29 Eylül 2024
weather
28°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Meteoroloji, Akom ve Valilik art arda uyardı

Meteoroloji, Akom ve Valilik art arda uyardı

Meteoroloji, AKOM ve Valilik'ten gelen son uyarılara göre, bu gece saatlerinden itibaren İstanbul dahil olmak üzere Türkiye’nin büyük bir kısmında sağanak, dolu ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. İstanbul'un yanı sıra altı il için sarı kodlu uyarı yapıldı.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Meteoroloji, Akom ve Valilik art arda uyardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre, ülkemizin kuzey kesimlerinde parçalı bulutlu, yer yer çok bulutlu bir hava bekleniyor. Öğleden sonra Marmara'nın batısında başlayacak sağanak ve gök gürültülü yağışların, gece saatlerinde Marmara geneline ve Kuzey Ege'ye yayılması öngörülüyor. Diğer bölgelerin ise az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Akşam saatlerinde Trakya'da, gece saatlerinde ise İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Yalova çevreleri ile Balıkesir'in kuzey ilçelerinde yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Ayrıca sabah saatlerinde Marmara ile Karadeniz'in iç kesimlerinde pus ve sis olayı yaşanabileceği belirtiliyor. 

HAVA SICAKLIĞI: Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor.

RÜZGAR: Genellikle güney ve batılı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, akşam saatlerinden itibaren Marmara'nın batısında kuzeybatı yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; akşam saatlerinde Trakya kesiminde, gece saatlerinde İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Yalova çevreleri ile Balıkesir'in kuzey ilçelerinde yerel kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerekmektedir.

6 KENTTE SARI UYARI

Meteoroloji, "Balıkesir, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ" için sarı uyarıda bulundu.

İSTANBUL İÇİN UYARI

Bu gece saatlerinden itibaren İstanbul’da yerel kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların etkili olması bekleniyor. Yağışların sabah saatlerine kadar süreceği tahmin ediliyor. Bu durum, sel, su baskını, yıldırım düşmesi, ulaşımda aksamalar ve yağış sırasında kuvvetli rüzgar ile küçük çaplı dolu yağışı gibi olumsuzluklara yol açabileceğinden, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları önem arz ediyor.

İstanbul Valiliği, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Meteoroloji’ye göre, bu gece saatlerinden itibaren İstanbul’da yerel kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Yağışların, sabah saatlerine kadar etkili olması bekleniyor. Dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" ifadelerine yer verdi.

AKOM’DAN SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’ndan (AKOM) İstanbul ve Marmara Bölgesi için bu akşamdan itibaren etkili olacağı tahmin edilen ve Salı günü akşam saatlerine kadar etkisini sürdürmesi beklenen yağış uyarısı geldi. AKOM’un açıklamasında, “İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi genelinde akşam saatlerinden (22.00) itibaren soğuk ve yağışlı havanın etkili olması bekleniyor. Bu nedenle, halihazırda 27-29 dereceler civarında yaz değerlerinde seyreden sıcaklıkların, rüzgarın kuzeyli yönlerden (Karayel) kuvvetlenmesi (40-60km/s) ile birlikte 8-10C birden azalacağı, beraberinde il genelinde sabah saatlerine kadar yer yer kuvvetli sağanak yağmur geçişlerinin yaşanacağı tahmin ediliyor” ifadelerine yer verildi.

ÖZELLİKLE YAĞIŞ KARADENİZ KIYILARINDA ETKİLİ OLACAK

Salı akşam saatlerine kadar bölgede aralıklarla devam etmesi beklenen yağışların Şile, Beykoz, Çekmeköy ve Tuzla gibi kuzey ve doğu bölgelerimizde kuvvetli olabileceği, sıcaklıkların ise Çarşamba gününden itibaren tekrardan mevsim normalleri üzerine yükseleceği öngörülüyor.

MARMARA’NIN BATISI İÇİN UYARI

Bugün akşam saatlerinden itibaren Edirne'den başlayarak Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale’nin doğusu ve Balıkesir’in kuzey kesimlerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Gece saatlerinde etkisini kaybetmesi öngörülen bu yağışlarla birlikte sel, su baskını, yıldırım düşmesi, ulaşımda aksaklıklar ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuz durumlara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları öneriliyor.

MARMARA’NIN DOĞUSU VE BATI KARADENİZ'DE KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Bu gece itibarıyla Kocaeli, Yalova ve Bursa’da, Pazartesi sabah saatlerinden itibaren ise Sakarya, Bilecik, Zonguldak, Düzce, Bartın, Bolu, Karabük ile öğle saatlerinden sonra Kastamonu ve Sinop’ta yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların görülmesi bekleniyor. Bu durum, sel, su baskını, yıldırım düşmesi ve ulaşımda aksamalar gibi riskler taşıdığından, vatandaşların tedbirli olmaları önem taşıyor.

DENİZLERDE FIRTINA BEKLENİYOR

Batı Karadeniz'de rüzgarın, Pazartesi sabah saatlerinden itibaren batı ve kuzeybatı, doğusunda ise güneybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Bazı bölgelerde yer yer 9 kuvvetinde (90 km/saat) kuvvetli fırtınalar görülebilir. Fırtınanın Salı akşamında batısında, Çarşamba akşamında ise genelinde etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Doğu Karadeniz’de de Pazartesi öğle saatlerinden sonra rüzgar, batı ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde fırtına şeklinde esecek. Salı öğle saatlerinde etkisini kaybetmesi öngörülüyor.

Güney Ege’nin güneyinde Pazartesi öğle saatlerinden itibaren batı ve kuzeybatı yönlerden rüzgarın 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtına Salı günü ilk saatlerde etkisini yitirecek.

Batı Akdeniz'de de Pazartesi öğle saatlerinden itibaren rüzgarın 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına şeklinde eseceği bekleniyor. Fırtınanın aynı gün gece saatlerinden sonra batısında, Salı öğle saatlerinde ise Antalya Körfezi'nde etkisini kaybetmesi öngörülüyor.

HAVA SICAKLIKLARI DÜŞÜYOR

Yarından itibaren ülkemizi etkileyecek serin ve yağışlı hava sistemi nedeniyle, kuzeybatı bölgelerimizde hava sıcaklıklarının 4 ila 8 derece, iç kesimlerde ise 12 ila 15 derece düşmesi bekleniyor. Güney kesimlerde ise sıcaklıklarda önemli bir değişiklik öngörülmüyor.

Soğuk hava, Pazartesi günü Marmara, Kuzey ve İç Ege, Batı Karadeniz’in batısı ile İç Anadolu’nun batısında etkili olacak. Salı günü İç Anadolu’nun doğusu ve Orta Karadeniz’de, Çarşamba günü ise Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde görülmesi bekleniyor. Perşembe günü ise bu soğuk sistemin ülkemizi terk etmesi planlanıyor.

Yağışlı ve serin hava ile birlikte, özellikle Marmara ve Karadeniz bölgelerinde meydana gelebilecek kuvvetli yağışlar için Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahmin ve uyarılarını takip etmek büyük önem taşıyor.

Hafta ortasına kadar bazı illerde beklenen en yüksek hava sıcaklıkları (°C) şu şekilde:

Ankara: 16
İstanbul: 21
İzmir: 24
Konya: 19
Kocaeli: 19
Balıkesir: 23
Afyonkarahisar: 17
Eskişehir: 15
Sivas: 17
Bolu: 15
Tokat: 18
Samsun: 25
Trabzon: 22
Erzurum: 15

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sınırı aşmaya çalışan 12 kişi yakalandı: Hudut güvenliği sağlandı

Sınırı aşmaya çalışan 12 kişi yakalandı: Hudut güvenliği sağlandı