17 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Pestil nasıl yapılır? Pestil için hangi malzemeler kullanılır?

Pestil nasıl yapılır? Pestil için hangi malzemeler kullanılır?

Yaz kış demeden içilen çayların yanında sevilerek tüketilen bir yiyecek olan pestilin yapım aşaması merak ediliyor. Meyvelerin önce püre haline getirilip sonra ince bir tabaka halinde kurutularak tüketilen pestilin nasıl yapıldığı ve pestil için hangi malzemeler kullanıldığı merak ediliyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Pestil nasıl yapılır? Pestil için hangi malzemeler kullanılır?

Şifa deposu pestil yapımı için araştırmalar hızlandı. Genelde Ağustos aylarında yapılan herkesin afiyetle yediği yiyeceklerden biri olan pestilin farklı kullanım alanları bulunuyor. Kış hazırlıklarını şimdiden yapan vatandaşlar, Pestil nasıl yapılır? Pestil için hangi malzemeler kullanılır? sorusuna yanıt aranıyor.

PESTİL NASIL YAPILIR? PESTİL İÇİN HANGİ MALZEMELER KULLANILIR?

Ardından bu püreler incecik bir tabaka halinde kurutulmuş ve uzun süre lezzeti de şifası da kaybolmayan pestiller çıkmış ortaya. Farklı farklı onlarca çeşit meyveden enfes pestiller yapılabiliyor. İlk zamanlarda meyvenin sadece kendi şekeri kullanılsa da toz şeker kullanılabiliyor. İçerisine bal, pekmez, fındık, fıstık, ceviz gibi farklı malzemeler ilave edilen bu lezzet kağıt şeklinde kurutulup tüketilebildiği gibi, blok halde kurutulmuş pestilden kesilerek de yenebiliyor. Kendisi tam bir enerji deposu aynı zamanda!

Pestil, evde çok rahatlıkla yapabileceğiniz yiyeceklerden. Mevsimin en taze meyvelerinizi alın ve yapımına başlayalım. Dilerseniz şekersifaz, dilerseniz ceviz, bal gibi rklı malzemeler ilave ederek pestillerinizi hazırlayabilirsiniz.

Elinizdeki meyveleri (portakal, dut, vişne, elma, erik, şeftali vb) güzelce yıkayın ve varsa kabuklarını soyun. Ardından minik parçalar halinde doğrayın ve bir tencerenin içerisine aktarın. Varsa çekirdeklerini de bu aşamada çıkarmaya özen gösterin. Ardından kısık ateşte üzerine 1 kilo meyveye 1,5 su bardağı su oranında su ilave ederek ağır ateşte pişirmeye başlayın. Daha sonra şeker ve nişasta da ilave ederek pişirmeye devam edin.

Ardından rondodan geçirip püre haline getirin. Varsa çekirdeklerini süzdürmek için tel süzgeçten geçirin ve incecik bir fırın kağıdının üzerine ya da temiz bir tülbentin üzerine hazırladığınız pestili yayın. Daha sonra güneş gören ve temiz bir ortamda kurumaya bırakın. Öyle bir imkanınız yoksa 100 derecede ısıtılmış fırında pestilleriniz hafif kuruyana kadar yaklaşık 3 saat kadar pişirin.

Güneşte bekletiyorsanız üzerine başka maddeler düşmemesine özen gösterin. Güneşin altında yaklaşık 1 hafta içerisinde kuruyacak ve lezzeti de oturacaktır. Dilerseniz yapım aşamasında kurutmaya bırakmadan önce içerisine ceviz, fındık, fıstık gibi malzemeler ilave edebilir, bal ya da pekmezle de tatlandırabilirsiniz.

PESTİLİN FAYDALARI NELERDİR?

Özellikle üzüm ve dut pestili kan yapıcı özellik taşıdığı için kansızlık problemi çekenlerin tüketmesi önerilir.

Önemli bir selenyum kaynağıdır. Düzenli ve belli miktarlarda tüketildiği takdirde selenyum seviyesini dengeler.

İçerisindeki selenyum sayesinde vücudun bağışıklık sistemini destekler, özellikle tiroid tedavisine destek olur.

Enerji verir, daha sağlıklı olmaya yardımcı olur.

Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Soğuk havalarda, belli bir miktarda tüketildiği takdirde içinizin ısınmasına da yardımcı olur.
Şeker ihtiyacınızı özellikle içerisinde rafine şeker olmayan pestiller, sağlıklı bir şekilde giderir ve dengeler.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
'Yunanistan'ın provokatif davranışlarla bir yere varamayacağını görmesi lazım'

'Yunanistan'ın provokatif davranışlarla bir yere varamayacağını görmesi lazım'