Türkgün Gündem Marmara'da müsilaj tehlikesi: 2021'e dönüş alarmı veriyor

Marmara'da müsilaj tehlikesi: 2021'e dönüş alarmı veriyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsünden bilim insanlarının hazırladığı, Marmara Denizi'ndeki müsilajın son durumunu gösteren harita, 2021'deki yoğun müsilaj dönemiyle büyük benzerlik gösteriyor.

KAYNAK: AA

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden 15 bilim insanı, Bilim-2 araştırma gemisi ile Marmara Denizi’nde 10 gün süren kapsamlı bir inceleme gerçekleştirdi. Bu sefer, enstitünün gerçekleştirdiği en büyük müsilaj araştırması oldu ve 60 farklı istasyonda derinliklerden numuneler alınarak gemideki laboratuvarlarda detaylı analizler yapıldı.

Sefer öncesinde, bir ay boyunca otonom deniz araçları kullanılarak yüksek çözünürlüklü veriler toplandı. Elde edilen veriler sonucunda, Marmara Denizi'ndeki müsilaj oluşumuna etki eden kirlenme, tuzluluk, sıcaklık, klorofil, fitoplankton, zooplankton, oksijen seviyesi, ışık yoğunluğu ve bulanıklık gibi faktörler hakkında önemli bulgular elde edildi.

Marmara'daki Müsilaj Tehlikesi Yeniden Artıyor: 2021'e Dönüş Uyarısı

Bu yeni veriler, 2021’de yapılan müsilaj çalışmalarının verileriyle karşılaştırılarak analiz edildi. Analizler sonucunda, 2021 Haziran’ındaki müsilajın yoğun olduğu dönemle karşılaştırmalı 3 harita hazırlandı. Haziran 2021 haritası, müsilajın en yoğun olduğu zamanı gösterirken, Eylül 2021’de müsilajın azalmaya başladığı ve temizleme çalışmalarının etkili olduğu gözlemlendi. Ancak, 2025 Nisan’ındaki harita, müsilajın yeniden yoğunlaştığını ve neredeyse Marmara Denizi’nin tamamını kapladığını ortaya koydu.

Marmara'da müsilaj tehlikesi: 2021'e dönüş alarmı veriyor

Müsilajın Tekrar Artışı ve Karadeniz’in Rolü

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, 2021’deki müsilaj olayından önce Karadeniz’den gelen suyun seviyesinde 10 aylık bir düşüş görüldüğünü belirtti. Şu andaki durumun buna benzer olduğunu ve Marmara Denizi'nde yüksek kirlilik ve oksijen eksikliği yaşandığını vurguladı. Prof. Salihoğlu, "Bu başlangıç evresi gibi görünüyor. Şu an fitoplanktonların yoğun şekilde ürediğini gözlemliyoruz. 2021’de de benzer bir durum yaşanmıştı, ancak tüketim başlamadığı için bu üretimin devam etmesi bekleniyor" dedi.

Kuraklık ve Müsilaj Riski

Marmara'daki müsilaj riski, kurak dönemin etkisiyle daha da arttı. Karadeniz’den gelen suyun azalmasıyla Marmara’nın üst su tabakasının değişmesi zorlaşıyor. Prof. Salihoğlu, "Kuraklık, Marmara’daki müsilaj riskini daha da artırdı" diyerek, bu dönemde müsilajın etkilerinin daha büyük olabileceğine dikkat çekti.

Oksijen Eksikliği ve Organik Yükün Artışı

Bilimsel Seferler Koordinatörü Dr. Hasan Örek, denizin içindeki yüksek üretim seviyesinin müsilajın ana tetikleyicisi olduğunu belirtti. Özellikle ışık ve suyun besin elementlerinin alg üretimini artırdığına dikkat çeken Örek, Marmara Denizi'nin her bölgesinde müsilaj tespit ettiklerini ve müsilajın daha da büyüyebileceğini ifade etti. Ayrıca, Karadeniz’den gelen organik yükün, Marmara’daki oksijen seviyesini daha da düşürerek denizin ekosistemini zayıflattığını belirtti.

Marmara'da müsilaj tehlikesi: 2021'e dönüş alarmı veriyor

Müsilajın Yüzeye Çıkması Bekleniyor

Dr. Mustafa Mantıkcı ise, şu an Marmara’da müsilajın 15-25 metre derinliklerinde aktif olduğunu ve su sıcaklığının 10-11 derece arasında olduğunu söyledi. Mantıkcı, su sıcaklıklarının artmasıyla müsilajın yüzeye çıkma ihtimalinin yükseldiğini belirterek, 2021’de yaşanan durumu hatırlatarak, “Haziran ayında su sıcaklığının yükselmesiyle müsilaj tüm yüzeye yayılabilir” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Sudan'dan BAE'ye büyük tepki: Diplomatik ilişkiler koparıldı!

Sudan'dan BAE'ye büyük tepki: Diplomatik ilişkiler koparıldı!

Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) "saldırgan ülke" ilan ederek bu ülkeyle diplomatik ilişkileri kesme kararı aldı.

MUHABİR: Sevda Yalçın

Sudan resmi haber ajansına (SUNA) göre, Sudan Güvenlik ve Savunma Konseyi, Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan başkanlığında toplandı.

Toplantının ardından açıklama yapan Savunma Bakanı Yasin İbrahim Yasin, "2 yıldan fazla bir süredir tüm dünya, BAE'nin, yerel vekili terörist isyancı Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) aracılığıyla Sudan'ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve vatandaşlarının güvenliğine karşı işlediği saldırıları takip ediyor." dedi.

Yasin, "BAE, ulusu savunmak ve kaynaklarını korumakla görevli meşru kurum olan Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından mağlup edilen yerel vekilinin yenilgisinden emin olduğunda desteğini artırdı ve isyana (HDK) gelişmiş stratejik silahlar sağlamak için yeteneklerinin daha fazlasını konuşlandırdı." ifadesini kullandı.

Birleşik Arap Emirliklerini "saldırgan ülke" ilan etti

BAE'nin, ülkede hayati önem taşıyan tesisleri, hizmet tesislerini hedef almaya devam ettiğini, son olarak petrol ve gaz depolarını, Port Sudan Limanı'nı ve havalimanını, enerji santrallerini ve otelleri hedef aldığını dile getiren Yasin, bunun, milyonlarca sivilin canını ve malını riske attığını, bölgesel ve uluslararası güvenliği, özellikle Kızıldeniz'in güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı.

Yasin, devam eden saldırının ardından Güvenlik ve Savunma Konseyinin, "Birleşik Arap Emirlikleri'ni 'saldırgan ülke' olarak ilan etmek, BAE ile diplomatik ilişkileri kesmek ve Sudan'ın Büyükelçiliği ile Başkonsolosluğu'nu geri çekmek." kararlarını aldığını bildirdi.

Yasin, devletlere kendilerini savunma hakkı tanıyan Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51. maddesinin metni ve ruhuna uygun olarak Sudan'ın, ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak, sivillerin korunmasını ve insani yardımın sürekli olarak ulaştırılmasını sağlamak için saldırganlığa her türlü yolla karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *