İzmir merkezli üç ilde gerçekleştirilen operasyonda, iflas eden bir sigorta şirketinin hisselerini hukuka aykırı şekilde devralıp şirketin sermayesini zimmetine geçirerek kamuya 100 milyon TL zarar veren 11 kişi gözaltına alındı. Aralarında şirketin yönetim kurulu başkanı K.G.'nin de bulunduğu 5 kişi tutuklanırken, 6 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İzmir Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün yürüttüğü soruşturma kapsamında, K.G.'nin borçları nedeniyle iflas eden bir sigorta şirketinin çoğunluk hisselerini usulsüz bir şekilde devraldığı tespit edildi. Ayrıca, K.G.’nin 5 ay süresince şirketi yönetmesiyle birlikte, şirketin maddi durumunu daha da kötüleştirerek sermayesinin bir kısmını zimmetine geçirdiği belirlendi. Yapılan incelemelerde, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu denetiminden kaçmak amacıyla, şirketin sermayesinden yapılan çok sayıda havalenin düşük meblağlarla gerçekleştirilip mal ve hizmet alımı bahanesiyle bazı firmalara aktarıldığı ve sonrasında bu meblağların K.G.’nin kişisel hesaplarına yönlendirildiği ortaya çıktı. Ayrıca, şirket adına düzenlenen faturalar üzerinde yapılan incelemeler, K.G. ve yönetim kurulu üyesi T.E. ile ailelerinin otel konaklamaları, hastane masrafları, kıyafet, tatil ve ev tadilat harcamaları gibi şahsi giderlerinin de şirket sermayesi üzerinden gerçekleştirildiğini ortaya koydu.
sahte "yılın iş adamı" ödülü
K.G.’nin, şirketin hisselerini hukuka aykırı şekilde devralıp, şirket sermayesini zimmetine geçirerek büyük bir yolsuzluk ağı kurduğu ortaya çıktı. Şirket çalışanlarının, IP telefon sistemi üzerinden yaptıkları görüşmelerde, K.G.’nin yaptığı suç içeren ödemelerle ilgili "O yiyor, stresini biz çekiyoruz" şeklinde ifadeler kullandıkları tespit edildi. Yine, K.G.’nin yaklaşık 180 bin TL’lik bir ödeme yaparak kendisine "Yılın İş Adamı" ödülünü verdirttiği de yapılan teknik takiple belirlendi.
Sigorta şirketi yöneticilerinin, yaklaşık 15 milyon TL’yi zimmetlerine geçirerek, piyasadaki ortalamanın üzerinde ödemeler yaparak toplamda 100 milyon TL'ye yakın kamu zararına yol açtığı ortaya çıktı. Yapılan yolsuzluklar arasında, kendilerine yakın şirketlere "yol yardım", "yedek parça" ve "acente masrafı" gibi gerekçelerle yüksek meblağlar aktarılarak büyük bir usulsüzlük gerçekleştirildi.
Eş zamanlı olarak İzmir, İstanbul ve Ankara'da yapılan operasyonda 11 şüpheli gözaltına alındı. K.G.'nin, sigorta şirketinin batık durumda olmasına rağmen, firmanın eski sahibinin eşini işletmede çalıştırma teminatıyla şirketin çoğunluk hisselerini ele geçirdiği ve birçok firmaya "gerçek olmayan hayali hizmet" için ödeme yapıldığı belirlendi. Ayrıca, anlaşmalı firmalardan piyasanın üç katı fiyatla hizmet alımı yapıldığı ve aradaki farkın zimmete geçirildiği öne sürüldü.
5 KİŞİ TUTUKLANDI
Sorgulama aşamasında, sigorta şirketi yöneticilerinin usulsüz ödemeler yaparak, şirket sermayesinden haksız kazanç sağladıkları ortaya çıktı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 11 şüpheliden 5’i tutuklanırken, 6’sı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.