24 Kasım 2024
weather
15°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Sakarya Gaz Sahasından ilk gaz 2023'te akacak

Sakarya Gaz Sahasından ilk gaz 2023'te akacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tarihi nitelikteki adımları ve Karadeniz gazına ilişkin son gelişmeleri gazetemiz TÜRKGÜN’e değerlendirdi. Bakan Dönmez, Karadeniz’in Sakarya gaz sahası ismi verilen bölümünden çıkarılacak olan gazın 2023’te karaya taşınıp iletim sistemleriyle halkın kullanımına açılacağını söyledi. Yerli gaz keşfiyle birlikte hedeflerini de büyüttüklerini belirten Bakan Dönmez, enerji ihracatı yapan bir ülke olma yolunda adım adım ilerleyeceklerini ifade etti.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sakarya Gaz Sahasından ilk gaz 2023'te akacak

Kadir YILDIZ / TÜRKGÜN

Ankara temsilcimiz Kadir Yıldız’ın sorularını cevaplandıran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şunları kaydetti:

“Tarihimizin en büyük doğal gaz keşfini Sakarya gaz sahamızda gerçekleştirdik. Kendi gemilerimiz ve kendi insan kaynağımızla gerçekleştirdiğimiz keşfimiz, tarihimizin en büyük doğal gaz keşfi olarak milletimize büyük bir umut verdi. Tuna-1 kuyusunda 4 katman tespit ettik. Birinci ve ikinci katmanın potansiyellerini belirlemek için 3.520 metre derine indik. Kuyunun test, analiz ve detaylı mühendislik çalışmalarının ardından 320 milyar metreküplük rezervi milletimizle paylaştık.

REZERV MİKTARI

Azim ve kararlılıkla, sabırla kaldığımız yerden devam ettik. 4.445 metre derine inerek üçüncü ve dördüncü katmanın rezerv miktarını da belirledik. 4.775 metrede Tuna-1 kuyumuzun son derinliğine ulaştık.

Daha önce açıkladığımız 320 milyar metreküplük rezervi ilave 85 milyar metreküp rezerv daha açıklayarak toplamda 405 milyar metreküp olarak revize ettik. Tuna- 1 kuyusundaki çalışmalarımızı tamamladık.

Tuna-1’in ardından Fatih, yaklaşık 20 gün önce Sakarya gaz sahasında bulunan Türkali-1 kuyusunda yeni sondajına başladı. Kanuni sondaj gemimizin de Haydarpaşa’da kule söküm işlerini tamamladık. Gemimiz Karadeniz’deki ilk sondajının son hazırlıkları için Filyos Limanı’na demirledi.

Kanuni, ülkemizde kazılan ilk değerleme kuyusu olan Türkali-1’de çalışmalarını yürütecek. Bu ülkemiz için bir ilk olacak çünkü bu çalışma denizlerimizde yapılacak ilk tamamlama çalışması olarak kayıtlara girecek.

2’si sismik, 3’ü sondaj olmak üzere denizlerimizdeki arama ve sondajlarımızı 5 gemimizle daha kararlı ve güçlü şekilde sürdüreceğiz.

ÜRETİM ARTACAK

Şimdi sırada bulduğumuz doğal gazı milletimizin hizmetine sunmak var. Evlerimizde, okullarımızda, fabrika ve işletmelerimizde yerli doğal gazı en kısa sürede kullanmak için hızlı bir yatırım sürecini başlatıyoruz. Türkiye olarak teknolojik altyapımız, teknik bilgi birikimi ve tecrübemiz keşfimizi milletimize sunmaya yeter. Doğal gazı keşfettiğimiz gibi işleyerek sisteme de kazandıracağız.

Keşfettiğimiz doğal gazı, ana iletim şebekesine Batı Karadeniz’deki illerimizden bağlayacağız. Mevcut boru hattı sistemimiz gelişmiş enterkonnekte bir sistem. Bu nedenle, bu süreçte mevcut sistemimizi küçük çaplı mühendislik çalışmalarıyla rahatlıkla kullanabileceğiz. Mühendislik çalışmalarını milli şirketlerimiz BOTAŞ’la birlikte Türkiye Petrolleri yürütecek.

Bu işlemler ve hazırlıklar tamamlandığında üretimi başlatacağız ve ilk gaz 2023’te akacak. Sakarya gaz sahamızdaki üretim de yıllara sari kademeli olarak artacak.

ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI

Ülkemizin enerjideki yol haritası Milli Enerji ve Maden Politikamızla elektrikten doğal gaz ve petrole kadar her alanda enerji bağımsızlığını temel hedefimiz arasına aldık. Böylece “Büyük ve Güçlü Türkiye” hedefine çok daha güçlü ilerlemeyi olmazsa olmazımız olarak ortaya koyduk. Bu amaçla büyük bir arama ve sondaj atağı başlattık. Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliğiyle başlayan bu süreç hızlanarak devam ediyor.

Sadece denizlerimizde değil karada da yeni keşifler için giderek ivme kazanan bir arama süreci planlıyoruz. 2019’da 120 civarında kara sondajı yaptık. Bu yoğun mücadele sonucunda da son 20 yılın üretim rekorunu kırdık. Hedefimiz yerin altında ne varsa gün ışığıyla buluşturmak. Böylece “Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye” gayemize koşarak ilerlemek.

Denizlerimizde de çalışmalarımız aynı hızla devam ediyor. Denizlerimizin röntgenini çekmek için Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemilerimiz denizlerimizi karış karış inceliyor. Oruç Reis sismik araştırma gemimizle bugüne kadar Demre lokasyonunda 8.149 km 2B (iki boyutlu) sismik veri topladık. Geçen hafta ilan ettiğimiz son NAVTEX ile birlikte bölgede 2.806 km daha ilave veri toplayacağız. 29 Kasım’da sona erecek çalışmamızla birlikte toplamda 10.955 km 2B sismik veriyi yorumlamak üzere toplamış olacağız.

HEDEFİMİZ ENERJİ İHRAÇ EDEN BİR TÜRKİYE

Her geçen gün daha fazla büyüyen, gelişen ve buna bağlı olarak enerji ihtiyacı da artan bir ülkeyiz. Bu ihtiyacın çok önemli bir bölümünü de doğal gaz ihtiyacımız oluşturuyor. Yılık 45-50 milyar metreküp doğal gaz tüketiyoruz. Bu miktarın yüzde 90’dan fazlasını ithal ediyoruz. Yerli gaz keşfiyle birlikte bu oran düşecek. Mevcut keşfimiz ve gelecekte yapacağımız arama çalışmalarımızla doğal gazda ithalat bağımlılığını kontrol edilebilir bir seviyeye çekmek istiyoruz. Yapılacak altyapı yatırımlarımızla da istihdama katkı sağlayacağız. İthalatın yerini üretim, yatırım ve istihdam alacak. Böylece enerji ihracatı yapan bir ülke olma yolunda adım adım ilerleyeceğiz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
AFAD'dan İzmir depremi açıklaması: 2 kişinin tedavisi sürüyor

AFAD'dan İzmir depremi açıklaması: 2 kişinin tedavisi sürüyor