Türk Eğitim Sen Genel Merkezi, 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında öğretmenlerin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarını ortaya koymak amacıyla bir anket çalışması gerçekleştirdi. 81 ilde 4 bin 345 öğretmenle yapılan anket, çevrim içi platformlar üzerinden yürütüldü. Ankette öğretmenlerin mevcut eğitim sistemi hakkındaki düşünceleri, mesleki beklentileri ve ekonomik sıkıntıları ele alındı.
ÖĞRETMENLERİN %68'İ MESLEĞİ BIRAKMAYA HAZIR
“24 Kasım Öğretmenler Günü Memnuniyet, Beklenti ve Eğitimi Değerlendirme-2024” anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı. Anket, eğitim çalışanlarının ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarını ortaya koydu. Ankette ekonomik sıkıntılar, eğitim sistemiyle ilgili memnuniyetsizlik ve mesleğin itibar kaybı ön plana çıktı. Öğretmenlerin %68.3’ü daha iyi bir iş imkânı olsa öğretmenliği bırakacağını belirtirken eğitimde en büyük sorunlardan birinin "değer görmemek" olduğu belirtildi.
EKONOMİK SORUNLAR
Katılımcıların %68,3’ü daha iyi şartlarda bir iş bulması halinde öğretmenliği bırakacağını söyledi. Ay sonunda cebinde para kalmadığını belirten öğretmenlerin oranı %77,8. Öğretmenlerin %13,3’ü geçimini sağlamak için mesleğiyle ilgili olmayan ek işler yapıyor. Ekonomik durumunu "kötü" olarak nitelendiren öğretmenlerin oranı %39. Katılımcıların %74,5’i ekonomik zorlukların aile içi ilişkilerini etkilediğini ifade etti.
EMEKLİLİKTE DÜŞÜK ÜCRET ENDİŞESİ
Emeklilik hakkı bulunan öğretmenlerin %64,8’i emekli olduklarında maaşlarının düşmesinden endişe ettikleri için çalışmaya devam ediyor. Çocuk okutma gibi ekonomik nedenler de bu karar üzerinde etkili.
EĞİTİME DAİR UMUTSUZLUK
Eğitimin geleceğinden umutlu olan öğretmenlerin oranı sadece %8,5. Eğitimdeki en büyük sorun olarak %79 oranıyla "öğretmenlerin değer görmemesi" öne çıktı. Müfredattan memnun olmayan öğretmenlerin oranı %40,1; müfredatın geliştirilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise %50,7.
MESLEKİ TÜKENMİŞLİK YAYGIN
Mesleki tükenmişlik yaşayan öğretmenlerin oranı %31,1; kısmen yaşayanların oranı ise %51,3 Öğretmenlerin %39,3’ü tekrar seçim şansı olsa öğretmenliği tercih etmeyeceklerini söyledi.
MÜLAKAT UYGULAMASINA BÜYÜK TEPKİ
Ankete katılan öğretmenlerin %89’u MEB’deki mülakat uygulamasına karşı olduğunu belirtti. En büyük gerekçeler ise adaletsizlik (%75) ve liyakatsizlik (%61,3).
ŞİDDET VE MESLEKİ İMAJ SORUNU
Öğrenci veya veli şiddetine maruz kalan öğretmenlerin oranı dikkat çekici boyutlarda. Öğretmenlik mesleğinin toplumda saygın görüldüğünü düşünenlerin oranı sadece %1,9.
TALİP GEYLAN: "ÖĞRETMENLERİN HAL-İ PÜR MELALİ ORTADA"
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, anket sonuçlarının öğretmenlerin ekonomik ve sosyal sorunlarını açıkça ortaya koyduğunu söyledi. "24 Kasım’ı kutladığımız bir dönemde öğretmenlerin bu kadar zor şartlarda çalışması kabul edilemez. Sorunların çözümü için acil adımlar atılmalı" diyen Geylan, “Eğitim çalışanlarının sorunları göz ardı edilmemeli. Öğretmenlerimizin ekonomik şartları iyileştirilmeli, mesleklerine saygı artırılmalı ve eğitim sistemindeki sorunlar çözülmelidir” ifadelerini kullandı.
Detaylar için: Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi raporunu inceleyebilirsiniz.