22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Reel Kesim Güven Endeksi temmuzda geriledi

Reel Kesim Güven Endeksi temmuzda geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından temmuz ayına dair İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Reel Kesim Güven Endeksi temmuzda geriledi

Endeks, temmuzda bir önceki aya göre 4,2 puan artarak 98,3 oldu

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), temmuzda bir önceki aya göre 4,2 puan artarak 98,3 seviyesine indi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından temmuz ayına dair İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı.

Buna göre, RKGE temmuzda bir önceki aya göre 4,2 puan azalarak 102,5 seviyesinden 98,3'e geriledi.

Endeks içeriğindeki anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki üretim kapasitesi ve hacmi ve gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarına dair değerlendirmeler endeksi artış yönünde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, sabit sermaye yatırım harcaması ve genel gidişata dair değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 3 puan azalarak 96,6 seviyesinde indi.

ÜFE beklentisi yüzde 21,6

Son üç aya yönelik yapılan değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflarken ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir azalış bildirenler lehine döndü, iç piyasa sipariş rakammlarında azalış bildirenler lehine olan seyir ise güçlendi.

Toplamdaki siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerle mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsiminin normalleri üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler aratarak devam etti.

Gelecek üç aya yönelik yapılan değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlenerek artıştayken iç piyasa ve ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir ise zayıflayarak azaldı. Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına dair artış yönlü beklentiler zayıflayarak, gelecek üç aydaki istihdama dair artış yönlü beklentiler ise güçlenerek devam etti.

Birim maliyetlerinin ortalaması, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir zayıfladı, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir ise güçlendi. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentiler zayıflayarak devam etti. Önümüzdeki on iki aylık dönem sonu itibari ile yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak yüzde 21,6 seviyesinde gerçekleşti.

Temmuz ayında, ankete katılan iş yerlerinin yüzde 46,5'i üretimlerini kısıtlayan etken bulunmadığını, yüzde 20,0'si talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli etken olduğunu açıkladı. Bunu sırayla hammadde-ekipman yetersizliği, iş gücü yetersizliği, mali imkânsızlıklar ve diğer etkenler izledi.

Son üç aydaki rekabet gücüne dair gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne dair azalış yönlü değerlendirmeler bir önceki döneme göre zayıfladı. Avrupa Birliği içindeki ve dışındaki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne dair azalış yönlü değerlendirmeler ise güçlenerek devam etti.

Mevcuttaki sanayi alanındaki genel gidişat konusu ile ilgili, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 10,4'e, daha kötü tabloda olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 20,5'e artarken aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 69,1'e geriledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Resmi Gazete’de yayımlandı! İzin süresi 90 gün oldu

Resmi Gazete’de yayımlandı! İzin süresi 90 gün oldu