21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Aslan balığı tehlikesi! Felce neden oluyor

Aslan balığı tehlikesi! Felce neden oluyor

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Köşker, Akdeniz'de görülmeye başlanan aslan balığının zehri ile ilgili hayati bir uyarı yaptı. Köşker, "Temas eden kişilerde kısmi felç ortaya çıkabiliyor" dedi.  

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Aslan balığı tehlikesi! Felce neden oluyor

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Köşker, Aslan balığının dikenleriyle temasta bulunan kişilerin kısmi felç tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Bu balığın zehrine maruz kalan bir vatandaşımızın yapması gereken ilk iş dikenin temas ettiği yeri yaklaşık 1 saat 45 derece sıcaklıktaki bir suya sokmak. Bu işlemi yaptıklarında zehrin etkisini yok etmiş oluyorlar" dedi.

Pasifik ve Hint Okyanusu'ndaki mercan kayalıklarında yaşayan Aslan balığı, Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla son yıllarda Doğu Akdeniz kıyılarında da yayıldı. Küçük balıkları ve yumurtalarını tüketen bu zehirli tür, deniz canlıların popülasyonunu etkilemeye başladı.

Eti yenilebilen ve ekonomik değeri olan Aslan balığının en büyük zararı ise yüzgeçleri. 13 sırt yüzgeci ve 5 alt yüzgecinde zehir taşıyan Aslan balığıyla temas edenler kısmi felç tehlikesi yaşayabiliyor.

Aslan balığı elini ısırmıştı
Önceki günlerde Antalya Kemer'de sık sık dalış yapan ve bu dalışlara ait görüntüleri YouTube kanalında paylaşan dalgıç Çağdaş Özsarı, daha önce yine göçmen ve zehirli bir tür olan balon balığının elini ısırması nedeniyle bir süre sıcak su kaynatarak parmağına pansuman yaptıktan sonra acısı dinmeyince hastaneye gitti.

Aslan balığını avladığı ve acı çektiği anları görüntüleyen Özsarı, "Çekimler sırasında yemek için vurduğum aslan balığının dikenlerini kesmek için tutarken parmağıma battı. Parmağım diğer parmağımın iki katına yakın şişti. Çekime devam edecekken acıdan dolayı duramadım ve hastaneye gitmek zorunda kaldım" dedi.

Kısmi felç tehlikesi
Kızıldeniz'den Akdeniz sahillerine ciddi oranda yabancı balık türlerinin geçtiğini belirten Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Rıza Köşker, bu türler arasında yüzgeçleri zehirli ancak eti tüketilebilen Aslan balığının da kıyılara ulaştığını kaydetti.


Balıkçılar tarafından ekonomik değeri bulunan Aslan balığının 13 sırt yüzgecinde 5'de alt yüzgecinde zehir bulunduğunu dile getiren Köşker, "Temas eden kişilerde kısmi felç ortaya çıkabiliyor. Tedavi olarak tetanos aşısı yapılıyor. Olası enfeksiyon hastalıklarına karşı antibiyotik ve sıcak su tedavisi uygulanıyor. Taşıdıkları zehir, protein yapılı bir zehir.. Bu balığın zehrine maruz kalan bir vatandaşımızın yapması gereken ilk iş dikenin temas ettiği yeri yaklaşık 1 saat 45 derece sıcaklıktaki bir suya sokmaK. Bu işlemi yaptıklarında zehrin etkisini yok etmiş oluyorlar" dedi.

En istilacı tür
Akdeniz ve Ege sahillerinde görülen Aslan balığının dünyada bilinen en güçlü istilacı tür olduğunu aktaran Köşker, "1980'li yıllarda Amerika Birleşik Devletinde görünüşü itibariyle süs balığı olarak ilgi çeken Aslan balıkları insanlar tarafından akvaryumda beslenmiş. Bu balıkların bir kısmının denize bırakılması sonucu yaklaşık 20 yılda Meksika körfezi ve ABD'nin doğu kıyısını bu balık istila etmiş durumda. Bu tehlikenin aynısı Akdeniz içinde söz konusu. Aslan balıkları besin zincirinin en üstünde yer almaktadır. Bu nedenle yerli balık türleri üzerinde olumsuz etkileri vardır" diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mesut Özil'den 'birlik' olma çağrısı

Mesut Özil'den 'birlik' olma çağrısı