22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem MHP'li Aksu: Kültürel mirasımız milli birlik ve beraberliğimizin kaynaklarından birisidir

MHP'li Aksu: Kültürel mirasımız milli birlik ve beraberliğimizin kaynaklarından birisidir

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Vekili İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, “Türk ilim, kültür ve sanatının bütün zenginliğiyle ortaya çıkarılması, yaşatılması, benimsetilmesi ve nesilden nesile aktarılması kültür politikamızın temeli olmalıdır” açıklamasında bulundu.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP'li Aksu: Kültürel mirasımız milli birlik ve beraberliğimizin kaynaklarından birisidir
KAYNAK: Haber Merkezi

2025 yılı bütçesinin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının 2025 yılı bütçe görüşmelerinde Milliyetçi Hareket Partisi grubu adına söz alan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Vekili İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, kültür ve sanatın beşerî kalkınmanın önemli bir unsuru olduğunu belirterek, “Türk ilim, kültür ve sanatının bütün zenginliğiyle ortaya çıkarılması, yaşatılması, benimsetilmesi ve nesilden nesile aktarılması kültür politikamızın temeli olmalıdır” dedi.

Vefatının yüzüncü yılında Türk kültür ve medeniyet tarihinin kilit ismi, halk biliminin öncülerinden, sosyolojinin kurucusu, büyük düşünürümüz Ziya Gökalp’i anan Aksu onun birleştirici vasfına değinerek, “Gökalp milli kültür tarifi ve medeniyet tasviriyle Türk düşünce hayatına damga vurmuş, muhtemel kimlik buhranlarına fikir kanatlarını açarak engel olmaya çalışmıştır.
Türk milletinin vicdanını, dayanışmasını, estetik zevkini, tarihsel ilkelerini, dilini, töresini, kutlu mazisini, kültürel müktesebatını, medeniyet ve millet kavramlarını sosyoloji disipliniyle analiz etmiş, muazzam bir fikrii külliyatı kısa hayatına sığdırmıştır” dedi.
Tüm sanat dallarının geliştirilmesi ve faaliyet alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğini ifade eden Aksu, sanatın ve sanatçının desteklenmesini; sanatçıların toplumu millî değerlerle barışık bir anlayışla, ortak değerler etrafında kenetlenmeye yönlendirmelerinin önemli bir sorumluluk olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Kültürel mirasımızın milli birlik ve beraberliğimizin kaynaklarından birisi olduğunu vurgulayan Aksu, “Milliyetçi Hareket Partisi olarak Türk milletinin birliğini ve beraberliğini koruyarak, herkesin inancına saygı duyarak, birlikte yaşama ideali etrafında kenetlenip toplumsal sıkıntı ve sorunları çözmeyi, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında “Her şeyden önce Türkiye” ve “Herkes eşittir Türkiye” anlayışı ile millî birlik ve kardeşlikte buluşmayı, Türkiye’nin kutlu geleceğini hep birlikte inşa etmeyi amaçlıyoruz.” dedi. 

"Türk Milletinin En Büyük Güç Kaynağı Millî Birliği ve Kardeşliğidir"

Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesin, eşit hak ve yükümlülüklere sahip olduğunu belirten Aksu, “Partimiz, tüm vatandaşlarımızı etnik kökenine, dini inancına, mezhebine veya ana diline bakmadan bir ve eşit görmekte, yapay gerekçelerle farklılıklarının körüklenmesine şiddetle karşı çıkmaktadır. Bu çerçevede, Alevi İslam inancını benimsemiş vatandaşlarımıza ve cemevlerine dönük yapılan yasal düzenlemeleri millî birlik ve beraberliğimiz için önemli bir kazanım olarak görüyoruz. Türk milletinin en büyük güç kaynağı şüphesiz tarihin her döneminde koruduğu ve yücelttiği millî birliği ve kardeşliğidir.” dedi. 

Turizm Türkiye’nin Kalkınmasında Önemli Bir Role Sahiptir 

Konaklama, ulaşım, turistik yerler, seyahat şirketleri, yeme içme sektörü ve daha fazlası dâhil olmak üzere birçok aktörü bünyesinde barındıran turizm sektörünün Türkiye’nin kalkınmasında önemli bir role sahip olduğunu ifade eden Aksu, “Son birkaç yıldır dünya turizm sektörü; salgın, Rusya- Ukrayna savaşı, İsrail’in Gazze’de uyguladığı katliam, Ortadoğu’da yapmakta olduğu hukuksuz ve insanlık dışı saldırılar ve küresel ekonomik durgunluk gibi ekonomik ve jeopolitik zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Türkiye, bu süreçte geliştirdiği önlemler sayesinde dünya turizminde en az hasar alan ülkelerden olmuştur. Ülkemiz turizmi, 2021 yılında yakaladığı toparlanma eğilimini 2022 ve 2023 yılında da sürdürmüş, 2024 yılında ise dünya turizmindeki seyre paralel olarak yukarı yönlü bir performans göstermiştir” dedi.

Turizmde sürdürülebilirlik için yeşil ve dijital değişim ve dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğine de dikkat çeken Aksu, “Sektörün doğal, tarihî ve kültürel dokuyu koruyucu ve geliştirici bir yaklaşım içinde şekillenmesi önemli ve öncelikli bir husustur. 
Çevreye duyarlı, koruma kullanma dengesini gözeterek yapılacak turizm yatırımları önceliklendirilmeli,  sektörün sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak çevreye duyarlı konaklama tesislerinin belgelendirmesi desteklenmelidir” dedi.

"Türk Devletlerinin Ortak Bir Geleceği Kucaklamasında Kültür Ve Turizm Anahtar Role Sahiptir"

Tanıtım faaliyetlerinin turizmimiz için önemli fırsatlar getireceğini söyleyen Aksu, “Önümüzdeki süreçte, uzak doğu ülkeleri de dâhil THY’nin uçtuğu tüm dünya ülkelerine yönelik etkin tanıtım faaliyetleri turizmimiz için önemli fırsatlar getirecektir. Bunun yanı sıra Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerine yönelik özel tanıtım ve iletişim stratejileri geliştirilmesini de bu amaçla gerekli görüyoruz. Türk Devletlerinin ortak bir geleceği kucaklamaya yönelik müşterek çabaların temelini oluşturan ortak tarih, dil, kültür, gelenek ve değerler temelinde kültür ve turizmin anahtar rol oynayacağı inancındayız” dedi.  

Aksu ayrıca, dünyada ve uzak doğuda yaşanan siyasi ve ekonomik gerilimler ile yakın coğrafyamızdaki Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail’in Filistin’e uygulamakta olduğu katliam ve soykırım ve diğer jeopolitik gelişmelerin turizm sektörü için aşağı yönlü risk oluşturduğunu belirterek bu risklerden sektörün asgari düzeyde etkilenmesi için bakanlık olarak alınan tedbirlerin sürdürülmesi, alternatif pazarlara erişilmesi ve “Güvenli Türkiye” imajının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

"Türkiye Turizmde Dünya Üst Liginde Yer Alan Önemli Bir Ülkedir"

Konumunun sağladığı kolay ulaşılabilirlik, yeni ve nitelikli tesisler, ciddi bir yönetim birikimiyle Türkiye’nin, güçlü turizm fikir ve potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Aksu, “Türkiye turizmde dünya üst liginde yer alan önemli bir ülkedir. Bu kıymetlerimizi; planlı, verimli ve etkili bir şekilde değerlendirerek dünya turizminden aldığımız payı daha da yükseltmek mümkündür. 
Ülkemiz ve turizm sektörümüz bunu sağlayacak altyapıya, insan gücüne ve bilgi birikimine sahiptir. Nitekim veriler de bunu doğrulamaktadır. 

Önümüzdeki dönemde sektörün hızlı değişen talebi karşılayabilen, rekabetçi bir yapıya kavuşması turizmin sürdürülebilirliği için öne çıkacaktır.

Bu amaçla uygun yatırımların yanı sıra sektörün yönlendirilmesi, gerekli mevzuat değişikliği ile yeterli kurumsal kapasitenin tesis edilmesi de gerekmektedir” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türk Büro-Sen Başkanı Türkeş Güney: Sendikacılık emeği korumaktır, züccaciye dükkânı değil

Türk Büro-Sen Başkanı Türkeş Güney: Sendikacılık emeği korumaktır, züccaciye dükkânı değil