Türkgün Gündem Nikea neresi? Kuruluş Osman İznik kalesi nerede? İşte Nikea (İznik) haritadaki konumu

Nikea neresi? Kuruluş Osman İznik kalesi nerede? İşte Nikea (İznik) haritadaki konumu

Kuruluş Osman dizisinde geçen yer isimleri seyirciler tarafından merak ediliyor. Eski ismi Nikea olan günümüzdeki ismi ise İznik'tir. Peki, Nikea neresi? Kuruluş Osman İznik kalesi nerede? İşte Nikea (İznik) haritadaki konumu...

Her çarşamba milyonları ekran başına toplayan Kurluş Osman'da heyecan giderek artıyor. Beyliğinin sınırlarını genişleten ve çevre beldelerde ticaret yapan Osman Bey bu defa Nikea'ya gidip İznik Kalesindeki Bizans valisi görüşmeler gerçekleştirdi. Peki, Nikea neresi? Kuruluş Osman İznik kalesi nerede? İşte Nikea (İznik) haritadaki konumu...

NİKEA NERESİ? KURULUŞ OSMAN İZNİK KALESİ NEREDE?

Kuruluş Osman dizisinde geçen Nikea bölgesi günümüzdeki İznik'tir. İznik ise Bursa ilinin bir ilçesidir. Adını şehirden alan İznik Gölü’nün doğu kıyısında, Bursa’nın kuzeydoğusunda yer alır.

İznik adı, şehrin eski adı olan “Nikea”dan gelmektedir. Dönemde yaygın bir dönüştürme kuralına göre Yunanca adın önüne ‘sur içinde’ anlamında olan is eki getirilerek İsnikea adı Türkçede İznik olmuştur.

325 yılı yazı başında Hristiyanlık için çok önemli olan Birinci İznik Konsili, İznik’de toplanmıştır. İmparator I. Konstantin’in da katıldığı toplantıda Hristiyanlıkla ilgili yortu günleri ve Nikea Kanunları adı ile bilinen 20 maddelik metin bu Konsilden sonra kabul edilmiştir.

787 yılında İznik Ayasofya’sında VII. Konsül toplandı.Ayrıca VI. Haçlı Seferi sonucunda Bizans İmparatorluğu İstanbul’u kaybedince İznik’te Bizans Hanedan üyeleri tarafından İznik Latin İmparatorluğu kurulmuş ve bu imparatorluk daha sonra İstanbul’u fethederek Bizans İmparatorluğu’nu yeniden kurmuştur.

1075 ile 1086 yılları arasında Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Nikea;1097 yılında, Birinci Haçlı Seferi sırasında gerçekleştirilen kuşatma sonrasında tekrar Bizans İmparatorluğu’na geçti.1105 yılında tekrar Selçukluların kontrolüne geçen şehir, 1147 yılında bir kez daha Bizans egemenliğine girdi.


1328-1331 yılları arasında gerçekleştirilen kuşatma sonrasında Osmanlı Devleti tarafından ele geçirildi. Osmanlı idaresinde İznik, sanat, ticaret ve kültür merkezi oldu. İznik Medresesi’nde birçok ünlü ders verdi. Dâvûd-i Kayserî, Ebul Fadıl Musa, Eşrefoğlu Abdullah Rûmî gibi tasavvuflar İznik’te yaşadı ve eserler verdi. Osmanlı döneminin ilk cami, medresesi ve imareti İznik’te inşa edildi.

iznikkalesiİznik Kalesi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Trablus’ta güvenlik alarmı! Büyükelçilikten Türk vatandaşlarına kritik uyarı

Trablus’ta güvenlik alarmı! Büyükelçilikten Türk vatandaşlarına kritik uyarı

Libya’nın başkenti Trablus’ta artan güvenlik endişeleri nedeniyle Türkiye’nin Trablus Büyükelçiliği, Türk vatandaşlarını evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı. Acil durumlar için ise iletişim numarası paylaşıldı.

KAYNAK: DHA

Türkiye’nin Trablus Büyükelçiliği, Milli Birlik Hükümeti İçişleri Bakanlığı tarafından tüm vatandaşların evlerinde kalmaları uyarısını hatırlatarak, tüm Türk vatandaşların bu uyarıya riayet etmesini istedi.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, "Değerli vatandaşlarımız, Trablus ve çevresinde yaşanan son gelişmeler bağlamında Milli Birlik Hükümeti İçişleri Bakanlığı tarafından tüm vatandaşların evlerinde kalmaları uyarısında bulunulmuştur. Tüm vatandaşlarımızın bu uyarıya riayet etmesi önemle istirham olunur" denildi.

Acil durumlar halinde ise vatandaşların +218 92-1429923 irtibat numarasından, konsolosluk çağrı merkezine ulaşılabilecekleri belirtildi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *