Türkgün Gündem Mardin’de 137 bin tonluk buğday vurgununda 9 tutuklama

Mardin’de 137 bin tonluk buğday vurgununda 9 tutuklama

Mardin’de Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) çiftçilerden satın alarak özel şirketlere ait depolarda tuttuğu 137 bin ton buğdayı satarak yaklaşık 1 milyar TL'lik vurgun yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüpheliden 9'u tutuklandı.

KAYNAK: DHA

TMO'nun çiftçilerden satın alarak, 5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında kurulan özel depolarda tuttuğu 137 bin ton buğdayın satıldığı ihbarı sonrası Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında aralarında iş insanlarının da olduğu 18 şüpheli hakkında yakalama kararı verildi. 

Yaklaşık 1 milyar TL'lik vurgun yaptıkları iddia edilen şüpheliler, 10 Nisan'da gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen iş insanları F.S., Y.K., A.Ö., S.Ö. M.Ö., Y.Ö., B.T., S.A. ve muhasebeci İ.K. çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, diğerleri adli kontrolle serbest bırakıldı. Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mersin'de de konu ile ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Hatay'da 10 ürüne daha coğrafi işaret

Hatay'da 10 ürüne daha coğrafi işaret

Hatay Valiliği tarafından coğrafi işaret tescil belgesi kazanan 10 yeni yöresel lezzetin tanıtımı Antakya Gastronomi Çarşısı’nda yapıldı.

KAYNAK: DHA
KAYNAK: İHA-AA-DHA

lezzetleri aşur yemeği, bakla ezmesi, peynirli irmik helvası, taş kadayıf, tuzlu yoğurt çorbası, yaprak sarması, ekşi aşı, bahtenis dolması, fellah köftesi ve pirzolalı yaprak sarma coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Antakya Gastronomi Çarşısı’nda düzenlenen tanıtım etkinliğine Vali Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ve protokol üyeleri katıldı.

600’DEN FAZLA YEMEK ÇEŞİDİ BULUNUYOR

Coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan yöresel lezzetler hakkında bilgi veren Vali Mustafa Masatlı, “6 Şubat ve devamındaki depremler bizlere kapanması çok zor, derin yaralar açtı. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, dünyanın en büyük ihya, inşaat ve imar operasyonlarından biri başlatılmış oldu. Bu çalışmalarımızdan bir tanesi de coğrafi işaretli ürün sayımızın artırılmasıyla ilgilidir. Şehrimizde şu ana kadar yaptığımız tespitlerde 600’den fazla yemek çeşidi bulunmaktadır. Ancak 5 Şubat 2023 tarihi itibarıyla sadece 25 ürün coğrafi işaret almıştı. Bu alandaki çalışmalarımıza yoğunlaşarak, bugün itibarıyla bu sayıyı 50’ye çıkarmış bulunmaktayız. Yani 2 yıllık bir süreçte coğrafi işaretli ürün sayımız neredeyse iki katına ulaşmıştır. Şu anda 80 adet coğrafi işaret çalışmamız da devam etmektedir. İnşallah önümüzdeki yılın başına kadar bu çalışmalar da meyvesini verecek ve yaklaşık 130 ürünümüz coğrafi işaret almış olacaktır. Biz coğrafi işareti bir milli mesele olarak görüyoruz. Çünkü bir ürünün mahreci ve menşeini ancak bu şekilde algılayabilir ve anlayabiliriz. Bu nedenle coğrafi işaretler hem kültürümüzün zenginliğini hem de insanlarımızın bu alandaki emeklerini tescil etmek anlamına gelmektedir. Bu süreç içerisinde, kültürümüzün, turizmin ve kültürel varlıklarımızın tekrar ortaya çıkarılması noktasında pek çok çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *