22 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem NASA'dan tarihi hata: İnsanlığın en büyük keşfini öldürdüler

NASA'dan tarihi hata: İnsanlığın en büyük keşfini öldürdüler

İnsanoğlu gökyüzüne baktığı günden beri 'uzayda yalnız mıyız' sorusuna yanıt arıyor. Henüz kendi Güneş Sistemi'ni bile tam anlamıyla keşfedememiş olan insanlık bu soruya yanıt vermekten uzak. Ancak astrobiyolog Dirk Schulze-Makuch'e göre bu sorunun cevabı 50 yıl önce bulunmuş ve yanlışlıkla avuçlarımızın içerisinden kayıp gitmiş olabilir.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
NASA'dan tarihi hata: İnsanlığın en büyük keşfini öldürdüler

1970'LERDE DE HEDEF MARS'TI

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 1970'li yıllarda Kızıl Gezegen'e iki Viking görevi düzenleyerek yaşam belirtileri aramıştı. Dirk Schulze-Makuch'a göre, gönderilen araçlar gerçekten de Mars'ta mikrobik yaşam formlarına dair kanıtlar buldu ancak yanlış yönde atılan adımlar nedeniyle kanıtlar yok oldu.

Almanya'daki Berlin Teknik Üniversitesi'nde gezegensel yaşanabilirlik ve astrobiyoloji profesörü olan bilim insanı, o dönem yapılan testlerin çelişkili sonuçlar verdiğini hatırlattı.

TOPRAK ÖRNEKLERİNE SU EKLENİNCE...

NASA'nın Viking misyonundaki iki iniş aracından ilki 20 Temmuz 1976'da, Viking 2 ise 3 Eylül 1976'da Mars'a indi. Viking görevi kapsamında araçlar toprak örneklerine su ekledi. Zira teknik olarak Mars'ta mikroorganizmalar olsaydı, besinleri tüketmeleri ve gaz olarak radyoaktif karbon salmaları gerekiyordu.

İlk sonuçlar bilim dünyasını heyecanlandıran gaz emisyonuna işaret ediyordu. Ancak daha sonraki denemelerden istenilen sonuç alınamadı.

NASA'nın Viking görevi 1976'da Kızıl Gezegen'e ulaştı. Bu Fotoğraf aynı yıl Eylül ayında Viking 2 tarafından çekildi

NASA, UZAYLILARI "BOĞDU" MU?

Alman bilim insanı, Mars’ta yaşam bulduklarını ancak su verilen organizmanın 'kuru iklime' adapte olmasından dolayı boğulmuş olabileceğini öne sürdü.

NASA çalışanları Mars’taki yaşamın, tıpkı Dünya'da olduğu gibi suya ihtiyaç duyacağı varsayımı ile hareket ediyordu. Ancak Mars inanılmaz derecede kurak bir gezegen olarak biliniyor ve Schulze-Makuch'a göre, suyla nemlendirilmiş toprak 'yaşam için olumlu' olsa da, muhtemelen kurumuş yaşam alanlarına adapte olmuş mikropların ölümüne neden oldu. Alman bilim insanı NASA'nın yaptığı hatayı için şu örneği verdi;

'Bu işlem bir uzay gemisinin sizi çölde neredeyse ölmek üzereyken bulup sizi kurtarmak için 'İnsanların suya ihtiyacı var. O hale onu kurtarmak için okyanusun ortasına atalım' demesi gibi bir şey.'

Mars'ın, hücrelerinin atmosferden su çekmesini sağlayacak hidrojen peroksit içeren adaptasyonlu mikrobiyal yaşam formlarına ev sahipliği yapabileceği hipotezini savunan Alman bilim insanı, 'Bu, Viking sonuçlarını açıklayabilir' dedi ve ekledi;

'Hidrojen peroksitin çevredeki herhangi bir organik molekülle reaksiyona girerek büyük miktarda karbondioksit oluşturmasına neden olabilirdi; cihazın tespit ettiği şey de tam olarak bu.'

BU TEORİYİ DİLLENDİREN TEK KİŞİ DEĞİL

'Toprak örneklerine su eklenmesini içeren Viking deneyleri, bu potansiyel mikropları bastırmış ve onların ölümüne yol açmış olabilir.' diyen Dirk Schulze-Makuch, NASA'nın 50 yıl önce Mars'ta yaşam bulduğu fikrini öne süren ilk bilim insanı değil.

2016 yılında yayınlanan bir araştırma da oldukça benzer bir teoriye ev sahipliği yapıyor. Arizona Eyalet Üniversitesi'nden uzmanlar, Viking misyonu tarafından toplanan kanıtların 'biyolojik bir açıklamayla tutarlı' olduğunu ve Mars'taki mikroorganizmaların zorlu çevre koşullarına uyum sağlayacak şekilde adapte olup evrimleştiğini öne sürüyor.

Kaynak: Mashable Türkiye   

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tekirdağ’da trafik kazası: 4 yaralı

Tekirdağ’da trafik kazası: 4 yaralı