22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem "Milli enerji politikası sayesinde Türkiye'nin dışa bağımlılığı en az seviyeye indirildi"

"Milli enerji politikası sayesinde Türkiye'nin dışa bağımlılığı en az seviyeye indirildi"

MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, enerjinin temel bir ihtiyaç olduğunu, gündelik yaşam için bir zorunluluk arz ettiğini aktardı. Aksu, "Milli enerji politikası sayesinde Türkiye'nin dışa bağımlılığı en az seviyeye indirildi" ifadelerini kullandı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
"Milli enerji politikası sayesinde Türkiye'nin dışa bağımlılığı en az seviyeye indirildi"

Enerji arz güvenliğinin, sahip olduğu vasıflarla küresel ekonominin belirleyici unsuru, kaynağı elinde bulunduran ülkeler bakımından önemli bir güç, diplomasinin ise yetkin bir aracı olduğunun altını çizen Aksu, "Enerji, günümüzde dünyanın en popüler gündemi. Türkiye enerjide büyük ölçüde dışa bağımlıdır ve dış ticaret açığımızın temel kaynağı da enerjidir. Bununla birlikte Türkiye, dünya çapındaki enerji yatırımlarıyla öne çıkmaktadır. Nükleer santraller, hidroelektrik, güneş ve rüzgar santralleri, doğal gaz ve petrol keşifleri, lityum pil üretimi ve diğerleri bu kapsamdaki önemli yatırımlardır. Enerjinin ekonomik boyutunun yanı sıra siyasi, diplomatik, çevresel ve insani boyutlarının olması, arz güvenliğini esas alan uzun vadeli bir enerji stratejisinin önemini de ortaya koymaktadır." dedi.

Milli enerji politikası sayesinde Türkiye'nin dışa bağımlılığının en az seviyeye indirildiğini dile getiren Aksu, bu çerçevede yerli kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarının azami seviyede değerlendirilmesi, enerji ithalatında kaynak ve kaynak ülke çeşitliliğinin sağlanması, enerji arzının kesintisiz ve yeterli bir şekilde gerçekleştirilmesi, havza ve kaynak planlamasına dayalı bir yaklaşımla enerjinin çevre ve insan sağlığına zarar vermeden üretilmesi ve ileri teknoloji üretecek yetkinliğe ulaşılmasının, bu politikaların temel hedefleri olduğunu belirtti.

Kalkınmanın temel unsurlarından olan enerjinin, aynı zamanda milli güvenliğin de ana unsurları arasında yer aldığını vurgulayan Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2021 yılında artan petrol, doğal gaz ve elektrik fiyatları ile başlayan küresel enerji krizi, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte baş gösteren enerji tedarik sorunlarıyla birleşerek ülkelerin dışa olan bağımlılıklarının en aza indirilmesinin ne denli önemli olduğunu ortaya koymuştur. Ülkemizin enerji ihtiyacını büyük ölçüde kendi imkanlarıyla karşılayabilmesi, sürdürülebilir kalkınma açısından önemli bir kazanım olacaktır. Nükleer dahil yapılan enerji yatırımları ve keşfedilen yeni rezervler şüphesiz buna katkı sağlayacaktır. Türkiye bugün üretici ve tüketici bölgeler arasındaki jeostratejik konumu nedeniyle sektörde bölgesel düzeyde önemli bir aktör haline gelmiştir. Enerji diplomasisinin geliştirilmesi, zengin enerji kaynaklarına sahip Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerle ikili ve çok taraflı anlaşmaların yapılması gücünü artıracaktır. 2021 yılında kabul edilen 2040 Vizyon Belgesi'nde yer alan enerji işbirliklerinin gerçekleşmesi, paydaş ülkelerin ekonomik ve sosyal hayatına, bölgesel ve küresel barışa da katkı sağlayacaktır. Türkiye'nin enerji ithalatının azaltılabilmesi için hem arz yönlü hem de talep yönlü tedbirlerin eş zamanlı olarak hayata geçirilmesi zorunluluk arz etmektedir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstanbul ve Tekirdağ için uyarı!

İstanbul ve Tekirdağ için uyarı!