22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Türkiye Libya'nın batısında askeri üs kuruyor

Türkiye Libya'nın batısında askeri üs kuruyor

Libya medyasında yer alan haberlere göre, Türk hükümetinin Fayez al-Sarraj hükümeti ile Batı Libya'da Türk ordusu için askeri bir üs kurmak için görüştüğü ortaya çıktı.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye Libya'nın batısında askeri üs kuruyor

Türkiye'nin Libya'nın Trablus şehrinde askeri üs kurmak için Ulusal Mutabakat Hükümetiyle anlaştığı, hatta inşaata bile başlandığı iddia edildi.

Yeniakit'te yer alan habere göre; askeri üste, Türk savaş uçakları ve insansız hava araçlarının yanı sıra Libya'daki Türk kuvvetlerinin ana karargah odası kurulması planlanıyor. Türkiye’nin kuracağı üs ile gerektiğinde asker sevkiyatı için kullanılması bekleniyor.

Libya’da iki farklı grup yönetimde hak iddia ediyor

Eski Libya Lideri Muammer Kaddafi yönetiminin devrilmesinin ardından Kuzey Afrika ülkesi Libya'da istikrar sağlanamadı. Ülke 2014'te yapılan seçimlerin ardından siyaseten ikiye ayrıldı. Doğu kesiminde General Hafter'in öncülüğünde Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi, Batı kesiminde ise Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) yer alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), UMH'yi resmen tanıyor.

Tobruk merkezli hükümeti Yunanistan, Mısır, Fransa, Suudi Arabistan, bazı Körfez ülkeleri ve Rusya desteklerken, UMH'yi Katar, Türkiye, İran gibi ülkeler destekliyor.

Kuzey Afrika ülkesi Libya’daki UMH ve Türkiye arasında 27 Kasım 2019 tarihinde “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ve “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalanınca Yunanistan ve Fransa şiddetli bir şekilde Türkiye'ye karşı cephe aldılar.

Libya 3'e bölündü

Ülkenin batısında bulunan Sirte ve Trablus gibi şehirleri BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti yönetirken, Libya'nın doğusunu Tobruk merkezli General Halife Hafter’e bağlı güçler yönetiyor. Ülkenin çöl kısımları ise çeşitli aşiretlerin kontrolünde bulunuyor.

Ateşkes girişimleri başarısız

İlk önce Rusya'nın başkenti Moskova'da biraraya gelen taraflar buradan bir sonuç çıkmayınca, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in girişimiyle başkent Berlin’de düzenlenen Libya Konferansı’nda ülkede geçici bir barış anlaşması konusunda mutabık kalınmıştı. Hafter güçleri gerçekleştirdikleri saldırılarla barış umutlarını sona erdirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İngiliz basınında Brexit çatlağı

İngiliz basınında Brexit çatlağı