Türkgün Gündem Marmara Denizi'nde sinsi tehlike: Müsilaj! Balık etine zarar veriyor mu?

Marmara Denizi'nde sinsi tehlike: Müsilaj! Balık etine zarar veriyor mu?

Marmara Denizi'nde yeniden görülmeye başlayan müsilaj balıkçıları ve vatandaşları tedirgin ederken, balıkçılar "Müsilaj balığın etine zarar vermez" diyerek kamuoyundaki endişelere açıklık getirdi.

KAYNAK: İHA

Marmara Denizi'nde yeniden etkili olmaya başlayan müsilaj vatandaşlarda tedirginliğe yol açarken Tekirdağlı balıkçılar ve balık satışı yapan esnaf, müsilajın balığın etine zarar vermediğini belirtti.

Av yasağının başlamasıyla birlikte büyük tekneler sezonu kapatırken, tezgâhlarda küçük teknelerin getirdiği istavrit, sardalya, mezgit ve çupra gibi balıklar yer almaya devam ediyor.

ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRDİLER

Müsilajın denizlerde zaman zaman görülebilen çevresel bir durum olduğunu belirten balıkçılar, "Balığın etinde sağlığa zararlı herhangi bir etki yok. Sadece kıyıdaki dip yaşamını zaman zaman olumsuz etkileyebiliyor." diyerek endişelere açıklık getirdi.

Büyük teknelerin paydos ettiğini, küçük teknelerin ise faaliyetlerine devam ettiğini ifade eden balıkçılar, yeni sezona kadar avcılığın tamamen bittiğinin söz konusu olmadığını kaydettiler.

Balıkçı Behiç Karacı, Ramazan Bayramı ile birlikte büyük teknelerin paydos etmesi ve denizlerdeki müsilajın artmasıyla birlikte sezonun küçük teknelerle devam ettiğini söyledi.

Karacı, özellikle müsilajın balık sağlığına zarar vermediğini vurgulayarak, bu durumun denizin doğal savunma mekanizması olduğunu ifade etti.

"BALIK VAR AMA BÜYÜK TEKNELER YOK"

Balıkçı Behiç Karacı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Av yasağı resmi olarak 15 Nisan'da başladı ama Ramazan Bayramı ile birlikte büyük teknelerimizin yüzde 90'ı paydos etti. 15 günlük kısa süreyi değerlendirmek istemediler. Zaten bayramdan bu yana tezgâhlardaki tüm balıklar küçük teknelerden geliyor. Yani 12 metrenin altındaki teknelerden çıkan balıkları satıyoruz. Şu anda yasak olan, büyük teknelerin avlanması. Küçük tekneler, küçük ağlarla istavrit, hamsi, sardalya, çupra, mezgit, barbun gibi çeşitleri yakalamaya devam ediyor.

AVCILIK 12 METRENİN ALTINDAKİ TEKNELERLE DEVAM EDECEK

"Sezon bitti, canlı balık yok" algısının doğru olmadığını dile getiren Karacı, "Küçük teknelerin yakaladığı balıklar hâlâ var. Çeşitlilik devam ediyor ama elbette miktarda azalma oldu. Büyük tekne bir gecede 100 kasa balık yakalarken, küçük tekne 10 kasa getiriyor. Bu da fiyatlara biraz yansıdı. Şu an tezgâhımızda en çok istavrit var. Sardalya da başladı. Çupra ve mezgit çeşitlerini de bulundurmaya çalışıyoruz." dedi.

"MÜSİLAJ BALIĞIN ETİNE ZARAR VERMEZ"

Karacı, müsilajla ilgili şunları söyledi:

Yaklaşık 4 yıl önce müsilaj yine yoğun şekilde görülmüştü ve vatandaşlar tedirgin olmuştu. Bu yıl da Marmara Denizi'nde müsilaj vardı, bu da balıkçıların işini zorlaştırdı. Bu yüzden büyük teknelerin çoğu Karadeniz'e gitti. Müsilaj, denizin kendi ürettiği bir şey. Bölge bölge ortaya çıkabiliyor. Denizdeki azot ve fosfor yükü artınca, deniz bir savunma mekanizması geliştiriyor ve bu maddeyi üretiyor. Bazen akıntı ve rüzgârla kıyıya yaklaşıyor, bazen açığa gidiyor. Aslında balığın etine hiçbir zararı yok. Kıyıya çok geldiği zaman dip yapısını etkileyebilir, ama balığın yenmesine engel değil. Zaten bizden en çok balık alan müşteriler doktorlar. Onlar da söylüyor. Müsilaj hep olacak. Üç yıl olmayacak, dördüncü yıl çıkacak. Bu denizin doğal döngüsü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Faydalı Bilgiler MEB AGS 2025 geç başvuru başladı: Başvuru nasıl yapılır, ücret ne kadar?

MEB AGS 2025 geç başvuru başladı: Başvuru nasıl yapılır, ücret ne kadar?

2025 yılında ilk kez uygulanacak olan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB AGS) için geç başvuru süreci başladı. Detaylar haberimizde...

MUHABİR: Eylül Şahin

2025 yılında ilk kez uygulanacak olan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB AGS) için normal başvuru sürecini kaçıran adaylara bir şans daha verildi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklanan takvime göre, AGS geç başvuru işlemleri bugün, 28 Mayıs 2025 Çarşamba günü başladı. Geç başvurular gece 23.59’a kadar devam edecek.

AGS Geç Başvuru Nereden ve Nasıl Yapılır?

Adaylar başvurularını, ÖSYM’nin resmi internet adresi olan ais.osym.gov.tr üzerinden ya da ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla bireysel olarak gerçekleştirebilecekler. Geç başvuru süresi sınırlı olduğu için adayların işlemlerini belirtilen saatten önce tamamlamaları önem taşıyor.

2025 AGS Geç Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Normal başvuru sürecinde AGS sınav ücreti oturum başına 570 TL olarak belirlenmişti. Ancak geç başvuru yapan adaylar, bu tutarı %50 artırımlı olarak ödeyecek. Buna göre 2025 MEB AGS geç başvuru ücreti her bir oturum için 855 TL olarak uygulanacak. Ücretler yalnızca 28 Mayıs günü içinde yatırılabilecek.

2025 AGS Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

Milli Eğitim Akademisi'ne öğretmen alım sürecinin bir parçası olan AGS sınavı, 13 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilecek. Adaylar sınavda; AGS oturumunda 80, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumunda ise 50 çoktan seçmeli soruyu yanıtlayacak ve her oturum için 110 dakika süreye sahip olacak.

AGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Sınavın ardından adaylar sonuçlarını 13 Ağustos 2025 tarihinde ÖSYM'nin resmi sonuç açıklama sistemi üzerinden öğrenebilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *