Türkgün Gündem Türkiye Kamu-Sen’den kadın çalışanlar için 13 maddelik çözüm önerisi

Türkiye Kamu-Sen’den kadın çalışanlar için 13 maddelik çözüm önerisi

Türkiye Kamu-Sen, Aile Yılı kapsamında kadın kamu çalışanlarının sorunlarına çözüm önerilerini Cumhurbaşkanlığı’na dilekçe ile sundu.

MUHABİR: Çiğdem Özkan

Türkiye Kamu-Sen, 2025’in Aile Yılı ilan edilmesinin ardından kadın kamu çalışanlarının iş hayatında karşılaştığı sorunları dile getirdi. Konfederasyon, Cumhurbaşkanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na gönderdiği dilekçelerde 13 maddelik çözüm önerileri sundu.

KADIN ÇALIŞANLARIN KARŞILAŞTIĞI ZORLUKLAR VURGULANDI

Türkiye Kamu-Sen tarafından yapılan açıklamada, kadın kamu çalışanlarının ekonomik ve sosyal sorunlar nedeniyle aile yapısını korumakta zorlandığına dikkat çekildi. Açıklamada, doğurganlık oranlarının düşmesi ve aile birliğinin zayıflaması gibi sorunların çözümünün kritik olduğu vurgulandı.

Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aile kurumunun toplumsal yapının temel taşı olduğunu güçlü bir aile yapısının güçlü bir toplum inşa etmek için hayati önem taşıdığını belirttiği hatırlatıldı.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Aile, kültürümüzün ve medeniyetimizin omurgasıdır. Bu yüzden 2025 yılını ‘Aile Yılı’ olarak ilan ediyoruz. Bu kapsamda aile bağlarını güçlendirmeye yönelik çeşitli projeler, eğitim programları ve sosyal destek mekanizmalarını hayata geçireceğiz” dediği de hatırlatıldı.

Türkiye Kamu-Sen’in açıklamasında, “Konfederasyon olarak Aile Yılı kapsamında arzu ettiğimiz Türk aile yapısının korunması ve aile birliğinin tahkim edilmesi için kamuda görev yapan kadın kamu çalışanlarına yönelik olarak Cumhurbaşkanlığı ve Aile Bakanlığına gönderdiğimiz dilekçelerde Türk aile yapısının sorunlarını ifade ederek özellikle çalışan kadınlarımızın iş hayatında karşılaştığı güçlükleri ortadan kaldıracak tedbir önerilerimizi ilettik.” denildi.

TÜRKİYE KAMU-SEN’DEN KADIN ÇALIŞANLAR İÇİN DİLEKÇE

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci imzasıyla, sendika tarafından Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen dilekçelerde şu ifadelere yer verildi:

“Malumları olduğu üzere 2025 yılı Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek takdirleriyle "Aile Yılı" olarak ilan edilmiştir.

Son yıllarda gerek ekonomik koşullar gerekse sosyal değişimin getirdiği birçok olumsuzluk nedeniyle Türk aile birliği yaralar almış, evlenme sayıları düşerken boşanmalarda ise kayda değer bir artış yaşanmıştır. Buna paralel olarak nüfus artış hızımız giderek düşmüş, toplumun sağlıklı bir biçimde devamlılığını sağlayacak olan doğurganlık oranı 1970’lerde 5,1’den bugün 1,5’e gerilemiştir.

Kadınların işgücüne katılım oranının artması ile artan kadın çalışan sayısına paralel olarak giderek zorlaşan ekonomik yapı ve istihdam piyasası, kadınların çalışma hayatında yaşadığı zorlukların artmasına, aile yapısında ve çocuk sayısındaki bu önemli değişime etki eden önemli bir faktör olmaktadır.

Bu çerçevede 2025 Aile Yılında, arzu ettiğimiz Türk aile yapısının korunması ve aile birliğinin tahkim edilmesi noktasında kamuda görev yapan kadın kamu çalışanlarına yönelik olarak ekte belirttiğimiz hususların hayata geçirilmesinin önemli olduğu kanaatini taşımaktayız.”

KADIN KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN TEDBİR ÖNERİLERİ

Türkiye Kamu-Sen, “2025 Aile Yılı” kapsamında kadın kamu çalışanları için alınması gereken tedbir önerilerini şu şekilde sıraladı;

1. Kadınların sivil toplum örgütlerinin yönetim kademelerinde daha fazla yer alabilmelerinin teşviki amacıyla sivil toplum kuruluşlarında temsil oranını artırmak üzere kadınlar için oluşturulan alt komisyonların hukuki bir statüye kavuşturularak, bu komisyonlarda görev alan kadınlarımıza haftada en az 1 gün izin verilmesi için yasal bir düzenleme yapılmalıdır.

2. Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’nde yer alan ilkelere uyulmalı; kadının sosyal ve ekonomik açıdan gelişmesini ve ilerlemesini sağlamak için, özellikle politik, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlar başta olmak üzere bütün alanlarda, erkeklerle eşit olarak insan hakları ve temel özgürlüklerden yararlanmaları ve bu hakları kullanmaları sağlanmalıdır.

3. Doğum sonrası ücretli analık izninin süresi 1 yıla çıkarılmalıdır.

4. Doğum yapan ya da bebek sahibi olan kamu görevlilerinin kısmi zamanlı çalışabilmesine imkân sağlamak amacıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun doğum yapan memurların analık izninin veya kullanması halinde doğum sonrası 2, 4 veya 6 aylık yarım zamanlı çalışma hakkının bitiminden çocuk ilkokula başlayıncaya kadar yarım gün çalışabilme hakkı getiren ek 43. maddesinin ilk fıkrasına uygun yönetmelik düzenlemesi yapılmalıdır.

5. Ücretsiz doğum iznine ayrılan personelin maaşının %50’si kurumca karşılanmalı, emekli keseneklerinin tamamı kurum tarafından ödenmelidir.

6. İstihdamda evlilik ve analık sebebiyle kadınlara karşı yapılan olumsuz ayrımın önlenmesi ve etkin çalışma hakkının sağlanması için yasal düzenleme yapılmalıdır.  

7. Kadınların, Devletin her kademesinde, özellikle karar mekanizmaları içinde görev alması, kamu hizmetinin hazırlanması ve uygulanmasına katılması için pozitif ayrımcılık da içeren tedbirler alınmalıdır.  

8. Tüm kamu kurumlarında personele uyum (oryantasyon) eğitimlerinde zorunlu eğitim olarak cinsiyet eşitliği eğitimleri verilmelidir.

9. Çalışanların işyerlerinde maruz kaldığı psikolojik ve fiziki tacizin önlenebilmesi için kurumların disiplin yönetmeliklerinde caydırıcı hükümlere yer verilmelidir.  

10. Kurumlarda PDR (psikolojik rehberlik birimi) kurulmalıdır.

11. Hamilelik süresince zararlı olduğu kanıtlanan işlerde kadınlara özel koruma sağlanmalı, sağlık ve doğurganlık korunmalıdır.

12. Kreş (0-3,3-6 yaş kreş ve yaşlılar için) hasta, engelli ve yaşlı bakım hizmetlerinin profesyonelce sunulacağı bakım ve rehabilitasyon merkezleri yaygınlaştırılmalıdır.  

13. Kreş ve bakım evi hizmetlerinden yararlanamayan personele, bu hizmetleri dışarıdan karşılayabilmesi için günün şartlarına uygun ekonomik destek sağlanmalıdır.  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Futbol A Milli Futbol Takımı'nın ABD ve Meksika maçları aday kadrosu belli oldu

A Milli Futbol Takımı'nın ABD ve Meksika maçları aday kadrosu belli oldu

Millî Takım'ın ABD ve Meksika ile oynayacağı özel maçların aday kadrosu açıklandı. Teknik Direktör Vincenzo Montella kararını verdi ve 29 ismi belirledi.

MUHABİR: Eylül Şahin

A Milli Futbol Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ülkelerden ABD ve Meksika ile hazırlık maçlarına çıkmaya hazırlanıyor. Teknik Direktör Vincenzo Montella'nın belirlediği 29 kişilik aday kadro kamuoyuyla paylaşıldı.

Ay-Yıldızlı ekip, Haziran ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştireceği bu özel karşılaşmalarla Dünya Kupası Elemeleri öncesi kadrosunu şekillendirecek. Bu kapsamda milliler, 7 Haziran’da ABD ile, 11 Haziran’da ise Meksika ile karşı karşıya gelecek.

Hazırlık sürecinin önemli adımlarından biri olarak görülen bu iki mücadele, teknik ekip açısından hem oyuncuların performansını değerlendirme hem de kadro rotasyonunu netleştirme açısından kritik öneme sahip.

Montella’nın tercihleri, gözlerin Dünya Kupası yolculuğuna çevrildiği bu süreçte, kamuoyunda da merak konusu oldu.

A Milli Futbol Takımı'nın aday kadrosunda şu isimler yer alıyor:

"Altay Bayındır, Berke Özer, Muhammed Şengezer, Uğurcan Çakır, Çağlar Söyüncü, Eren Elmalı, Merih Demiral, Mert Müldür, Mustafa Eskihellaç, Samet Akaydin, Yasin Özcan, Yusuf Akçiçek, Zeki Çelik, Demir Ege Tıknaz, Hakan Çalhanoğlu, İsmail Yüksek, Kaan Ayhan, Okay Yokuşlu, Orkun Kökçü, Salih Özcan, Arda Güler, Barış Alper Yılmaz, Can Uzun, Deniz Gül, İrfan Can Kahveci, Kenan Yıldız, Kerem Aktürkoğlu, Mustafa Hekimoğlu, Oğuz Aydın"

A Milli Futbol Takımının ABD ve Meksika maçları aday kadrosu belli oldu
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *