20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Nikea neresi? Kuruluş Osman İznik kalesi nerede? İşte Nikea (İznik) haritadaki konumu

Nikea neresi? Kuruluş Osman İznik kalesi nerede? İşte Nikea (İznik) haritadaki konumu

Kuruluş Osman dizisinde geçen yer isimleri seyirciler tarafından merak ediliyor. Eski ismi Nikea olan günümüzdeki ismi ise İznik'tir. Peki, Nikea neresi? Kuruluş Osman İznik kalesi nerede? İşte Nikea (İznik) haritadaki konumu...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Nikea neresi? Kuruluş Osman İznik kalesi nerede? İşte Nikea (İznik) haritadaki konumu

Her çarşamba milyonları ekran başına toplayan Kurluş Osman'da heyecan giderek artıyor. Beyliğinin sınırlarını genişleten ve çevre beldelerde ticaret yapan Osman Bey bu defa Nikea'ya gidip İznik Kalesindeki Bizans valisi görüşmeler gerçekleştirdi. Peki, Nikea neresi? Kuruluş Osman İznik kalesi nerede? İşte Nikea (İznik) haritadaki konumu...

NİKEA NERESİ? KURULUŞ OSMAN İZNİK KALESİ NEREDE?

Kuruluş Osman dizisinde geçen Nikea bölgesi günümüzdeki İznik'tir. İznik ise Bursa ilinin bir ilçesidir. Adını şehirden alan İznik Gölü’nün doğu kıyısında, Bursa’nın kuzeydoğusunda yer alır.

İznik adı, şehrin eski adı olan “Nikea”dan gelmektedir. Dönemde yaygın bir dönüştürme kuralına göre Yunanca adın önüne ‘sur içinde’ anlamında olan is eki getirilerek İsnikea adı Türkçede İznik olmuştur.

325 yılı yazı başında Hristiyanlık için çok önemli olan Birinci İznik Konsili, İznik’de toplanmıştır. İmparator I. Konstantin’in da katıldığı toplantıda Hristiyanlıkla ilgili yortu günleri ve Nikea Kanunları adı ile bilinen 20 maddelik metin bu Konsilden sonra kabul edilmiştir.

787 yılında İznik Ayasofya’sında VII. Konsül toplandı.Ayrıca VI. Haçlı Seferi sonucunda Bizans İmparatorluğu İstanbul’u kaybedince İznik’te Bizans Hanedan üyeleri tarafından İznik Latin İmparatorluğu kurulmuş ve bu imparatorluk daha sonra İstanbul’u fethederek Bizans İmparatorluğu’nu yeniden kurmuştur.

1075 ile 1086 yılları arasında Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Nikea;1097 yılında, Birinci Haçlı Seferi sırasında gerçekleştirilen kuşatma sonrasında tekrar Bizans İmparatorluğu’na geçti.1105 yılında tekrar Selçukluların kontrolüne geçen şehir, 1147 yılında bir kez daha Bizans egemenliğine girdi.


1328-1331 yılları arasında gerçekleştirilen kuşatma sonrasında Osmanlı Devleti tarafından ele geçirildi. Osmanlı idaresinde İznik, sanat, ticaret ve kültür merkezi oldu. İznik Medresesi’nde birçok ünlü ders verdi. Dâvûd-i Kayserî, Ebul Fadıl Musa, Eşrefoğlu Abdullah Rûmî gibi tasavvuflar İznik’te yaşadı ve eserler verdi. Osmanlı döneminin ilk cami, medresesi ve imareti İznik’te inşa edildi.

iznikkalesiİznik Kalesi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Temel Kotil kimdir, kaç yaşında, aslen nereli? TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'in biyografisi

Temel Kotil kimdir, kaç yaşında, aslen nereli? TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'in biyografisi