19 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ölüm yıl dönümünde anılıyor

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ölüm yıl dönümünde anılıyor

Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal vefatının 27. yılında anılıyor. 17 Nisan 1993 tarihinde hayatını kaybeden eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölüm yıl dönümüyle beraber, biyografisine dair bilgiler yeniden gündeme geldi. Peki, Turgut Özal kimdir? Hayatına dair bilgiler turkgun.com’da…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ölüm yıl dönümünde anılıyor

1927 yılında Malatya’da dünyaya gelen Turgut Özal, Türk siyasi hayatında önemli bir figür haline gelmiş, bürokrat, siyasetçi ve devlet adamıdır. Haberimizde, Turgut Özal yaşamına dair ayrıntıları okurlarımız için hazırladık. Peki, Turgut Özal  kimdir? İşte, Turgut Özal biyografisi...

TURGUT ÖZAL’IN HAYATI

Halil Turgut Özal 13 Ekim 1927’de Malatya’da doğdu. 1954 senesinde Semra Özal'la hayatını birleştiren Turgut Özal'ın üç çocuğu vardır.

31 Ekim 1989 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı olarak seçilerek 9 Kasım 1989’da görevinin başında bulundu. Turgut Özal Cumhurbaşkanlığı görevini devam ederken vefat eden Mustafa Kemal Atatürk’ün ardından, görevi başında vefat eden 2. Cumhurbaşkanı oldu. 17 Nisan 1993 yılında Ankara’da vefat etti.

 TURGUT ÖZAL’IN  MESLEKİ KARİYERİ

1950 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nü başarı ile bitirdi. Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nde görevlendirilerek işinin başına geçti.

1952 yılında mühendislik ekonomisi bölümünde uzmanlık eğitimi için ABD'ye gitmesi istendi. Türkiye'ye geldikten hemen sonra  Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcılığı'na atanarak görevinde bulundu.

1961–1962 tarihleri arasında askerlik hizmetini Millî Savunma Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu üyesi olarak görevinde bulundu ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın kurulmasına katkı sağladı. Bunun hemen ardından, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde  öğretim görevlisi olarak ders verdi.Bir süre  sonra Başbakanlık Teknik Uzmanlar Kurulu Üyesi olarak görevinde çalıştı.

1967–1971 tarihinde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yürüttü ve Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Para ve Kredi Kurulu, RCD Koordinasyon Kurulu ardından da AET Koordinasyon Kurulu başkanlıklarında görev yaptı.

1971–1973 yıllarında Dünya Bankası'nda danışman olarak görevinde bulundu. Türkiye'ye döndükten hemen sonrasında çeşitli sınaî kuruluşlarında yer alarak çalıştı.

1979 tarihi sonlarına doğru Başbakanlık Müsteşarı olarak atandı ve Aynı dönemde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini de vekâleten bulundu. Türkiye ekonomisini liberalleştirmeyi hedefleyen ve 24 Ocak Kararları olarak bilinen geniş çaplı programın hazırlanmasını sağlayarak önemli bir rolde bulundu.

12 Eylül 1980 askerî müdahalesinden sonra kurulan hükümete ekonomik işlerden görevli Başbakan Yardımcısı olarak bulundu.

1982 yılında bu görevinden istifa etti.

1983 yılında Anavatan Partisi'ni kurdu ve aynı tarihte yapılan genel seçimlerde partisinin 1. gelmesi üzerine hükümeti kurmakla görevlendirildi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 19. Başbakanı olarak görev yaptı.

1987 seçimleri ardından yeniden hükümet kurdu ve başbakan olarak görev yaptı.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüsten böyle korunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüsten böyle korunuyor