18 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Meteoroloji uyardı! Kar, sağanak, fırtına geliyor

Meteoroloji uyardı! Kar, sağanak, fırtına geliyor

Türkiye genelinde Meteoroloji tarafından yapılan uyarılara göre, ardı ardına kar, karla karışık yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Özellikle İstanbul, Ankara ve Bolu gibi birçok şehirde etkili olması beklenen yağışlar sonrasında hava sıcaklıklarının 4 derece daha düşeceği belirtiliyor. Vatandaşlar, hava durumu uyarılarına dikkat ederek tedbirlerini almalı.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Meteoroloji uyardı! Kar, sağanak, fırtına geliyor
KAYNAK: Milliyet

Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Sivas, Çankırı çevreleri ve Ankara'nın kuzey kesimlerinin yağmur ve sağanak yağışlı, Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunun yükseklerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre yağışların; Karadeniz kıyılarında yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın İç Ege, İç Anadolu'nun güneyi ve Akdeniz'in iç kesimlerinde kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 kilometre/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde iç kesimlerde yer yer hafif zirai don olayı bekleniyor.


Hava sıcaklıklarının iç ve güney kesimlerde 3-6 derece azalacağı, ülke genelinde mevsim normallerinin altına düşeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Ege, İç Anadolu'nun güneyi ve Akdeniz'in iç kesimlerinde kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 kilometre/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor.

MERSİN İÇİN SARI UYARI

Bugün öğle saatlerine kadar etkili olması beklenen kuvvetli rüzgar ve fırtınayla birlikte çatı uçması, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

BUGÜN SICAKLIKLAR 4 DERECE DAHA AZALACAK

Prof. Dr. Orhan Şen, “Bugün Cuma Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve yükseklerde kar yağışı var. Karadeniz kıyılarında yağmur var. Bu gece İç Anadolu, İç Ege ve Göller Yöresinin yükseklerinde, don hadisesi beklendiğinden dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Sıcaklıklar tüm yurtta ortalamanın altında. Bugün güney ve iç kesimlerde 3-4 derece daha azalacak. Önümüzdeki hafta sıcaklıklar batı bölgelerde 4-5 derece artacak. Önümüzdeki 1 hafta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu dışında yağış yok.

İstanbul bugün aralıklı yağmurlu 16 derece. İzmir 23, Edirne 17, Ankara 12, Antalya 28 derece.

Gümüşhane, Bayburt, Kastamonu, Bolu ve Kars yükseklerde karla karışık yağmur ve kar yağışlı 6-8 sıcaklık derece, Erzurum 9 C.

KAR YAĞIŞI SONRASI BİRÇOK KENT BEYAZA BÜRÜNDÜ

Artvin’de etkili olan soğuk hava dalgası, Ardanuç ve Şavşat ilçelerinin yüksek kesimlerinde mevsimin ilk karını beraberinde getirdi. Sonbaharın renklerine bürünen yaylalar, aniden bastıran karla beyaza kaplandı.

Son günlerde düşen sıcaklıklarla birlikte beklenen kar yağışı, özellikle Ardanuç ve Şavşat ilçelerinin yüksek rakımlı yaylalarında etkili oldu. Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı 2 bin 400 rakımlı Kocabey Yaylası mevsimin ilk karı ile beyaza büründü. Ardanuç ilçesine bağlı Zekerya köyü de kar yağışından nasibini alan yerler arasında yer aldı. Sonbaharın sarı, turuncu ve kahverengi tonlarına hakim olan yaylalar, karın etkisiyle bambaşka bir görünüme büründü. Sosyal medya kullanıcıları, yaylalardaki bu doğal güzellikleri fotoğraflayarak paylaştı.

Meteoroloji yetkilileri, bölge genelinde soğuk hava dalgasının birkaç gün daha etkili olacağını ve özellikle yüksek kesimlerde kar yağışının sürebileceğini bildirdi.

ERZURUM

Palandöken’in beyaza büründüğü Erzurum'da, kent merkezine de mevsimin ilk karı yağdı. Sabah kar sürprizi ile uyanan Erzurumlular, adeta kışa merhaba dedi.

RİZE

Doğu Karadeniz'de hava sıcaklıklarının düşmesi ile bölgedeki yüksek rakımlı yaylalar ile köylere kar yağdı. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı 2 bin 300 rakımlı Yukarı Kavron, Huser ve Palovit yaylaları ile bölgedeki köyler beyaza büründü. Yer yer 5 ile 20 santimetreye ulaşan kar kalınlığı, yeşil alanları beyaz örtülü ile kapladı. Kar yağışı bölgede güzel görüntüler oluştururken, o anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

BAYBURT

Bayburt’un yüksek kesimlerindeki yaylalar, etkili olan kar yağışıyla beyaza büründü. Kentin yüksek rakımlı yaylaları, etkili olan kar yağışıyla birlikte kış mevsimini karşıladı. Özellikle Bayburt’un Aydıntepe ilçesi ile Trabzon’un Çaykara ilçesi arasında bulunan 2 bin 400 rakımlı Soğanlı Dağı eteklerindeki Dumlu, Kavlatan ve Günbuldu köyleri, yaylalar ve Bayburt-Erzurum arasındaki Kop Dağı beyaz örtüyle kaplandı. Yüksek kesimlerde kış adeta geri döndü. Yüksek kesimlere yağan karla birlikte il genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altına düştü.

Soğuk havanın etkisine giren kentin yüksek kesimlerindeki kar yağışının aralıklarla birkaç gün daha etkili olacağı tahmin ediliyor.

ERZİNCAN

Erzincan’ın yüksek kesimlerinde gece saatlerinde aralıklı kar yağışı görüldü. Hava sıcaklığı sıfır derecenin altına düştü, sis ve pus görüş mesafesini düşürdü.

Kar yağışının görüldüğü Erzincan - Sivas karayolu Sakaltutan ve Kızıldağ geçitleri ile Erzincan - Gümüşhane karayolu Ahmediye geçidinde Karayolları ekipleri görev aldı. Karayolları ekipleri güzergahlarda kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Ağır tonajlı araçlar yapılan karla mücadele çalışmasının ardından seyirlerine devam etti. Yollarda herhangi bir ulaşıma kapanma meydana gelmedi.

KARABÜK

Karabük’ün yüksek kesimlerinde dünden beri aralıklarla kar yağışı etkili oluyor. Merkeze 23 kilometre uzaklıkta olan 2 bin rakımlı Keltepe Kayak Merkezi, kar yağışıyla birlikte beyaza büründü. Kayak merkezinde kar kalınlığı 20 santimetreye ulaştı. Kar yağışı, Eflani ilçesine bağlı Alpagut köyü, Safranbolu ilçesinde bulunan bin 700 rakımlı Sarıçiçek Yaylası ve Ömür Ahmet Kıran mevkisinde de etkili oldu. Karabük kent merkezinde ise aralıklarla sağanak etkili oluyor.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, kuzey kesimleri kısa süreli sağanak yağışlı 12

İstanbul: Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 17

İzmir: Parçalı ve az bulutlu 23

Adana: Parçalı ve az bulutlu 26

Antalya: Parçalı ve az bulutlu 28

Samsun: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17

Trabzon: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 (Yağışların, yerel kuvvetli olması bekleniyor.)

Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 9

Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu 19

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
En manipülatif 4 burç hangisi? Bu burçlar etkileme sanatında ustalar!

En manipülatif 4 burç hangisi? Bu burçlar etkileme sanatında ustalar!