22 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Naci Görür'ün İstanbul Depremi değerlendirmesi: “Bölgede iki aktif fay kolu var” İstanbul depremi tarihi...

Naci Görür'ün İstanbul Depremi değerlendirmesi: “Bölgede iki aktif fay kolu var” İstanbul depremi tarihi...

Türkiye son günlerde adeta bir deprem fırtınası yaşıyor. Uzman isimler riskli bölgeler için peş peşe uyarı yaparken bunlardan en çok dikkat çekeni olası İstanbul depremi senaryoları. Türk jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası deprem için değerlendirmelerini her fırsatta paylaşmaya ve Marmara bölgesini uyarmaya devam ediyor. Son olarak bölgede 7.2'nin üzerinde bir depremin beklendiğini ifade eden Görür, yakın tarihi işaret ederek "Bölgede iki aktif fay kolu var" dedi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Naci Görür'ün İstanbul Depremi değerlendirmesi: “Bölgede iki aktif fay kolu var” İstanbul depremi tarihi...

Naci Görür'den İstanbul depremi için peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. 7'nin üzerinde bir deprem beklendiğini ifade eden Görür, tedbir için peş peşe çağrı yaparken bir yandan da durumun ciddiyetini üstüne basa basa yineliyor. Herkesin merak ettiği tek bir soru var. Bu da beklenen İstanbul Depremi'nin ne zaman olacağı…

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler İstanbul'da beklenen depreme çevrilirken, Prof. Dr. Naci Görür'den önemli bir uyarı geldi. "Sadece deprem değil iklim değişikliği de bizi vuracak." diyen Naci Görür, İstanbul'da beklenen depremin şiddetine ilişkin tahminini de paylaştı.

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından meydana gelen artçı depremleri değerlendirdi. Prof. Dr. Naci Görür, Kayseri ve Sivas'ta peş peşe yaşanan depremler sonrası o bölgedeki faylarda hareketlenme olabileceği konusunda uyarılar yaptı.

Olası Marmara depremi için değerlendirme yapan Prof. Dr. Naci Görür, yalnızca deprem için değil iklim değişikliği konusunda da önlemler alınmasını talep etti.

"MARMARA DENİZİ'NDE ÇOK SIK DEPREMLER OLUYOR"

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde sık sık meydana gelen 3 ve 4 büyüklüğündeki depremlere ilişkin "Marmara Denizi'nde deprem çok sık oluyor. Özellikle Orta Marmara Çukurluğundan yani Silivri açıklarından itibaren batıya doğru Tekirdağ'da o arada denizde çok sık depremler oluyor.

Bu depremler çoğunlukla 3'lü ve 4'lü olur. Bu depremlerin önemli bir kısmı da tektonik depremler değildir. Daha ziyade denizin dibinden çıkan doğalgaz çıkışlarına bağlıdır. Dolayısıyla doğalgaz çıkışları ve o yöredeki hareketlilik böyle depremler oluşturabilir. Bu 4.1 büyüklüğündeki depreme herhangi bir önem vermek doğru değildir. Çok sık olabilir" dedi. Olası Marmara depremi için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara Denizi'nde beklenen deprem 7.2 ile 7.6 arasında değişecektir. Bütün senaryolar ve hazırlıklar 7.5 büyüklüğünde deprem için yapılıyor. Marmara'da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var.

Bunlardan biri Adalar kolu, yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda. Bu tamamen kırıldığı zaman 6'lar mertebesinde deprem üretir. Bir diğeri ise Kumburgaz fay koludur.

Yeşilköy açıklarında Silivri açıklarına kadar uzanır. Bu da 65 kilometre uzunluğundadır. Kırıldığı zaman minimum 7.2 üretir. İkisi birden kırılırsa 7.5, 7.6'yı bulabilir.

Marmara'nın batısında Tekirdağ fayı muhtemelen 1912 Şarköy depreminde kırıldığı için orada büyük bir depremin üretileceğini düşünmüyoruz. Dolayısıyla Marmara'da depremin 7.2 ile 7.6 arasında değişeceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

İstanbul depremi Kahramanmaraş depreminin ardından yeniden gündeme geldi. İstanbul'da 447, 542, 1296, 1509, 1719, 1766, 1894, 1912, 1935, 1963 ve 1999 yıllarında meydana gelen depremler adından söz ettirdi.

İstanbul deprem tarihi incelendiğinde son 500 yılda 7 şiddetinin üzerinde 2 büyük depremin meydana geldiği dikkat çekiyor. Orta Marmara  fayında İstanbul depremi yaşanma olasılığı 250 yılda bir olarak kaydediliyor. Deprem uzmanları tarafından son büyük İstanbul depreminin 1766 yılında gerçekleştiği göz önünde tutulunca, Orta Marmara Fayında büyük deprem riskinin arttığı ifade ediliyor.

İSTANBUL'DA HASAR BÜYÜK OLACAK!

Prof. Dr. Naci Görür yaptığı bir açıklamada "Ancak Maraş depremi beklediğimiz Marmara depreminden daha büyük. İstanbul'da en fazla 7.5 bekliyoruz. İstanbul'da daha küçük deprem beklememize rağmen, İstanbul'da hasar Maraş'tan daha fazla olur " dedi.

İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLABİLİR?

Kahramanmaraş depremi sonrası İstanbul'da beklenen deprem için araştırmalar sıklaştı. Uzmanlar ve deprem bilimciler İstanbul'da bir deprem bekliyor ancak kesin bir tarih verilmesi söz konusu değil.

7.0-.7.5 ARASINDA BİR DEPREM BEKLENİYOR

Deprem bilimcilerine göre İstanbul'da beklenen depremin şiddeti 7.0 ila 7.5 civarında olacak.

İSTANBUL'DA DEPREMİ EN ÇOK HİSSEDECEK İLÇELER HANGİLERİ?

Uzmanlara göre; İstanbul'daki yapıların yaşına bakıldığından en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu'ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih (Tarihi Yarımada) depremden en fazla etkiyi görecek ilçe olarak öne çıkıyor. Fatih'in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece'nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü'ne bağlı Gürpınar'ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece'nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri'nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Adana’da 4.4 büyüklüğünde deprem

Adana’da 4.4 büyüklüğünde deprem