Gıda ürünlerinin bozulması ciddi rahatsızlıklar doğurabildiği için eğer sizde bozuk yumurta nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız sizin için en doğru bilgileri hazırladık. Kolay yoldan bayat yumurta nasıl anlaşılır, yumurtanın bozulduğu nasıl anlaşılır birlikte öğrenelim. Kendiniz için de çocuklarınız için de her gıdayı tüketmeden önce kontrol etmeniz gerekmektedir. En çok zehirlenme sebepleri bozuk gıdalardan kaynaklandığı için bozuk yumurta pişince nasıl olur bilgisi herkesin bilmesi gereken faydalı bilgilerdendir.
Evde taze olup olmadığından emin olamadığınız yumurtalar varsa o yumurtaların bayat olup olmadığını anlamak için aşağıdaki 5 pratik yöntemden birini ya da birkaçını uygulayabilirsiniz. Eğer yumurtaları haşlamayı düşünüyorsanız yumurtayı kırmadan da kolayca bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz üstelik. Hadi gelin kırarak ya da kırmadan yumurtanın bozuk olduğu nasıl anlaşılır, adım adım tüm yöntemlerini anlatalım şimdi.
Yumurta bozulmuş mu ya da bayat mı anlamak için yapılması gereken bazı testler bulunuyor. İlk olarak her zaman uygulanan en basit yöntem olarak koklamak akla gelir.
Yumurta çürüdüğü zaman çok ağır bir koku yayar. Yumurtayı kırmadıysanız yapabileceğiniz diğer bir test ise, yumurtayı yüzdürme testidir. Bir bardağı su ile doldurarak yumurtayı içine atmanız gerekir.
Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze olduğu anlaşılır. Yumurta biraz yükseliyorsa da yenilebilir durumda demektir. Ama yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa bayatlamış olduğunu anlaşılır.
Yumurtanın bayat ya da bozuk olup olmadığını anlamak için uygulayabileceğiniz en ideal testlerden biri su testi. Çünkü bu testte yumurtaları kırmanıza bile gerek kalmıyor, bu sayede yumurtayı haşlayarak değerlendirmek isteyenler de içleri rahat bir şekilde bu testi uygulayabiliyor. Peki su testi nasıl uygulanıyor?
Bu test için yumurtaları koyabileceğiniz büyüklükte bir bardağı soğuk suyla doldurun.* Eğer aradaki farkı çok daha net görmek istiyorsanız suyun içine 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edip karıştırabilir, suyun yoğunluğunu artırabilirsiniz.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
Ses testi: Yumurtayı kırmadan yapabileceğiniz bir başka tazelik testi de bu ses testi. Şüphelendiğiniz yumurtayı baş parmağınız ve işaret parmağınızla yutun ve kulağınıza yakın olacak şekilde hafifçe sallayın. Eğer yumurtadan ses gelmiyorsa bu, yumurtanızın taze olduğu anlamına gelir, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Eğer hafifçe sallamış olmanıza rağmen yumurtadan fazlaca cıvık bir ses geliyorsa bu, yumurtanın bayat olduğu anlamına gelir, temkinli olmanızda fayda var demektir.
Kırma testit: Eğer yumurtayı kırarak bir tarifte kullanacaksanız kırma, koku ve renk testlerini kolayca uygulayabilirsiniz. Ancak baştan uyaralım, bozuk olma ihtimaline karşı hiçbir tarifte yumurtayı doğrudan tarifi uyguladığınız kabın içine kırmayın, ayrı, küçük bir kasenin içine kırın ve sağlıklıysa kullandığınız diğer kaba aktarın.
Kırma testini uygulamak için de yumurtanızı küçük bir kasenin içine kırın. Yumurtanın sarısı hemen dağılmıyorsa yumurta taze demektir. Eğer kırdığınız gibi yumurta sarısı kendi kendine dağlıyorsa yumurta bayat demektir.
Koku testi: Kırdığınız yumurtanın sarısı ve akı dağılmamış olsa dahi kokusunu test etmeyi unutmayın. Çiğ yumurtanın kendine has değişik bir kokusu olsa da bozulmuş çiğ yumurtanın kokusunu kesinlikle kolayca ayırt edebilirsiniz. Zira bu, klasik çiğ yumurta kokusuna göre çok daha keskin ve kötü bir kokudur. Üstelik bayat/bozuk yumurtanın kokusu sağlıklı bir çiğ yumurtaya göre çok daha fazla yayılır. Böyle bir durum olup olmadığını da hızlıca test edebilir ve ardından bir sorun olmaması durumunda yumurtanızı kullanabilirsiniz.
Renk testi: Eğer yumurtayı kırdığınızda renginde anormallikler olduğunu düşünüyorsanız temkinli davranmayı elden bırakmamalısınız. Örneğin yumurtanın akı pembemsi ya da yeşilimsi tonlardaysa bu, yumurtada pseudomonas isimli bir bakterinin bulunduğuna işaret olabilir. Böyle bir durumda yumurta asla tüketilmemelidir.
Aynı şekilde yumurtanın sarısı ve/veya akında siyah veya yeşil noktalanmalar gördüyseniz bu da yumurtada mantar olabileceğinin göstergesi olabilir. Böyle bir durumda da o yumurta asla tüketilmemeli, hatta yumurtanın kırıldığı kase de mutlaka güzelce temizlenmelidir, aklınızda bulunsun.
Bazen kırdığımız zaman yumurtanın bozuk olup olmadığını anlamayabiliriz. Hiç kırmadan direkt kaynattığımız yumurtalarda bozuk olup olmadığı ancak piştikten sonra anlaşılabilir. Bu durumda yumurtanızın piştikten sonra bozuk olup olmadığını yine kokusu ve rengi ile anlayabilirsiniz. Bozuk yumurta piştiği zaman daha kötü bir koku yayar ve rengi de çok koyu ve hasta bir renk olabilmektedir. Eğer hiç kırmadan pişirdiğiniz yumurtanızın kokusu size rahatsız edici geliyorsa ve rengi de koyu bir renk ise tüketmeden yok ediniz.