23 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Türkiye, sanayi ve lojistikte merkez konumuna geliyor

Türkiye, sanayi ve lojistikte merkez konumuna geliyor

Cushman & Wakefield raporuna göre, Türkiye’nin teknoloji ve taşıma modlarına yönelik entegrasyonun yanısıra altyapı yatırımlarıyla depolama ve taşıma hizmetlerinde Avrupa, Afrika ve Batı Asya’da merkez haline gelmeye başladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye, sanayi ve lojistikte merkez konumuna geliyor

Cushman & Wakefield "Türkiye Pazar Analizleri 2019 İkinci Çeyrek” raporuna göre, Türkiye’de 2019’un ilk 6 ayında sanayi ve lojistik yatırım işlemleri artış göstermeye devam ederken, arsa satın alımlarında yükseliş gözlemlendi

Rapora göre, 2019 Ocak-mayıs 2019 döneminde Türkiye tarihinin en yüksek ihracat rakamı olan 72 milyar dolara ulaşılırken, Türkiye’nin teknoloji ve taşıma modlarına yönelik entegrasyonun yanısıra altyapı yatırımlarıyla depolama ve taşıma hizmetleri alanınde Avrupa, Afrika ve Batı Asya’da merkez haline gelmeye başladı.

Cushman & Wakefield raporuna göre, Türkiye’nin teknoloji ve taşıma modlarına yönelik entegrasyonun yanısıra altyapı yatırımlarıyla depolama ve taşıma hizmetleri alanınde Avrupa, Afrika ve Batı Asya’da merkez haline geliyor.

Uluslararası ticaret alanında gayrimenkul danışmanlık şirketi olan Cushman & Wakefield tarafından yapılan raporlamaya göre, şirket tarafından hazırlanan "Türkiye Pazar Analizleri 2019 İkinci Çeyrek Raporu” ofis, perakende, sanayi ve lojistik pazarlarındaki son durum ile ilgili önemli bilgileri ortaya koyuyor.

Buna göre, yılın ilk çeyreğinde 2018'nin aynı dönemine göre cadde mağazaları ve ofis kiraları kura bağlı olarak yüzde 17,5'e varan oranlarında düşüşler olmuştu.

Gerilemenin aynı eğilimde sürdüğü ikinci çeyrek rapor sonuçlarına göre, Türkiye genelindeki ofis kiraları döviz bazında ortalama yüzde 11 düşerken, perakende pazarında da yüzde 22,5 civarı bir azalma kaydedildi.

Avrupa, Afrika ve Batı Asya'nın lojistik merkezi Türkiye oluyor

Rapora göre, sanayi ve lojistik yatırım işlemleri ikinci çeyrekte de artış göstermeye devam etti ve temelde çoğu arsa satın alımları gerçekleşti. İkinci çeyrekte birincil sanayi ve lojistik kiraları, İstanbul’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 düşerek 5,50 dolar oldu.
Ankara’da ise bu rakam yüzde 7,1 azalarak 3,25 dolar olarak hesaplandı. İkinci çeyrekte birincil sanayi ve lojistik kiraları, İstanbul’da 32 lira ve Ankara’da 19 lira olarak gerçekleşti.
Türkiye'nin ihracatı 2019 Ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 artışla 72 milyar dolara çıkarak, tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşırken, mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 12,10 artış gösterdi. İthalat ticaret hacmi ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,25 azaldı.

Ekonomi yılın ilk yarısında düzelmeler gösterdi

İkinci çeyrekte, birinci çeyrekte olduğu gibi büyük çaplı bir yatırım gerçekleşmezken, perakende yatırım faaliyetlerinin artan satılık gayrimenkuller ile ivmelenmesinin beklendiği rapora göre, ikinci çeyrekte birincil perakende kiralarındaki metrekare fiyatları, Türkiye genelinde döviz bazında aşağı yukarı yüzde 22,5 civarında azaldı.

Birincil perakende kiraları İstanbul’da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 21,9 azalarak 130 dolara geriledi.

İzmir’de yüzde 26,7 düşüşle 60 dolar, Ankara’da ise yüzde 19’luk düşüşle 80 dolar olarak gerçekleşti. Raporda, birincil perakende kiralarındaki metrekare fiyatları İstanbul’da 750 TL., İzmir’de 350 TL., Ankara’da ise 468 TL olarak ortaya kondu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yarış atlarına Van Gölü'nde antrenman yaptırıyor

Yarış atlarına Van Gölü'nde antrenman yaptırıyor