Türkgün Gündem Türkiye'den ''BMGK'' çağrısı: Küresel düzeyde acilen reforma ihtiyaç var

Türkiye'den ''BMGK'' çağrısı: Küresel düzeyde acilen reforma ihtiyaç var

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, BM Güvenlik Konseyi'nin küresel düzeyde reforma ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Önal, BMGK'de bölgesel örgütler ve ikili anlaşmaların çatışmaların barışçıl çözümüne katkısı hakkında düzenlenen oturumda konuştu.

Dünyada birçok krizin bulunduğu bir dönemde acilen uluslararası toplumun "akil, sağduyulu ve tutarlı bir şekilde" harekete geçmesi gerektiğine işaret eden Önal, gerginliği azaltmak ve kalıcı çözümlere erişmek için diyalog ve diplomasinin önceliklendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Önal bu bağlamda, çatışma dinamiklerini kendi mecralarına bırakmanın ve böylelikle barışın koşullarının kendiliğinden ortaya çıkacağı yanılgısına kapılmanın temelden yanlış ve savunulamaz bir yaklaşım olduğunu kaydetti.

- "TEMELİNDE YATAN NEDENLER ELE ALINMADAN HİÇBİR KRİZE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜM BULUNAMAZ"

Kalbinde BM'nin bulunduğu mevcut çok taraflı sistemin nesilleri savaştan korumak için inşa edildiğine dikkati çeken Büyükelçi Önal, "Bu hedefi sağlama konusunda başarılı olduğumuzu söylemek zor. Bunun nedenlerini enine boyuna ele almamız gerek." değerlendirmesinde bulundu.

Önal, "Temelinde yatan nedenler ele alınmadan hiçbir krize sürdürülebilir çözüm bulunamaz." diyerek, kriz yönetimi yerine uyuşmazlığın çözümüne odaklanılması gerektiğine işaret etti.

BM Şartı'nın temel prensipleri, uluslararası hukuk ve insan haklarının her zaman pusula görevi görmesi gerektiğinin altını çizen Önal, "Aynı zamanda çifte standardı engellemek ve haklar ile yasaların eşit ve hakkaniyetli bir şekilde uygulanmasını sağlamak da büyük önem taşıyor." dedi.

Büyükelçi Önal, "Coğrafya kaderdir." sözünü anımsatarak, jeostratejik bir konumda olan Türkiye'nin çok taraflılığın önemli taşları olan bölgesel sahiplenme ve proaktif diplomasinin güçlü savunucusu olduğunu dile getirdi.

Bu çerçevede Türkiye'nin çatışmaların barışçıl çözümü için birçok bölgesel girişim ve arabuluculuk girişimlerine imza attığına dikkati çeken Önal, bunların arasında Rusya ve İran'la inşa edilen Astana Platformu ve Güney Kafkasya'da Üçlü Platform'un bulunduğunu ifade etti.

Önal, Türkiye'nin halihazırda aktif üyesi olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'yla da İsrail-Filistin ihtilafında diğer ülkelerle birlikte koşulsuz ateşkes, Gazze'ye sürdürülebilir insani yardım erişimi ve iki devletli çözüm temelinde barış sürecini tekrar canlandırmak için çaba sarf ettiğine dikkati çekti.

- "BMGK'NİN ACİLEN REFORMA İHTİYACI VAR"

"BMGK'nin küresel düzeyde acilen reforma ihtiyacı var." vurgusunda bulunan Önal, Türkiye'nin bu bağlamda yürütülen çok taraflı çabaları ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "Barış için Yeni Gündem" çağrısını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Önal, barış için BM'nin güçlü, etkili ve günün gerçekleriyle uyumlu olması gerektiğinin altını çizerek, Türkiye'nin BM ve diğer ortaklarla bu hedefler için iş birliği yapmaya devam edeceğini kaydetti. AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Dışişleri Bakanı Fidan Ukrayna’ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan Ukrayna’ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha’nın daveti üzerine Ukrayna’yı ziyaret edecek. Bakan Fidan’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodemir Zelenskiy tarafından kabul edilmesi de bekleniyor.

KAYNAK: İHA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Sibiha’nın davetine icabetle 29-30 Mayıs tarihlerinde Ukrayna’yı ziyaret edecek.

Bakan Fidan’ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Başbakan Denis Şmihal tarafından kabul edilmesi, Ukraynalı mevkidaşı Sibiha’nın yanı sıra Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ve Ukrayna ile Rusya Federasyonu heyetleri arasında 16 Mayıs tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen doğrudan müzakerelerde Ukrayna heyetine başkanlık eden Savunma Bakanı Rüstem Umerov dahil üst düzey yetkililerle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Fidan’ın görüşmelerinde Türkiye ile Ukrayna arasındaki stratejik ortaklık temelinde tesis edilen iş birliği çerçevesinde ticaret, enerji, savunma ve güvenlik alanları başta olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik atılabilecek adımları ele alması, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına olan desteğini bir kere daha yinelemesi öngörülüyor.

Barış için Türkiye'nin üstüne düşeni yerine getirme mesajı

Ayrıca Bakan Fidan’ın Rusya-Ukrayna savaşının giderek ağırlaşan olumsuz etkilerine dikkat çekerek, savaşın diplomasi yoluyla sonlandırılmasının gerekliliği ile adil ve sürdürülebilir barışın sağlanması ihtiyacına vurgu yapması, bu amaca yönelik olarak Türkiye’nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yerine getirmeye, bu çerçevede Rusya ile Ukrayna arasındaki müteakip görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ifade etmesi ve Karadeniz’de seyrüsefer emniyetinin sağlanmasının önemine dikkat çekmesi planlanıyor. Ukrayna’nın yeniden inşasında Türkiye’nin rol üstlenmeye hazır olduğunu belirtmesi beklenen Fidan’ın Türkiye’nin Kırım Tatarlarının durumuna büyük önem verdiğini, Kırım Tatarlarının haklarının güçlendirilmesini teminen Ukrayna hükümetinin yaptığı hukuki düzenlemeleri takdir ettiğini ve bu konuda ilave olumlu adımlar atılmasını arzu ettiğini dile getirmesi öngörülüyor.

Ziyaret kapsamında gerçekleştirilecek görüşmelerde, ikili ilişkilerin gündemindeki konuların yanı sıra bölgesel ve küresel meselelere dair görüş alışverişinde bulunulması da bekleniyor. Dışişleri Bakanı Fidan’ın ziyaret kapsamında ayrıca Kırım Tatarlarının milli lideri olan Ukrayna Milletvekili Mustafa Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov başta olmak üzere Kırım Tatarı ve Gagauz Türkleri ile bir araya gelmesi öngörülüyor.

Türkiye ve Ukrayna arasındaki karşılıklı üst düzeyli ziyaretler ve ikili ticaret hacmi

Dışişleri Bakanı Fidan, Ukrayna’ya son ikili ziyaretini 25 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirmişti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Sibiha ise Türkiye’ye son ikili ziyaretini 21-22 Ekim 2024 tarihlerinde yapmıştı. Bakan Sibiha ayrıca, 11-13 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’na katılmıştı. Dışişleri Bakanı Fidan ve Ukraynalı mevkidaşı Sibiha, en son 14 Mayıs'ta Antalya’da görüşmüştü.

Öte yandan, dışişleri bakanı seviyesinin yanı sıra Ukrayna’dan Türkiye’ye gerçekleştirilen resmi ziyaretlerde son dönemde tüm düzeylerde bir artış yaşandı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 8 Mart 2024 tarihi ile 17-18 Şubat ve son olarak 15-16 Mayıs tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret etti.

Üst düzeyli ziyaretlerin yanı sıra devam eden savaşın olumsuz etkilerine rağmen Türkiye ve Ukrayna arasındaki ticaret hacmi 2024 yılında 6,2 milyar dolar olarak kaydedildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *