22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Önce taşkınlık yaptılar sonra AYM’ye gittiler

Önce taşkınlık yaptılar sonra AYM’ye gittiler

İnfaz Kanunu’nda yapılan değişikliği ikinci kez AYM’ye götüren CHP, bu kez de bekçilerin yetkilerini düzenleyen kanunu Anayasa Mahkemesine taşıma kararı aldı. TBMM’de yapılan oylamalarda CHP tarafından yapılan yavaşlatma eyleminin önüne geçilmesi ve Meclis çalışmalarını sabote eden davranışların yaşanmaması için ise elektronik oylama sistemine geçilmesi ve milletvekili kürsüsünün yerinin değiştirilmesi kararlaştırıldı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Önce taşkınlık yaptılar sonra AYM’ye gittiler

Bekçilere; kimlik sorma yetkisi, silah taşıma yetkisi ve araç durdurma yetkisi verilmesine karşı çıkan CHP, halkın güvenliğini sağlamakla görevli bekçileri hedef aldı. Kanuna CHP ve HDP ortak hareket ederek itirazda bulunmuştu. TBMM’deki itirazlarına, kanun değişikliğinin TBMM’den geçmesi üzerine CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurma kararı aldı.

İnfaz Kanunu’nda yapılan değişikliği AYM’ye taşıyan CHP “düşünce suçlularının” tutuklu bulunmasına itiraz etmiş ve teröre yardım ve yataklıktan hüküm giyen gazeteci ve siyasileri savunmuştu. HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı da düşünce suçlusu olarak gördüklerini ifade etmişlerdi.

SÜREYİ UZATMA OLMAYACAK

HDP, bekçilere tanına yetkinin arttırılması ile “terör estirecekleri” ifadesinde bulunmuş, CHP ise bekçilerin keyfi kimlik sorma ve üst araması yapacağını öne sürmüştü. CHP ve HDP’nin ortak akılda birleştiği bekçiler kanununa muhalefet kararının ardında ise güvenlik ,Ωgüçlerine olan karşıtlığın yatmasının yer aldığı ifade edildi. CHP’nin TBMM çalışmalarını yavaşlatmak için oy kullanma sırasında başvurduğu süreyi uzatma eylemi artık tarihe karışıyor. CHP, TBMM oylamalarını sabote etmek ve Meclisin işleyişini bozmak için kullandığı yavaşlatma eylemini koz olarak kullanamayacak.

Bunun yanı sıra TBMM Genel Kurulunda bulunan milletvekili kürsüsünün yerinin değiştirilmesi kararı alındı. AK Parti Grubuna yakın bir yerde bulunan kürsü, bundan böyle Genel Kurul Salonu’nun ortasında, başkanlık divanının önünde yer alacak. Milletvekilleri, Genel Kurula hitaplarını artık tüm parti gruplarına eşit uzaklıkta bulunan bu mesafeden gerçekleştirecek. Kürsünün yerinin değiştirilmesiyle laf atma ve sataşmaların önüne geçilmesi, sözlü tartışmaların azaltılması bekleniyor. Ayrıca milletvekili kürsüsünün parti gruplarına yakın bir yerde bulunması, sözlü sataşmaların neticesinde konuşmacının insicamının bozulmasına neden olduğundan dolayı bu durumun önüne geçilmesi amaçlanıyor.

SES SİSTEMİ YENİLENECEK

Çalışmaların Meclisin yaz tatiline girmesinin hemen ardından başlanması bekleniyor. Milletvekili konuşmacı kürsüsünün salonun ortasına çekilmesi ile şu an orta kısımda bulunan tutanakçıların bölümünün de yerinin değiştirilmesi planlanıyor. Milletvekillerinin gergin geçen görüşmelerde protesto amacıyla sıra kapaklarına vurmaları ve çekmeceleri ses çıkarmak için sert şekilde açıp kapatmaları nedeniyle bozulan Genel Kurul’un elektronik ses ve oylama sisteminin de son teknoloji ile yenilenmesi kararlaştırıldı. Bunun Meclise maliyetinin ise 39 milyon TL olduğu belirtildi. TBMM’de yapılan son oylamalarda CHP’li milletvekillerinin oturma sıralarına vurduğu ve elektronik sisteme zarar verdiği Meclis görüntülerine yansımıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İtalya Kupası'nda Napoli finale yükseldi

İtalya Kupası'nda Napoli finale yükseldi