19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Polyamory ne demek? Neden Polyamory Var?

Polyamory ne demek? Neden Polyamory Var?

Palyomory ya da diğer dillere göre “Poliamori” ne demek ve neden var. Palyomory için tam olarak bir Türkçe karşılık vermek doğru olmayacaktır nitekim söz konusu kelime için doğru bir karışlık da bulunmamaktadır.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Polyamory ne demek? Neden Polyamory Var?
KAYNAK: Haber Merkezi

Ancak halk arasında Palyomory durumuna “çok aşklılık” veya “çok eşlilik” denilebilmektedir. Çok eşlilik olarak bilinen bu oldu kimi toplumlar için doğru görülmezken kimi toplumlar için gayet doğal ve olağan bir durumdur.

Neden olduğu ve psikolojik olarak ne anlama geldiği çokça tartışılan Palyomory kişinin birden fazla partnere ilgi duyması anlamalarını taşıyabilmektedir.

Palyomory sözcüğü dilimize geçmeden önceki anlamı olan Poliamori anlamı ile oluşumuna başlamıştır. Söz konusu kelime poli yani çoklu kelimesi ile amori yani kelimesinin birleşimi ile oluşmuştur. Günümüzde “çoklu aşk” olarak bilinmektedir.

Palyomory ne demek? Söz konusu sistem ülkemizde en anlaşılır şekilde “kuma sistemi” olarak nitelendirilmiştir ancak bu sistemde unutulmaması gereken nokta kuma sisteminde kadınların da evlere kuma getirebilmesidir.

Öyle ki bu durum kimi toplumlarda oldukça normal ve olağan karşılanmaktadır.

Polyamory Nedir? Temel Kavramlar ve Yanlış Anlamalar

Polyamory nedir ve temel kavramları, yanlış anlaşılan bölümleri nelerdir? Söz konusu düşünce biçiminin özellikle bazı toplumlar tarafından savunulduğunu dile getirmiştik. Bu durumu savunan pek çok toplum aslında Polyamory’nin uzun süreli olan ilişkileri temsil ettiğini ve içerisinde karşılıklı olarak;

·         Sorumluluk,

·         Açıklık,

·         Güven,

·         Dürüst,

·         Ve uzun vadeli aşk.

Kavramlarının beslenmesi gerektiğini savunmaktadır.

Söz konusu kavramda diğer toplumlar tarafından atlanan en önemli husus söz konusu ilişkilerin gizli şekilde yürütülmemesidir. Öyle ki Polyamory yapısını inşa etmek isteyen çiftlerin birbirilerinden haberdar olması ve bu durumu kabul etmesi gerekmektedir.

Kumalık sistemine benzeyen söz konusu yapı kişilerin birbirinden haberdar olmaması durumunda gerçekleştirilememektedir.

·         Radikal kararların birlikte alınması,

·         Çiftlerin “kuma” olarak getirilecek olan kişileri onaylaması,

·         Aldatma kavramından uzak şekilde yaşanılması,

·         Tek gecelik ilişkilerden uzak durulması.

Gibi önemli kriterleri de içerisinde barındırır. Bu bağlamda tek gecelik ilişkiler, sadece cinsellik amacı güden ilişkiler ve partnerin onaylamadığı ilişkiler doğru kabul edilememektedir.

Polyamory’nin kabul gördüğü toplumlarda aile kavramının içini doldurur düzeyde olması savunulmaktadır. Söz konusu aile kavramının için bu tarz ilişkilerde boş kalması kabul edilebilir bir durum olarak karşılanmamaktadır.

Çoklu Aşk İlişkilerinin Anlamı ve Dinamikleri

Çoklu aşk ilişkilerinde toplumsal ve grupsal olarak karşı çıkılan kavram tek eşlilik kavramıdır. Özellikle Queer feminist olarak bilinen toplulukların literatüründe yer alan tek eşliliğe karşı çıkma durumu, kişilerin birden fazla kişiler ile eşlilik yaşayabileceğini savunmaktadır.

Çoklu aşk ilişkilerinin anlamı ve dinamikleri genel olarak açık ilişki kavramından uzaktır. Açık ilişki kavramından ziyade aileye dahil olan kişilerin de aile kavramını benimsemesi gerekmektedir.

Söz konusu durum belirli noktalarda kesişiyor olsa da Polyamory ifadesine “Birden fazla partnerle birlikte olma ve aşk yaşama” olarak bakılması en doğrusu olacaktır.

Sadece cinsellik amaçlarını gütmemiş olmayı gerektiren Polyamory durumu kişilerin aile kavramına sahip olması ve birlikte aile olabilmesini gerektirmektedir.

Daha gerçekçi ve sağlıklı ilişkiler elde edilmesini amaçlayan Polyamory durumu cinselliğin temel alınmasından uzak aşk ve duyguların barındırılmasını gerektirmektedir.

Polyamory kavramında en önemli olan kişilerin diğer partnerlerini gizlememiş olması ve birbirlerinin rızası ile bu duruma sahip olmasıdır.

Polyamory’nin geçerli olduğu toplumlarda ve gruplarda genellikle;

·         Aldatma,

·         Tek gecelik ilişkiler,

·         Açık ilişkiler,

·         Çapkınlık,

·         Onaysız ilişkilere sahip olma kavramları.

Devre dışı bırakılır ve toplum tarafından kabul edilmez. Karşılıklı olarak bireylerin bu durumu kabul etmesi onları aldatma kavramından ve çapkın olma kavramından uzak tutar.

Polyamory kavramında ilişkilerin içindeki kişilerin zaman geçirme kavramına göre birincil veya ikincil olarak adlandırılması mümkün ve normaldir. Polyamory ilişki tipinde en çok zaman geçirilen kişiler birincil ilişkiler/eşler olarak nitelendirilebilir.

Polyamory ilişki tipinde psikolojik açıdan da pek çok gereklilik bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Compresion kavramıdır. Söz konusu kavram diğer eşi getiren kişiye karşı, onun aldığı zevkten zevk alma kavramıdır.

Yani, Polyamory gerçekleşebilmesi için doğrudan bir yaklaşımdan ziyade çiftlerin psikolojik olarak da bu duruma yatkın olması gerekmektedir.

Toplumda Polyamory'nin Yeri

Pek çok toplum tarafından kabul edilmeyen bu durum ülkemizde de zaman zaman görülebilmekte ancak genel anlamda en normal karşılayan toplum İsveç olarak karşımıza çıkmakta.

Polyamory nedir? Konusunda en merak edilen söz konusu durumun toplumdaki yeridir. Özellikle Queer feministler tarafından tek eşlilik kavramının yıkılması amacıyla savunulan durum, partnerinin başkası ile ilişki yaşamasından zevk alan “Compresion” kişiler tarafından da desteklenmektedir.

Söz konusu durumun toplum içinde sürekli olarak yorumlanabilmesinin yanı sıra kişilerin kendi rızaları ile birlikte partnerlerinin ve kendilerinin birden fazla kişi ile birlikte olması nedeniyle çok da yoruma açık bir ilişki olarak karşımıza çıkmamakta.

Üç kişilik evlilik olarak karşımıza çıkan kavram, kimi zaman üçten fazla kişiler ile de gerçekleştirilebilmektedir. Bu nedenle Polyamory kelimesi “çoklu aşk” kavramları içerisinde yer almaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Rumuz Örnekleri Nelerdir? Online Platformda Kullanılabilecek Rumuzlar

Rumuz Örnekleri Nelerdir? Online Platformda Kullanılabilecek Rumuzlar