Türkgün Gündem Ormansızlaşma sıcaklıkları daha da artıyor

Ormansızlaşma sıcaklıkları daha da artıyor

İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) tarafından yapılan araştırmada hızlı nüfus artışının beraberinde getirdiği plansız şehirleşme ve ormansızlaşmanın sıcaklıkların daha çok hissedilmesine sebep olduğu ifade edildi.

KAYNAK: AA

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi ve İTÜ yüksek lisans öğrencisi Yiğitalp Kara ile İTÜ doktora öğrencisi Merve Yılmaz tarafından, İstanbul'da hissedilen sıcaklığa ilişkin çalışma yapıldı.

TÜBİTAK projesi kapsamında yapılan çalışmada, İstanbul'un 30 farklı meteorolojik istasyonundan elde edilen verilerle, hava sıcaklığı, rüzgar hızı, bulutluluk ve bağıl nem gibi atmosferik değişkenler incelendi.

Buna göre, yaz aylarında sıcak hava en çok kentin güneyinde bulunan Kartal ve Maltepe'de yüksek ölçüldü.

Kuzey kesimlerdeki Şile, Beykoz, Sarıyer, Üsküdar, Ümraniye Eyüpsultan, Sancaktepe ise yüksek sıcaklıktan etkilenen ilçeler arasında ikinci sırada yer aldı. Araştırmada, ormanlık alanla çevrili Çatalca'nın, sıcaklıktan en az etkilenen ilçe olduğunu tespit edildi.

Les

KUZEY ORMANLARI FERAHLATIYOR

SAMÜ Araştırma Görevlisi ve İTÜ yüksek lisans öğrencisi Yiğitalp Kara, ısınmadan kaynaklanan kırılganlık ve risklerin çoğunlukla şehirlerde ve yerleşim yerlerinde arttığını söyledi.

Dünyanın birçok şehrinde olduğu gibi İstanbul'da da hızlı nüfus artışının arazi kullanımı değişikliğine ve iklimin değişmesine neden olduğunu belirten Kara, bu durumun da kentsel ısı adası yoğunluğunun güçlenmesine yol açtığını ifade etti.

Kara, insanların hava sıcaklıklarını algılama şeklinin nem, rüzgar, bölgesel iklim özellikleri ve fizyolojik özellikler, çalışma koşulları ve giysi kalınlığı gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterdiğinin altını çizdi.

İklim değişikliğinin insan sağlığı ve termal konfor üzerindeki olumsuz etkilerine dikkati çeken Kara, yaz aylarında yüksek sıcaklığın yaşam kalitesi ve ruh sağlığı açısından risklere, ölüm ve hastalık oranlarında artışa neden olduğunu vurguladı.

Kara, "Hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme ve ormansızlaşma İstanbul'da sıcaklıkların hissedilmesine daha çok neden olmaktadır. Nüfus yoğunluğunun ve kentleşmenin daha fazla olduğu İstanbul'un güney kesimlerinde sıcaklık artışlarının, kuzey ilçelerine göre daha belirgin olduğunu belirledik. Özellikle kentin güneyinde bulunan Adalar, Bakırköy, Büyükçekmece, Fatih, Güngören, Maltepe, Kadıköy, Kartal, Şişli ve Tuzla'nın yüksek sıcaklıktan en çok etkilenen ilçeler olduğunu tespit ettik. Sıcak havadan en az etkilenen ilçe ise Çatalca oldu. Çatalca'yı Arnavutköy, Silivri, Çekmeköy takip etti." dedi.

BETON VE ASFALT YÜZEYLER, ISIYI EMİYOR VE TUTUYOR

Kara, hissedilen sıcaklığın beton ve asfalt gibi ısıyı emen ve tutan yüzeylerin baskın olduğu yerlerde daha çok, ormanlık bölgelerde ise daha az hissedildiğine dikkati çekti.

İstanbul'da yaz mevsiminde hissedilen ortalama hava sıcaklıklarının 20,9 ile 25 derece arasında değiştiğini aktaran Kara, "Kentleşmenin yoğun olduğu güneyde yer alan ilçelerde hissedilen sıcaklık ortalamasının Kartal'da 25, Bakırköy'de 24,7 ve Kadıköy'de 24,6 derece olduğunu tespit ettik. En düşük hava sıcaklıkları Çatalca'da 20,9, Arnavutköy'de 22,8 ve Çekmeköy'de 22,7 derece olduğunu belirledik." diye konuştu.

Yaz aylarındaki bağıl nem oranını da araştırdıklarını söyleyen Kara, "İstanbul'da bağıl nem 5 yıllık dönemde yüzde 72,6 olarak belirlendi. En yüksek ortalama bağıl nem değerleri, kuzeyde geniş orman alanlara sahip Çatalca'da yüzde 84,3, Arnavutköy'de yüzde 81,4, Şile yüzde 80,9, Adalar bölgesinde yüzde 83,3 olarak ölçüldü. Yaz aylarında en düşük bağıl nem oranının Kartal'da yüzde 66,9, Bakırköy'de yüzde 67,4, Şişli'de yüzde 68,5 olduğu tespit edildi. Bağıl nem oranı Çatalca'da yüksek olsa bile, vatandaşların hissettiği sıcaklık daha düşük." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem İkinci Dünya Savaşından bu yana ilk... Almanya'dan NATO'nun doğu kanadı askeri destek

İkinci Dünya Savaşından bu yana ilk... Almanya'dan NATO'nun doğu kanadı askeri destek

Almanya, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından NATO'nun doğu kanadını koruma amacıyla Litvanya'ya asker konuşlandırdı. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından savunmasını güçlendirmeye yönelik adımlar atan Almanya, İkinci Dünya Savaşından bu yana ilk kez yabancı bir ülkede asker konuşlandırdı.

KAYNAK: İHA

Almanya'nın NATO'nun doğu kanadını koruma amacıyla Litvanya'ya konuşlandırdığı tugay bugün resmen göreve başlıyor.

Almanya, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından NATO'nun doğu kanadını koruma amacıyla Litvanya'ya konuşlandırdığı tugay bugün resmen göreve başlıyor. Tugaydaki asker sayısı 2027 yılı sonuna kadar 5 bine çıkaracak. Almanya Başbakanı Friedrich Merz ve Savunma Bakanı Boris Pistorius'un bugün Litvanya'daki Alman birliğine yapacağı ziyaretle resmen görevine başlayacak tugaydaki asker sayısı ilk aşamada 400'den 500'e çıkartılacak. 2026 yılı ortasına kadar tugayda görev yapacak personel sayısının 2 bine, 2027 yılı sonuna kadar da 5 bine çıkarılması planlanıyor.

Tugayın oluşumunun altyapısını ve askeri yapılanmayı hazırlamak için küçük bir askeri birlik 1 Nisan 2024'te Litvanya'ya gitmişti. 150 askerden oluşan öncü birlik, tugayın tamamının Litvanya'ya intikalini planlamak ve askeri altyapı ihtiyaçlarını koordine etmekle görevlendirilmişti.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BU YANA İLK

Rusya- Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından savunmasını güçlendirmeye yönelik adımlar atan Almanya, İkinci Dünya Savaşından bu yana ilk kez yabancı bir ülkede asker konuşlandırdı. NATO'nun doğu kanadını korumayı amaçlayan asker konuşlandırmasının ilk adımı ise Haziran 2023'te Almanya Savunma Bakanı Pistorius'un Litvanya'ya yaptığı ziyaretle atıldı. Daha sonra da Almanya Savunma Bakanı Pistorius ve Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anuauskas arasında 5 bin Alman Silahlı Kuvvetleri personelinin Litvanya'da daimî olarak konuşlandırılması için Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta 18 Aralık 2023 günü yol haritası anlaşması imzalandı.

İmzalanan anlaşma ile Alman ordusuna bünyesindeki mekanize piyade tugayının Litvanya'nın Vilnius ve Kaunas kentleri yakınlarındaki Rdninkai ve Rukla kasabalarında kalıcı olarak konuşlandırılmasını öngörüyordu.

İKİ BİN AĞIR SİLAHLI ASKER GÖREV YAPACAK

Anlaşmaya göre tugay, yaklaşık 2 bin ağır silahla donatılmış 4 bin 800 askeri personel ve 200 kadar sivil personelden oluşacak. Personel ailelerinin kalabilmesi için konutlar ve sosyal tesisler inşa edilecek. Yeni tugayın aylık maliyetinin de 30 milyon euro olması bekleniyor. Pistorius, Alman ordusunun yeni görevine ilişkin yaptığı açıklamada "Almanya, Litvanya'da kalıcı olarak bir Alman Silahlı Kuvvetleri tugayı konuşlandırarak NATO ittifak ortaklarına açık bir dayanışma sinyali gönderiyor. Savaşa hazır bu tugayla NATO'nun doğu kanadındaki ittifakın liderlik sorumluluğunu üstleniyoruz" dedi. Pistorius, "Almanya Federal Cumhuriyeti olarak, NATO üyesi bir devlet ve Avrupa'nın en büyük ekonomisi olarak, doğu kanadının korunması için çalışma sorumluluğumuzu ve yükümlülüğümüzü açıkça kabul ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *