23 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Galeriler Gündem Tırnaklardaki siyah çizgilere dikkat: Uzmanı uyardı!

Tırnaklardaki siyah çizgilere dikkat: Uzmanı uyardı!

Tırnaklardaki siyah çizgilere dikkat: Uzmanı uyardı! 1
Tırnak bakımı kadınları ve erkekleri her ikisini de yakından ilgilendiren bir durumdur. Bazen tırnaklarımız zarar görebilir ve incinebilir. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Bu süreçte ortaya çıkan durumlarda bazı belirtiler hastalıklara işaret edebilir. İşte o belirtiler ve tırnaklarda oluşabilecek hastalıklar...
Tırnaklardaki siyah çizgilere dikkat: Uzmanı uyardı! 2
BU HASTALIKLARI HAFİFE ALMAYIN Tırnak mantarı: En sık karşılaştığımız tırnak hastalıklarındandır. Nemli ve sıcak ortamlarda ayakların devamlı kapalı kalması ve terleme tırnak mantarlarının oluşması için birer risk faktörüdür. Tırnaklarda renk ve şekil bozukluğu, kalınlaşma ve tırnaklarda ufalanma ile karakterizedir. Tırnak mantarlarının tedavisi uzun sürer. Tırnağa sürülen cilalar ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavi 3-4 ay kadar sürer. Son yıllarda tırnak mantarı tedavisinde lazer tedavisi de uygulanmaktadır. Liken planus: Bir deri hastalığıdır. Cilt tutulumunun yanında sadece tırnaklarda çizgilenme, renk değişikliği ve kalınlaşma şeklinde de görülebilir.
Tırnaklardaki siyah çizgilere dikkat: Uzmanı uyardı! 3
Sedef hastalığı: Sadece tırnağı da tutabilir. Toplu iğne başı büyüklüğünde çukurluklar, kalınlaşma, sarı renk görünüm ve tırnak içinin boşalması şeklinde görülebilir. Melanom: Tırnakta koyu leke şeklinde görülür. Melanomda erken tanı çok önem kazanır. Tırnak batması: Tırnakların yan kenarları kıvrılarak cildin içine girer. Yanlış tırnak kesimi, dar ve sivri ayakkabı giymek yanlış pedikür uygulamaları hastalığın nedenleri arasındadır. Bazen hastanın günlük yaşamını etkileyebilir. Tırnaklar çok dipten olmayacak şekilde düz kesilmeli, enfeksiyon varsa tedavi edilmeli, gerekirse cerrahi işlem uygulanmalıdır.
Tırnaklardaki siyah çizgilere dikkat: Uzmanı uyardı! 4
Dolama (paronişi): Sık görülen tırnak hastalıklarındandır. Tırnak etrafındaki dokuda kızarıklık lokal hararet şişlik ve ağrı oluşabilmektedir. Zamanla burada iltihaplanma da gelişebilir. Akut dolama bakteriyel olabileceği gibi uzun süreli dolama sedef hastalığı egzama ve candida türü mantarlar neticesinde de gelişebilir. Bakteriyel hastalıklar: Tırnak çevresinde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar tırnaklarda renk ve şekil bozukluğuna neden olabilir.
Tırnaklardaki siyah çizgilere dikkat: Uzmanı uyardı! 5
Tırnaklarda kırılma: Boyuna çizgilenme, zor uzama, kolayca kırılma çatlama ve dökülmeler tırnak uçlarında soyulma ve ayrılma şeklinde görülür. Bu duruma yaşlanma, su ve kimyasallarla uzun süreli temas, aseton kullanım tırnak mantar enfeksiyonları, bazı romatizmal hastalıklar, soğuk ve sıcakta uzun süre kalmak neden olabilir. AĞLIKLI TIRNAKLAR İÇİN ÖNERİLER - Bunların dışında tırnakların bombeleşmesi kalp ve akciğer hastalıklarının belirtisi olabilir. - Demir eksikliği anemisinde tırnaklarda incelme, düzleşme ve kenarlarında tırnak kalkması görülebilir. Nadir de olsa genetik hastalıklarda da tırnak bozuklukları görülebilir.
Tırnaklardaki siyah çizgilere dikkat: Uzmanı uyardı! 6
- Uzun süreli su, sabun ve deterjan kullanımında muhakkak eldiven takılmalıdır. Her yıkamadan sonra ellerin yanında tırnaklar da kurulanmalıdır. - Tırnak altında biriken kirler yumuşak fırça ve sabunlu su ile temizlenmelidir. Sıkı, sert ve dar ayakkabılardan kaçınılmalı. - Takma tırnaklar çok yapıştırılmamalı ve uzun süre kalmamalı. Daha az hasar yapmaları nedeni ile yağlı cila sökücüler kullanılmalı. Tırnak bakımı için uygun nemlendiriciler kullanmalı.
Tırnaklardaki siyah çizgilere dikkat: Uzmanı uyardı! 7
Prof. Dr. Göktay, deride bulunan ve kişilerin ten rengini belirleyen melanin adlı kahverengi-siyah renkli boyanın, melanosit isimli hücreler tarafından üretildiğini dile getirerek, şu bilgileri aktardı: Tırnaklarda ortaya çıkan kahverengi ve siyah renk değişikliği, tırnak altındaki melanositlerin sayıca artması ve boya üretmeye başlaması sonucunda gelişebilir. Bu durum, doğuştan olabildiği gibi sonradan da meydana gelebilir. Tırnağın tamamında, çizgisel ve noktasal olarak görülebilir. Tırnak altında yerleşen, bir tırnağın tamamında ya da bir kısmında olabilen bu durum, iyi huylu bir benden kaynaklanabileceği gibi melanom isimli kansere de işaret edebilir. Tırnak melanomu hayatı tehdit eden en ciddi tırnak hastalığıdır Tırnak melanomunun ciddiyeti konusunda ise Göktay, şu uyarılarda bulundu: Tırnak melanomu hayatı tehdit eden en ciddi tırnak hastalığıdır. Tırnak melanomlarının büyük çoğunluğu tırnakta uzunlamasına yerleşen kahverengi-siyah bir çizgi, bant şeklinde başlar. Tırnak melanomları daha az oranda kahverengi-siyah renk değişikliği olmaksızın pembe, kırmızı renk değişikliği şeklinde de ortaya çıkabilir. Hastalığın kesin tanısı için mutlaka tırnak altında yerleşen hastalıklı alandan biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gereklidir. Erken dönemde yakalanan ve tedavi edilen hastaların bundan kurtulma oranının çok yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Göktay, ayak tırnaklarının yürürken ayakkabıya sürtünmesi, tırnak ısırma alışkanlığı, çeşitli ilaçlar, gebelik, hormonal hastalıklar, deri hastalıklarının ultraviyole ile tedavisi, B12 vitamini eksikliği, genetik yatkınlık gibi pek çok faktörün tırnak altında yerleşen uykudaki melanositleri aktive ederek melanomla ilişkili olmayan renk koyulaşmalarına da neden olabileceğini anlattı.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bu okul elektriğe para ödemiyorlar! Öyle bir şey yaptılar ki...

Bu okul elektriğe para ödemiyorlar! Öyle bir şey yaptılar ki...