Enerji bağımsızlığı yolunda karada ve denizde yapılan ve yapılacak petrol ve doğal gaz keşifleri bizim en kritik, temel belirleyici unsurlarımızdan birisi olacak. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefiyle uyumlu olarak dünyada en fazla enerji arzı sağlayan ilk 10 ülke arasına gireceğiz. Nükleer enerji elektrik üretiminde önemli bir yere sahip olacak.
Bugün Avrupa’da TFF, MBB gibi Avrupa enerji piyasası için ne kadar önemliyse kuracağımız bu yeni merkezde enerji ticaret merkezi bölgemiz enerji piyasası için aynı düzeyde önemli olacak. Artık referans fiyatlardan biri de Türkiye’de oluşacak. Doğal gaz altyapımızın Avrupa ülkelerinin arz güvenliğine katkı sunma konusunda önemi artacak.
Bir müjde de Çaycuma-1 Kuyusundan
Şu anda Karadeniz’de 8 bin işçi çalışıyor projede. Projede çalışan personelin yüzde 85’i Türk vatandaşımız. Gemilerde çalışanlardan da başka ülkelerin vatandaşlığından Türk vatandaşı olanlar da oldu. Sayıları da 16 oldu. İlk etapta günlük 10 milyon metreküple başlayacağımız üretimi 4 yıl içerisinde kademe-kademe artırarak günlük 40 milyon metreküpe çıkartacağız. Bir başka çalışmamız da, Çaycuma kuyusunda. Türkali-1 kuyusunun kuzeydoğusunda… Çaycuma-1 kuyusunda çalışmaları tamamladık arkadaşlarımız değerlendirmelerine, analizlerine devam ediyorlar. İnşallah oradan da böyle bir müjdeli haber verebileceğiz.
Avrupa’nın en büyük güneş santrali Konya’da
Avrupa’nın tek parçalı en büyük güneş santralini (Konya Karapınar GES) yakında açacağız. Burada kullanılan güneş panellerinin tamamı Türkiye’de üretildi. Alan 2600 futbol sahası büyüklüğünde. Burası tarım dışı, kurak bir alandı. Alan bozkırdı hiçbir bitki yetişmiyordu. Burayı değerlendirmiş olduk. Burası da büyük oranda bitti. İnşallah şubat, mart gibi resmi açılışını yapacağız. Sadece Rusya’dan doğal gaz gelmiyor, Rusya’yla bizim aramızda zaten kontratlara bağlı bir gaz ticareti söz konusu. Biz o gazı ihtiyacımız olduğu için alıyoruz. Bu piyasa için yeni tedarikçilere ve yeni kontratlara ihtiyaç var.
Şöyle bir piyasada yanlış algı olsun istemem. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu, ki bizim tüketimimiz 55-60 milyar metreküp bir gazdan bahsediyoruz, Avrupa’ya ihraç edilecek, satılacak gazla ilgili olarak yeni kontratlara ihtiyaç var. O günün piyasa koşullarında kim tedarikçi olur, kim alır bilemiyoruz. Biz orada kimseye şuradan alın veya almayın demeyeceğiz. Pazar oluşacaksa onu satmak isteyenler de buraya gelecek, alıcılar da buraya gelecek. Biz aslında böyle bir teknik ve teknolojik altyapıyı buradaki piyasa katılımcılarına sunacağız. Dolayısıyla o bugünün konusu değil. Alıcı ve satıcı istediğinden istediği fiyata alabilecek, öyle değerlendiriyoruz.
Petrol fiyatlarındaki düşüş
Petrol fiyatlarının düşmesine bağlı olarak bunun pompaya yansıması konusu var. Ham petrol fiyatları arttıkça ve düştükçe aslında pompa fiyatlarına, yani perakende fiyatlarına yansıyor ama gözden kaçan bir nokta şu;Pandemi sonrası üretimde, ara tesislerde, maliyetlerde ciddi artışlar oldu. Kısacası rafinaj maliyetlerinde artışlar oldu. Daha önce bir varilin rafineride işlenme bedeli örneğin 100 iken, bu rakam 2 kat, 3 kat arttı. Dolayısıyla nihai belirleyen maliyet kalemleri içerisinde geçmişte ham petrol fiyatlarının ağırlığı daha fazla iken, arada rafinaj, dağıtım, depolama, lojistik gibi kalemlerde oluşan maliyetlerdeki artıştan dolayı pompaya, başka bir ifadeyle perakende satış fiyatlarına olan yansıma oranları değişti.
Yılbaşından sonra doğal gaz fiyatlarına zam gelecek mi?
Yılbaşından sonra gaz fiyatlarına zam konusunu değerlendiren Bakan Fatih Dönmez, ilk değerlendirmelere göre herhangi bir zammın söz konusu olmadığını söyledi. Dönmez, petrol ve gaz arama çalışmalarına da değinen Dönmez, “Şu an yoğunlaştığımız yerler daha önce petrol ve gaz bulduğumuz yerler. Çünkü potansiyel olarak güçlü alanlar. Ama İç Anadolu’da da, Ege’de de, Doğu Anadolu’da da araştırmalarımıza yoğunluk vereceğiz. Oradan da gelen veriler nasıl olursa ona göre ilerleyeceğiz. Daha önce Adana’da kimsenin aklına gelmezdi petrol veya gaz bulunacağı, orada keşifle birlikte yeni bir sayfa açılmış oldu. Karadeniz’i kimse düşünmüyordu belki, orada olumlu gelişmeler oldu. Araştırmadıkça buna net cevap vermek mümkün değil. Ama bizim için kara ve deniz alanlarımızın her birini potansiyel araştırma alanı olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. O şekilde ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir süre önce Türkiye'nin yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5., dünyada 12. sırada olduğunu söyledi.
KADİR YILDIZ\ TÜRKGÜN ÖZEL HABERİ