İstanbul’da sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasaya sürüldüğü iddiaları üzerine Kapalıçarşı’daki bazı döviz büroları dolar alımını durdurdu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sahte dolarlarla ilgili soruşturma başlatırken, döviz bürolarındaki şüpheli banknotlar inceleniyor. Türkiye Bankalar Birliği ve Merkez Bankası, sahtecilikle mücadele için gerekli adımların atıldığını duyurdu.
Türkiye Bankalar Birliği'nden yapılan açıklamada, "Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır" denildi. Öte yandan Merkez Bankasından yapılan açıklamada da, "Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir" ifadelerine yer verdi.
MERKEZ BANKASI: ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasada sahte dolar ve yabancı banknotların artışı üzerine tedbirlerini açıkladı. Banka, banknot sahteciliğiyle mücadelede etkin çalışmalara imza attığını ve bu amaçla adli mercilerle yakın iş birliği içinde olduğunu belirtti.
TCMB'nin açıklamasına göre, banknot sahteciliğine karşı teknolojik altyapının güçlendirilmesi için sektöre rehberlik yapılıyor. Alınan önlemler, sahte banknotların dolaşıma etkisini en aza indirmeyi hedefliyor. Banka, kamuoyunu, banknotların geçerliliğini kontrol etmeye ve şüpheli durumlarda yetkililere bilgi vermeye çağırdı.
Ayrıca, sahte banknotlar konusunda yapılan bilirkişi raporları, adli mercilere ve bankacılık sektörüne yönelik bilgilendirme amacıyla Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile de paylaşıldı.
TCMB'nin açıklamasının tamamı şöyle:
- Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir.
- Bu kapsamda son günlerde piyasada sahte yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler, adli merciler tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Bankamıza gönderilmiştir.
- Söz konusu sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile paylaşılmıştır.
- Bunun yanında teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır.
Ne olmuştu?
Döviz büroları ve bankalar, ülke genelinde büyük miktarda sahte ABD Doları'nın bulunduğu gerekçesiyle 50 ve 100 dolarlık banknotları kabul etmemeye başlamıştı.
Sektör temsilcileri gerçeğinden ayırt edilmesi çok zor olan banknotlar için para sayma makinelerinin güncellenmesinin beklendiğini açıklarken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konuya ilgili soruşturma başlattı.