22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem TMO silosundaki patlamayla ilgili inceleme sürüyor

TMO silosundaki patlamayla ilgili inceleme sürüyor

Kocaeli'nin Derince ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosundaki patlamayla ilgili teknik inceleme devam ediyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TMO silosundaki patlamayla ilgili inceleme sürüyor

TMO silosunda dün meydana gelen patlamanın ardından bölgede olay yeri inceleme ekipleri çalışma yürütüyor. Cumhuriyet savcısı ve bilirkişi heyeti de patlamanın sebebiyle ilgili yetkililerle görüşüp incelemelerde bulundu.

İlçenin sahil kesiminde dün saat 14.40 sıralarında TMO Kocaeli Başmüdürlüğü liman silosunda patlama meydana gelmiş, yoğun duman ve toz bulutuna neden olan patlama sonucu bölgeye itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edilmişti.

Körfezin birçok yerinden sesi duyulan patlamada 3'ü ağır 12 kişi yaralanmış, TMO'nun 60 silosundan 13'ü etkilenmişti. Yaralananlardan tedavisi tamamlanan 4 kişi taburcu edilmiş, yoğun bakımdaki 3 yaralıdan biri Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'ne sevk edilmişti.

KOCAELİ'DE TMO SİLOSUNDAKİ PATLAMA HUBUBAT FİYATLARINI ETKİLEMEYECEK

Kocaeli'de TMO silosunda yangın meydana gelmişti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda TMO silosundaki patlamanın hububat fiyatlarını etkilemesinin beklenmediği açıklandı.

TMO silosundaki buğdayın tümünün etkilenmediği edinilen bilgiler arasında yer aldı. Şimdi kalan buğdayın diğer silolara aktarılması planlanıyor.

Silodaki patlamadan etkilenen hububat stok miktarının Türkiye'de buğday fiyatlarını etkileyip etkilemeyeceği merak ediliyordu.

PATLAMANIN ETKİSİ

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Ali Kırali, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre patlamanın meydana geldiği yerde 13 silo kuyusunda ve müştemilatta hasar meydana geldiğini söyledi.

"ÜRÜNLERİN SADECE YÜZDE 20'Sİ PATLAMADAN ETKİLENDİ"

Kırali, TMO Derince Limanı silosunun toplam kapasitesinin 95 bin ton olduğunu, açıklanan bilgiye göre de söz konusu depolarda 75 bin ton civarında ürün bulunduğunu ifade ederek, bu ürünlerin yaklaşık yüzde 20'sinin patlamadan etkilendiğinin aktarıldığını bildirdi.

"HUBUBAT FİYATLARIN ETKİLENMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Türkiye'nin bu yıl buğday rekoltesi beklentisinin 22 milyon ton civarında olduğu bilgisini veren Kırali, şu değerlendirmede bulundu:

Patlama meydana gelen depolar küçük depolar değildir ancak burada bulunan ve etkilenen hububat stok miktarını Türkiye rekoltesiyle kıyasladığımızda oldukça sınırlı bir rakamdır. Bu elim kaza nedeniyle iç piyasada buğday başta olmak üzere hububat fiyatlarını etkilenmesi mümkün değildir.

HASAT DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye'nin bu sene bereketli bir hasat dönemi geçirdiğini vurgulayan Kırali, hasadın iyi olmasının yanı sıra lisanslı depoların da doluluk oranının yüksek olduğunu kaydetti.

Kırali, "Tahıl Koridoru"nda yaşanan krizin de ülkeyi kısa vadede etkilemeyeceğine dikkati çekerek, bunda TMO'nun iki senedir oldukça temkinli bir duruş sergilemesinin etkisinin büyük olduğunu dile getirdi.

"DEPOLARIN ARTMASI PİYASAYA OLUMLU ETKİLER YAPACAK"

Lisanslı depoların Türkiye'de hububat varlığı için çok önemli olduğuna işaret eden Kırali, depoların artmasının piyasaya olumlu etkiler yapacağın sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye'de ilk ve tek! Yerli teknoloji dünyaya açılıyor

Türkiye'de ilk ve tek! Yerli teknoloji dünyaya açılıyor