğal sismik sesler arasında daha iyi ayrım yapmasına yardımcı olacağını söylüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Elektrik faturalarında yeni dönem

Elektrik faturalarında yeni dönem