30 Ekim 2024
weather
18°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Sahte içki nasıl anlaşılır?

Sahte içki nasıl anlaşılır?

Sahte içki ölümlerinin artmasının ardından birçok ilde operasyonlar gerçekleşiyor. Peki ölüme götüren sahte içki nasıl anlaşılır? Prof. Dr. Ahmet Aydın sahte içki zehirlenmesinin vücuttaki en önemli belirtisini anlattı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sahte içki nasıl anlaşılır?

Son dönemlerde sahte içkiden ölenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. İçişleri Bakanlığı bu kapsamda Türkiye genelinde birçok operasyon düzenledi. Yaplan operasyonlarda başta İstanbul olmak üzere tonlarca sahte içki ele geçerildi. Zehirlenmeler kişiye göre değişir mi belirtileri neler? Sahte içkinin ölüme götüren sürecini Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Farmasötik Toksikoloji Ana bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Ahmet Aydın, Haber Global'den Şifa Kaymak'a konuştu.

GÖRME BULANIKLIĞI YAŞIYORSANIZ DİKKAT!

Prof Dr. Ahmet Aydın, zehirlenme belirtilerinde en dikkat çeken görme bulanıklığı olduğunu vurgulayarak "Zehirlenmelerle birlikte vücudun asit baz dengesini asit hale getirerek değiştiriyor. Normalde belli bir zaman sonra mide bulantısı gibi çok spesifik olmayan belirtiler ile başlayabilir. 2-3 saat içerisinde görme ile başlayan reaksiyonlar başlıyor. Vücut önce asit hale geliyor ve her organ yavaş yavaş etkilenmeye başlıyor. Asit temas ettiği her organa zarar veriyor. Ancak ilk belirtisi klasik mide bulantısı olabilir ama en önemli belirtisi görme bulanıkları. Görme bulanıkları 12 saat içinde kayba yol açabilir. Bu süre alınan miktara göre değişebilir. Daha az alındığında daha uzun sürede daha çok alındığında daha kısa sürede bu etkiyi yapabilir. Bir gün sonra ise görmedeki hasar kalıcı hale gelebilir" dedi.

SAHTE İÇKİ NASIL ANLAŞILIR?

Aydın, aradaki farkın normal şekilde ayırt edilmesinin mümkün olmadığını belirterek "Sarhoşluk hissi birbirine yakındır. Sarhoşluk hissinin değiştiği noktada görme bulanıkları başlar. İnsanlar sarhoşluk kısımını karıştıyor ve sorun burada başlıyor. Görme bulanıkları sarhoşluk hissine bağlıyorlar oysa ki burada gözdeki sinirler zarar görmeye başlıyor. Normal kullananların bunu ayırt etmesi mümkün değil. Ancak laboratuvar ortamındaki deney ile anlaşılabilir" ifadelerini kullandı.

"PANZEHİRİ ETİL ALKOL VE FOMEPİZOL"

Prof Dr. Ahmet Aydın metil alkol zehirlenmelerinde panzehir olarak etil alkolün etkin olduğunu belirterek şunları söyledi:

En bilinen panzehiri etil alkol. Öncelikle etil ve metil alkol vücutta aynı şekilde parçalanıyor. Fakat etil alkol vücutta parçalanırken metabolitleri çabuk uzaklaştırıyor ve vücutta asit yapmıyor. Erken zamanda kişiye gerçek alkol verilirse tedavisi mümkün olabiliyor. Metil alkol ise metabolizma edildiği zaman, vücutta asit karakterli madde birikmeye başlıyor ve artık bütün organları harap ediyor. Klasik panzehiri etil alkol ancak başka bir panzehiri ise Fomepizol.

Öte yandan kavram kargaşası olduğunu belirten Aydın "Sahte alkol" değil de kaçak olarak üretilen alkollü içki denmesi daha doğru. Kaçak olarak üretilen alkollü içkide klasik olarak metil alkol kullanılıyor. Yani sahte alkol değil "sahte içki". Çünkü kişi nereden alındığını bilmiyor. Etil olarak aldığını zannedip metil alıyor" dedi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
'Terörist barındıran meslek örgütleri kapatılacak

'Terörist barındıran meslek örgütleri kapatılacak