Türkgün Gündem Murat Kurum duyurdu: İzmit Körfezi’nde dip temizliğinin ilk etabı tamamlandı

Murat Kurum duyurdu: İzmit Körfezi’nde dip temizliğinin ilk etabı tamamlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmit Körfezi’ndeki dip çamuru temizliği projesinde ilk etabın tamamlandığını açıkladı. Bölgede şimdiye dek 1,1 milyon metreküp çamur bertaraf edilirken, Bakan Kurum, bu projenin dünyanın en büyük çevre projeleri arasında yer aldığını vurguladı.

KAYNAK: AA

Türkiye, çevre koruma ve sürdürülebilirlik alanında attığı kararlı adımlarla dünyada örnek teşkil etmeye devam ediyor.

Bu kapsamda, yıllardır biriken dip çamuru ve müsilaj sorunuyla mücadele eden Kocaeli'de bulunan İzmit Körfezi için, 2 Mayıs 2023'te "İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi" başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un öncülüğünde başlatılan bu projenin ilk etabı, başarıyla tamamlandı.

MURAT KURUM ÇALIŞMALARI YERİNCE İNCELEDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile birlikte devam eden ikinci etap çalışmalarını inceledi.

“TÜM TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK BİR PROJEYİ BURADA YÜRÜTÜYORUZ”

Şantiye alanında proje yetkililerinden bilgi alan Bakan Kurum, projede yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kocaeli Büyükşehir Belediyemizle birlikte dünyanın en büyük çevre projelerinden birini başlattık. İlk etapta 1,1 milyon metreküp dip çamurunu burada gördüğümüz gibi, solüsyonlarla çamurla deniz suyunu ayrıştırmak suretiyle bertaraf ettik.

Gerçekten içler acısı bir halden, nereye getiriyoruz. Bu (sonuç) çok kıymetli. İnşallah 2’nci ve 3’üncü etabın da tamamlanmasıyla birlikte İzmit Körfezi’nde dünyaya örnek bu projeyi tamamlamış ve İzmitli kardeşlerimize hediye etmiş olacağız. Bittiğinde orada gençlerimiz, çocuklarımız, vatandaşlarımız İzmit Körfezi'nin o masmavi güzelliğini her anıyla hissedebilecekler. Tüm Türkiye'ye örnek olacak bir projeyi burada yürütüyoruz. Haliç de işte bu haldeydi. Böyle bir çalışma çerçevesinde inşallah Haliç'ten daha temiz olacak."

Bakan Kurum, çalışmaların etkisiyle şimdiden denizde ekosistemin canlandığına dikkat çekerek “Artık daha önce görmediğimiz canlıların yeniden Körfez’e geldiğini gördük. Balıklar, yunuslar yeniden Körfez'de yaşamaya başladı” dedi.


KOCAELİ’YE MÜSİLAJLA MÜCADELE İÇİN TEŞEKKÜR

Dip çamuru temizliğinin müsilajla mücadele çalışmaları sırasında hayata geçirildiğinin altını çizen Bakan Kurum, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Marmara Denizi Koruma Eylem Planı’ ile ilgili ödevlerini yerine getirdiğini söyledi.

Bakan Kurum açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Müsilajla mücadele kapsamında Marmara'ya kıyısı olan tüm belediyelerimizle birlikte bir protokol yapmış ve bu protokol çerçevesinde de belediyelerimize, bakanlıklarımıza belli sorumluluklar ve yükümlülükler vermiştik. Ben burada Kocaeli Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. O gün verdiğimiz tüm ödevleri harfiyen yerine getirdiler. Dip çamuru temizliği noktasında bizle uyum içerisinde çalıştılar. Diğer taraftan arıtma tesislerinin sayısını da 23’e çıkardılar. Biyolojik arıtma tesislerinde atık suların yüzde 72’si arıtılıyor. İnşallah İller Bankası ile yapmış olduğumuz çalışma çerçevesinde yüzde 100’ü yani Kocaeli’mizin atık sularının tamamı artık ileri biyolojik arıtma olacak ve gelecek nesillerimize çok daha temiz bir Körfez’i bırakmış olacağız."


“HİÇBİR ŞERH DÜŞMEDEN İMZALADIKLARI SORUMLULUKLARINI HATIRLIYORUZ”

Aynı sorumluluğu Marmara’ya komşu diğer illerin belediyelerinin de yerine getirmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Kurum, “Bu mücadele hepimizin mücadelesi, geleceğimizin mücadelesi. Çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakma mücadelesi. Dolayısıyla burada hiçbir şerh düşmeden imzalamış oldukları sorumluluklarını tüm Marmara’ya kıyısı olan bölgelerimize hatırlatıyoruz. Bir an evvel ‘ama, fakat’ demeden yerine getirmelerini bekliyoruz. Bunun takibini Bakanlığımız başından itibaren yapmaktadır. Sonuna kadar da takipçisi olacağız” diye konuştu.

3 etaplı projenin sonunda 468 hektarlık alandan toplamda 3,8 milyon metreküp çamurun bertaraf edilmesi planlanıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Yaşam Trabzon'un balıkçı tezgahlarında çeşitlilik dikkat çekiyor

Trabzon'un balıkçı tezgahlarında çeşitlilik dikkat çekiyor

Trabzon'daki balıkçı tezgahlarında en çok ilgi gören balıklar mezgit ve istavrit. Çeşitli balıklar 100 ile 350 lira arasında satılıyor. Balıkçı Emin Avcı, vatandaşların balığa yoğun talep gösterdiğini belirtiyor ve somon ile levrek alımını öneriyor.

KAYNAK: AA

Trabzon'da çeşitliliğin bol olduğu balıkçı tezgahlarında en fazla mezgit ve istavrit rağbet görüyor.

Ortahisar ilçesindeki Moloz mevkisindeki balıkçı tezgahlarında çupra kilogramı 350, istavrit ve barbun 200, alabalık 175, isparoz 100, mezgit, kefal ve somon 150 liradan satışa sunuluyor.

Balıkçı Emin Avcı, AA muhabirine, tezgahlarda çeşitliliğin devam ettiğini söyledi.

Bu dönemin tercih edilen balığının istavrit ve mezgit olduğunu belirten Avcı, "Mezgit, istavrit, somon, levrek, çupra, barbun türü şeyler satıyoruz. Revaçta olan balıklar somon, levrek, çupra, mezgit, istavrit." diye konuştu.

Avcı, vatandaşın talebinin yüksek olduğuna dikkati çekerek, vatandaşın bu sezon balığa doyduğunu ifade etti.

Öte yandan Avcı, vatandaşlara bu günlerde somon, alabalık, levrek, çupra almaları yönünde de tavsiyelerde bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *