07 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem MHP'li Sönmez: Dünya gül yağı üretiminin %65‘ini Türkiye karşılıyor

MHP'li Sönmez: Dünya gül yağı üretiminin %65‘ini Türkiye karşılıyor

MHP Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, Isparta'nın gül üretiminin Türkiye ekonomisine katkılarını ve sektördeki önemli sorunları dile getirdi. Çocuk işçiliği, sentetik gül suyu sorunu ve fiyat istikrarı konularında dikkat çekici önerilerde bulunarak, gülcülük sektörünün sürdürülebilirliği için teşviklerin artırılmasının önemine vurgu yaptı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP'li Sönmez: Dünya gül yağı üretiminin %65‘ini Türkiye karşılıyor
KAYNAK: Haber Merkezi

MHP Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, Türkiye'nin gül bahçesi olan Isparta ilinde üretilen gülün ekonomiye katkısı hakkında dışı konuştu. MHP'li Sönmez,  sentetik gül suyu sorunu, çocuk işçiliği ve fiyat istikrarı konularında dikkat çeken önerilerde bulundu.

MHP'li Sönmez'in açıklaması şu şekilde;

“ISPARTA, TÜRKİYE’NİN GÜL VE GÜL YAĞI MERKEZİ”

Isparta’mız Türkiye'nin gül ve gül yağı üretiminin merkezidir. Isparta gülü ihracat geliri, istihdam yaratma, turizm bölgesel kalkınma gibi çeşitli alanlarda katkı sunarak Türkiye ekonomisinin önemli bir unsuru hâline gelmiştir. 2023 yılında Türkiye'de üretilen gül üretim miktarı 20 bin tondur. Bu üretimin yüzde 85'i olan 17.114 tonu Isparta’mızda üretilmektedir. Isparta 2024 yılı gül dikim alanı 24 bin hektar olup, gül üretim miktarının 10 bin ton olduğunu değerlendirmekteyiz. Türkiye dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılamakta olup, ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ülkemizde üretilen gül yağının yüzde 95'i ihraç edilmekte olup 2023 yılında yaklaşık olarak ihracat rakamı 30 milyon dolara ulaşmıştır. 2023 yılında en çok gül yağı ihracatı yaptığımız 3 ülke ise Fransa, İngiltere ve İsveç’tir.

“ISPARTA GÜLÜ ÖNEMLİ İSTİHDAN KAYNAĞI”

Isparta gülü önemli bir geçim ve istihdam kaynağıdır. Aynı zamanda bu durum yerel ekonominin de canlanmasına katkı sağlamaktadır. Sadece bölge ekonomisine değil, Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlayan Isparta gülü sektörünün devamlılığı ve rekabetçiliği açısından önerilerimizi buradan dile getirmek istiyorum.

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ÖNLENMESİ İÇİN SIKI DENETİM YAPILMALI”

Konu, mevsimlik işçi konusu. Yerel halkın bu konuda sektörde çalışma konusunda bilgilendirilmesinin, teşvik edilmesinin işçi açığının kapatılmasına yardımcı olacağına inanıyorum. Çocuk işçiliğin önlenmesi için daha sıkı denetimler yapılmalı, çiftçiler ve üreticiler çalışma izni ve diğer yasal prosedürler konusunda bilinçlendirilmelidir.

SENTETİK GÜL SUYU SORUNU

Diğer bir husus, sentetik gül suyu. Son dönemlerde piyasada sentetik gül ürünlerinin artması Isparta’mızın marka değerini düşürmekte olup gül sektörüne büyük zarar vermektedir. Doğal gül ürünlerinin üretim maliyetleri sentetik ürünlere göre daha yüksek olduğundan, sentetik ürünlerin daha düşük fiyatlara satılması doğal gül üreticilerimizin pazar kaybına sebep olmaktadır. Bu durum, sektördeki üreticilerimizin devamlılığını da aynı zamanda tehlikeye sokmaktadır ve bunun zaman içerisinde sektörün bitmesine neden olacağını düşünmekteyiz. Devletimiz tarafından yapılan denetimlerin hız kazanmasının yanı sıra sentetik gül suyuyla gerekli çalışmaların yapılması önem arz etmektedir.

“TABAN FİYAT UYGULAMASI HAYATA GEÇMELİ”

Diğer bir konu, fiyat istikrarının sağlanması. Gül sektöründe firmalar arasında rekabet nedeniyle taban fiyatların uygulanması ve hayata geçirilmesi gerekmektedir. 2023 yılı gül yaprağı fiyatı kilogram başına 55 TL olarak gerçekleşmiş olup 2024 yılı için öngörülen kilogram fiyatı 80 ila 90 TL olarak beklenmektedir fakat bu yeterli midir? Tabii ki değil. Maliyet ve diğer kalemlere baktığımızda fiyatın 100 TL veya 100 TL üzeri olmasını önemsiyoruz. Ayrıca, fiyatın ne zaman belirleneceğini bilmeyen küçük firmalar daha ucuz satışlarla sezonu zarar ederek kapattıklarını da ifade etmişlerdir. Bu durum, küçük firmaların ihracat rekabet sürecini de olumsuz etkilemektedir. Taban fiyatının yükseltilmesi ve hasat öncesi fiyatının belirlenmesi, sektördeki firmaların daha öngörülebilir ve sürdürülebilir bir üretim planı yapmalarına olanak tanıyacaktır.

“TEŞVİKLER ARTIRILMALI”

Son olarak, devletimizin üreticilerimize destekleri konusunda ÇKS kayıtlı yağlık gül üreticilerimize Bakanlığımızca mazot gübre desteği 107 TL, organik tarım desteği 90 TL, iyi tarım uygulama desteği 36 TL, küçük aile işletmeleri desteği olarak 200 TL vermektedir. Üreticilerimize destek hususunda bu yeterli midir? Tabii ki değil. Buna ilave olarak ise, gül çiçeği üreticilerimize kilogram başına destek verilmesi ve aynı zamanda gül çiçeği imalatçılarımıza KGF kredi desteği sağlanmasını önemsiyoruz. Teşviklerinin artırılması, gülcülük sektörünün büyümesine katkı sağlayacağına inanıyor, Gazi Meclisimizi ve yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara'da belediye otobüsü devrildi: 5 kişi yaralandı

Ankara'da belediye otobüsü devrildi: 5 kişi yaralandı