21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem MEB'den ‘özel okul tercihinde dikkat edilmesi gerekenler

MEB'den ‘özel okul tercihinde dikkat edilmesi gerekenler

Milli Eğitim Bakanlığı, çocukları için özel okulları tercih edecek olan velilere, kurumsal yapı, akademik başarı, okul müfredatı, öğretmen profili, fiziki ve teknolojik altyapı gibi kıstaslara dikkat etmeleri uyarısında bulundu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MEB'den ‘özel okul tercihinde dikkat edilmesi gerekenler

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız, yaptığı açıklamada, 2019-2020 eğitim öğretim döneminde çocuklarını özel okullara göndermeyi düşünen veliler için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Liselere Geçiş Sistemi çerçevesinde yapılan merkezi sınav sonuçlarının açıklamasından sonra okullarda kayıt dönemine girildiğini belirten Yıldız, bir eğitim kurumunu tercih nedenlerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İlk kez özel okula çocuğunu kaydettirecek ailelere tercih nedenlerine yönelik liste yapmasını söyleyen Yıldız, "Bir özel öğretim kurumuna çocuğunu göndermeyi düşünen ebeveynler, neden devlet okulları yerine özel eğitimi seçtiği üzerine iyi bir irdeleme yapmalı, bunun sebeplerini belirlemeli. Yani ilk düğmenin doğru iliklenmesi gerekiyor." açıklamasında bulundu.

 "Önce okulun kurumsal yapısına, eğitim çıktısına bakın"

Yıldız, "Hepsinden önce seçilecek özel okulun kurumsal yapısı çok temel ve belirleyicidir. İkincisi okulun akademik başarısı ve öğrencileri için sağladığı burslar. Özel okullar düzeyinde mezun ettiği öğrencilerin eğitim çıktısı, yerleştiği üniversitelerin çeşitliliği nedir, mezunlar sonrasında nerelerde istihdam edilmiş?₺ şeklinde konuştu.

"Üçüncüsü, eğitim personelinin kalitesi, sürekliliği ve çeşitliliği. Tercih yapılırken mutlaka öğretmenlerle iligli bilgi alınması gerekiyor." diyen Yıldız, dördüncü husus olarak uygulanan öğretim programlarının neler olduğunun önemini belirtti.

Yıldız, "Bir kurumu farklı kılan, velilerin tercih nedenleri arasındaki en önemli unsarlardan biri de okulun yabancı dili hangi oranda, niteliklerde öğrettiği. 'Yabancı dil öğretiyorum'u herkes diyebilir ama esas olan bu çıktının karşılığı nedir? Velinin bu soruyu mutlaka sorması gerek." dedi.

Yıldız, "Okul öğrencileri hayata hazırlıyor mu? Velinin hayattan beklentisi, çocuğunun düzeyinden beklentisi ne? Okul bunu başarabilecek mi? Bu sorulara da yanıt aranması lazım." ifadelerini kullandı.

"Okulu her yerini gezin, teknolojik altyapısına bakın"

Okulun fiziki donamının, altyapısının önemini vurgulayan Yıldız, "Veliler tercihte bulunmadan önce mutlaka okulun her yerini gezip görmeli. Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur, okulun teknolojik altyapısı, fiziki donanımı, laboratuvarları, kütüphanesinin incelenmesi, okulun güvenli ve sağlıklı olması noktasında sunduğu ortam, verilen yemek ve servis hizmetlerinin değerlendirilmesi.₺ dedi.

 "Sosyal, sportif etkinliklerin listesini isteyin"

Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:

"Başka bir unsur da, okulun toplum yararına yaptığı çalışmalar, sosyal, sanatsal ve sportif etkinlikleridir. Veliler okuldan bunun listesini alabilir. Bugünün dünyasında sadece akademik diplomaya değil çocuğun hangi sosyal etkinliklere dahil olduğuna, portfolyosunda nelerin bulunduğuna da bakılıyor. başka bir husus olarak okuldaki öğrenci rehberliği hizmetini ele alabiliriz."

Yıldız, "Ebevynler çocukların eğitim aldığı okulda her sene bu sorgulamaları gerçekleştirmeli. Hem öğrenci hem de öğretmen sözleşmelerini yıllık yapmamızın ana sebebi bu. Çünkü değişimler olabiliyor. Velinin, bu dönemi bir fiyat pazarlığı olarak değil çocuğu için her sene aynı dikkat ve enerjiyle hareket edeceği bir süreç olarak görmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Bu sürecin tüm öğrenci ve aileler için hayırlı olması dileklerinde bulunan Yıldız, okul tercih edecek ebeveynlerin mutlaka farklı seçenekleri ele alarak karşılaştırma yapması gerektiğini hatırlattı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Şanlıurfalıların 'acı' telaşı başladı

Şanlıurfalıların 'acı' telaşı başladı