23 Ekim 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Türk Eğitim-Sen, Ziya Gökalp'i 100. yılında Diyarbakır'da anıyor

Türk Eğitim-Sen, Ziya Gökalp'i 100. yılında Diyarbakır'da anıyor

Türk Eğitim-Sen, Türk düşünce hayatının banisi Ziya Gökalp’i doğup büyüdüğü Diyarbakır’da vefatının 100. yılında düzenlediği sempozyum ve etkinliklerle anıyor.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türk Eğitim-Sen, Ziya Gökalp'i 100. yılında Diyarbakır'da anıyor

Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi 24-27 Ekim 2024 tarihleri arasında Diyarbakır’da Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Sempozyumu (Hayatı, Eserleri, Fikirleri ve Türkiye Yüzyılına Etkileri) başlıklı ve bağlantılı etkinlikler düzenliyor. Bu anlamlı etkinlik, Türk milletinin kültürel ve milli değerlerinin korunup yaşatılmasında büyük katkıları olan Ziya Gökalp’in fikirlerinin günümüze yansımalarını ve Türkiye Yüzyılındaki etkilerini ele almayı amaçlıyor.

Türk düşünce hayatının önemli isimlerinden biri olan Ziya Gökalp, Türk milletinin birliğini ve beraberliğini sağlayan milliyetçilik anlayışının teorisyeni olarak kabul edilir. Türk halk kültürü, Türk milliyetçiliği ve Türkçe üzerine yaptığı çalışmalarla, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine büyük katkıda bulunmuştur. Gökalp’in din, bilim, ekonomi, siyaset gibi pek çok alanda geliştirdiği fikirler, hem Osmanlı’nın son döneminde hem de Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk toplumunu şekillendiren temel düşünceler arasında yer alır. Atatürk tarafından fikirlerinin babası olarak ifade edilen Gökalp’in düşüncelerini yorumlamayı amaçlayan bu etkinlik, günümüz Türkiye’sinde bu fikirlerin ne şekilde ele alındığını, nasıl yorumlandığını ve Türk milletinin geleceği adına nasıl daha fazla anlaşılacağını tartışmayı hedeflemektedir.

Bu önemli sempozyum, Ziya Gökalp üzerine kapsamlı çalışmalar yapmış akademisyenlerin bir araya geleceği bir bilimsel platform hüviyeti taşımaktadır. Sempozyumun açılışı, 25 Ekim 2024 sabahında Diyarbakır’da bulunan Ziya Gökalp Müzesi’nde gerçekleştirilecek ardından Selahaddin Eyyubi Camii’nde Atatürk, Ziya Gökalp ve Aziz Şehitlerimiz için Mevlidi Şerif okutulacaktır.

Katılımcılar arasında, Gökalp’in millet ve milliyetçilik anlayışı, Türk dünyası ile ilişkileri, Türk halk kültürü, eğitim, din ve bilim anlayışı, Türkçe hassasiyeti, geçmişi, batı kaynaklarında nasıl ele alındığı, çocuklara yönelik hazırladığı eserler gibi konularda derinlemesine analizler yapan akademisyenler yer almaktadır. Dicle Üniversitesi’nden akademisyenlerin öncülüğünde gerçekleşen bu etkinliğe; “Atatürk”, “Ziya Gökalp”, “Türkiye Yüzyılı”, “Vatan” ve “Türkistan” oturumlarında davetli konuşmacılar katılacaktır. Ayrıca, Ziya Gökalp’in Türkçe, iktisat, sanat ve çağdaş düşünce üzerindeki etkilerini anlatan bildirilerle Gökalp’in fikir dünyası en geniş haliyle ele alınması amaçlanmaktadır. Ziya Gökalp’in fikirlerinin Türkiye Yüzyılına etkilerinin de tartışılacağı sempozyumda Gökalp’in etrafında şekillenen Cumhuriyet fikri ele alınacak ve Ziya Gökalp’in dergicilik faaliyetleri ile döneminin basın ve yayın hayatına katkıları değerlendirilecektir. Sempozyumda sunulacak bildiriler, daha sonra kitap haline getirilerek, kalıcı bir esere dönüştürülecektir. Ziya Gökalp’in düşünceleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin inşa sürecinde büyük bir kılavuz olduğu ve milli kültürün korunup geliştirilmesinde önemli rol oynadığı gözler önüne serilerek, vefatının 100. yılında Gökalp’e olan ahde vefanın gereği olarak Türk Eğitim Sen tarafından düzenlenen makale yarışması ile yapılan bu çalışmalar onu yaşatıp, gelecek nesillere aktarmak için önemli iz düşümler oluşturacaktır.

Sempozyumun kapanış oturumu olan “Türkistan Oturumu”nda, Gökalp’in Türk dünyasındaki yeri ve Cumhuriyetin ikinci yüzyılında Türk milletine ışık tutacak fikirleri ele alınacak. Bu oturumda, Prof. Dr. Hayati Beşirli, Doç. Dr. Mehmet Salih Erpolat, Prof. Dr. Esma Şimşek ve Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu gibi isimler Gökalp’in fikirlerini değerlendirerek, Türkiye’nin gelecek yüzyılı için önerilerde bulunacaklar.

Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından düzenlenen bu sempozyum, Ziya Gökalp’in Türkiye ve Türk dünyası için taşıdığı önemi bir kez daha ortaya koymayı hedeflemektedir. Akademik ve kültürel boyutlarıyla zenginleştirilen etkinlik, Ziya Gökalp’in fikir dünyasını hem bilim insanlarına hem de geniş kitlelere yeniden hatırlatılmasına imkan verecektir. Bu sempozyum, Gökalp’in düşüncelerinin bugün hala nasıl bir kılavuz niteliğinde olduğunu göstererek Türk milletinin geleceğini inşa ederken, onun fikirlerinden ilham almayı sürdüreceğini vurgulayacaktır. Bütün Gökalp severlere açık olan bu etkinliğe akademisyen ve eğitim çalışanlarını bekliyoruz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çağlar Söyüncü'den Manchester United açıklaması

Çağlar Söyüncü'den Manchester United açıklaması