25 Kasım 2024
weather
2°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem MHP'li Akçay: Türkiye kendi gündemine hâkim bir ülkedir ve başkalarının gündemine mahkûm değildir

MHP'li Akçay: Türkiye kendi gündemine hâkim bir ülkedir ve başkalarının gündemine mahkûm değildir

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Türkiye'nin gıda ve enerji krizlerinde üstlendiği inisiyatifle, arz ve fiyat sorunlarının seyrini olumlu yönde etkileyerek küresel ekonomiye katkı sağladığını söyledi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP'li Akçay: Türkiye kendi gündemine hâkim bir ülkedir ve başkalarının gündemine mahkûm değildir

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay: "Türkiye Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin istikrarlı, sorun çözen, çözüm üreten, inisiyatif alan, hızlı ve etkin yapısıyla birçok alanda atağa geçmiştir. Türkiye kendi gündemine hâkim bir ülkedir ve başkalarının gündemine mahkûm değildir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda konuşma yapan MHP'li Akçay şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin istikrarlı, sorun çözen, çözüm üreten, inisiyatif alan, hızlı ve etkin yapısıyla birçok alanda atağa geçmiştir. Türkiye kendi gündemine hâkim bir ülkedir ve başkalarının gündemine mahkûm değildir.

"Bu doğrultuda, sınırlarımızın içinde ve dışında “Ara, bul; yok et.” parolasıyla bütün terör örgütleriyle etkili bir mücadele verilmektedir"

Ülkemizin bu önlenemez yükseliş hamlelerinin en önemli kilometre taşlarından biri de diplomasi alanındadır. Küresel ve bölgesel krizlerin ivme kazandığı bir dönemde Türkiye “Yurtta barış, dünyada barış.” parolasıyla diplomasinin cazibe merkezi hâline gelmiştir. Dışişleri Bakanlığı tarafından 2022’de 267 telefon ve video konferans görüşmesi, 83 yabancı ülke ziyareti, 240 ikili görüşme gerçekleştirilmiştir ve 114 Dışişleri Bakanı ülkemizde ağırlanmıştır. Yurt dışında görev yapan misyon sayımız 257’ye ulaşmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız 2022’de 21 ülkeye 27 ziyaret gerçekleştirmiş; aralarında Rusya, Ukrayna Devlet Başkanlarının da olduğu Devlet Başkanlarıyla 200 telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Dünyanın siyasi, iktisadi ve toplumsal kaosa sürüklendiği bir dönemde bir yandan egemenlik haklarımızı ihlal eden mütecaviz saldırılar bertaraf edilirken diğer yandan diplomasinin gelecek vizyonu da şekillendirilmiştir. Bu doğrultuda, sınırlarımızın içinde ve dışında “Ara, bul; yok et.” parolasıyla bütün terör örgütleriyle etkili bir mücadele verilmektedir. Doğu Akdeniz’de, Adalar Denizi’nde ve mavi vatanda meşru haklarımızı hedef alan kirli senaryolar bertaraf edilmektedir. Libya’yla imzalanan anlaşmalarla Türkiye’yi kara sınırlarına hapsetmeye çalışanlara gereken cevap verilmiştir. Kıbrıs’ta kırk altı yıldır kapalı olan Maraş açıldı, Karabağ Ermenistan işgalinden kurtarıldı. Salgın sürecinde bazı ülkeler yardım gemilerine el koyarak korsanlık yaparken Türkiye 161 ülkeye ve 12 uluslararası kuruluşa yardım malzemesi göndermiş, yardım etmiştir. 18 Haziran 2021’de 11 ülkenin devlet ve hükûmet başkanı, 41 dışişleri bakanı ve 60’a yakın uluslararası örgüt temsilcisinin katılımıyla Birinci Antalya Diplomasi Forumu düzenlendi ve 11 Mart 2022’de de İkinci Antalya Diplomasi Forumu 17 devlet ve hükûmet başkanı, 80 bakan, 39 uluslararası kuruluş ve 75 ülkeden gelen katılımcılarla düzenlendi. 28 Haziranda Türkiye’nin öncülüğünde İsveç ve Finlandiya’yla imzalanan 3’lü muhtırayla PKK-PYD/YPG ve FETÖ terör örgütleriyle mücadelenin uluslararası bir sorumluluk olduğu kabul edildi.

"Türk devletleri “Dilde, fikirde, işte birlik” parolasıyla siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerini üst seviyelere taşımıştır."

ABD ve bazı batılı ülkeler kaos yaratmaya çalışırken, Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının kalıcı ateşkesle sonuçlanması için somut adımlar atmıştır. Rusya ve Ukrayna, Türkiye’nin öncülüğünde Antalya ve İstanbul’da düzenlenen zirvelerde bir araya getirildi. 22 Temmuz ve 2 Kasımda İstanbul’da, Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşmalarıyla gıda krizlerinin önüne geçildi. Yine, Türkiye, çok taraflı görüşmelerle gıda sevkiyatının devamı ve Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yüz yirmi gün daha uzatılması için gayret göstermektedir. İnsani yardımlar, esir değişimi ve savaştan kaçan sivillerin kabul edilmesinde insanı merkeze alan bir anlayış ortaya konulmuştur.

Rusya ve Ukrayna savaşıyla ivme kazanan enerji krizinde alınan inisiyatifle enerji arz ve fiyat sorunlarının seyrini olumlu yönde etkileyerek küresel ekonomiye katkı sağlamıştır. Türkiye, jeostratejik avantajıyla enerji jeopolitiğinde kilit bir aktör konumuna erişmiştir. 11 Kasım 2022’de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye kabul edilerek tüm dünyaya açık bir mesaj verildi ve Türkiye sorun çözen, aktif, uzlaşmacı, ilkeli, inisiyatif sahibi, kararlı ve meselelere hâkim bir diplomasi anlayışıyla küresel ve bölgesel aktör olarak 21’inci yüzyıla ve gelecek yüzyıllara damgasını vuracaktır ve ayrıca 12 Kasım 2021’de de Türk Devletleri Teşkilatı kuruldu.

Türk devletleri “Dilde, fikirde, işte birlik” parolasıyla siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerini üst seviyelere taşımıştır."


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Kurum: 8 ilimizde hasar tespit çalışmaları tamamlanmış durumda

Bakan Kurum: 8 ilimizde hasar tespit çalışmaları tamamlanmış durumda