20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Türk Dil Kurumu 92 yaşında

Türk Dil Kurumu 92 yaşında

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, dil ve kültür konularında toplumda farkındalık seviyesinin artırılması gerektiğine vurgu yaptı. Özellikle çocuklar ve gençler arasında bu konuda farkındalığın yükseltilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Osman Mert, dil ve kültürün öneminin toplumsal yaşamda daha fazla vurgulanması gerektiğini dile getirdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türk Dil Kurumu 92 yaşında
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Prof. Dr. Osman Mert, Türk Dil Kurumu'nun 92. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yapılan etkinlikler hakkında bilgi verdi. Türk Dil Kurumu'nun Türkçenin zenginliklerini ortaya çıkarmayı, Türkçeyi dünya çapında yükseltmeyi ve Türk dünyasında ortak bir iletişim dili olmasını sağlamayı amaçladığını belirtti.

Prof. Dr. Mert, Türk Dil Kurumu'nun yazılı eserlere odaklandığını ancak doğal dilin konuşma dili olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı. Bu doğrultuda, medyada Türkçenin kullanımına ilişkin bir strateji belirleme amacıyla çeşitli çalıştaylar düzenlediklerini açıkladı.

Dil Farkındalığının Artırılması İçin Çalışmalar

Osman Mert, Türkçenin Türk milletinin ortak mirası olduğunu ve dilin korunması gerektiğini belirtti. Dil ve kültür farkındalığının artırılması gerektiğine vurgu yaparak, Milli Eğitim Bakanlığı ve medya organlarıyla yakın çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Prof. Dr. Mert, sosyal medyada kısaltmaların ve sınırlı kelime kullanımının dil becerilerini olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Kısa mesajlaşma alışkanlıklarının uzun vadede dilin zenginliğine zarar verebileceğini belirtti.

Osman Mert, Türkçe Sözlük'ün sürekli güncellendiğini ve vatandaşlardan gelen önerilerin değerlendirildiğini aktardı. Güncel Türkçe kelimelerin sürekli eklenmekte olduğunu ve sözlüğün devamlı olarak güncellendiğini belirtti.

Mert, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun çalışmalarını anlattı. 2024'e kadar Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ülkeler arasında Latin alfabesine geçmeyen iki ülke kaldığını ve alfabe konusunda akademik zeminde uzlaşmaların sağlandığını ifade etti.

Dilimizin Gelişimine Katkı Sağlayan Çalışan ve Gönüllülere Teşekkür

 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Dil Kurumunun (TDK) 92. kuruluş yıl dönümünü kutladı.

Bakan Ersoy, sosyal medya hesabındaki kutlama mesajında, "Dilimizin zenginliğini, güzelliğini ve özgünlüğünü koruma yolunda 92 yıldır emek veren Türk Dil Kurumumuzun kuruluş yıl dönümünü kutluyorum. Dilimizin gelişimine ve kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılmasına verdikleri destek için tüm çalışanlarına ve gönüllülerine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk'ün sözüyle TDK'nın 92.yaşını kutladı

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Dil Kurumu'nun 92. yaşını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile kutladı. Kurumun yaptığı paylaşım şöyle:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 12 Temmuz 1932’de Türk Dili Tetkik Cemiyeti olarak kurulan Türk Dil Kurumunun 92. kuruluş yıl dönümü kutlu olsun.

“Dilimiz çok zengindir, güzeldir. Bunu ortaya çıkaracaklar sizin gibi duygusu derin, yorulmaz Türk gençleridir. Türkçemizi günün en ileri bilgi dili yapmak, değerli araştırmacılarımızdan beklenir.” Mustafa Kemal Atatürk"

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Emekliye ek zamda düğüm haftaya çözülüyor

Emekliye ek zamda düğüm haftaya çözülüyor