İngilizlerin dünyaca ünlü gazetelerinden olan The Times, Ankara'nın Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arayan gemilerine yardımcı olmak için bugünden itibaren Kuzey Kıbrıs'tan silahlı insansız hava araçları (SİHA) kaldırılacağını yazdı.
"TÜRKİYE BU TEKNOLOJİYİ DÜNYADA EN ÇOK KULLANAN ÜLKELERDEN" VURGUSU
Anthee Carassava imzalı son dakika haberinde "Türkiye, tartışmalı Akdeniz petrol ve doğal gaz sondajını silahlı insansız hava araçlarıyla koruyor" başlığı kullanılırken, haberin detayında Türkiye'nin SİHA teknolojisini en çok kullanan ülkelerden biri olduğu vurgulandı.
SURİYE'DEKİ OPERASYONLARA DEĞİNİLDİ
Gazete haberinde, Türkiye'nin terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de düzenlediği operasyonlarda, İHA ve SİHA'ları aktif ve etkili bir biçimde kullanıldığını da aktardı.
"İLİŞKİLER DAHA DA GERİLEBİLİR"
Times Türkiye'nin bu hamlesinin, başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere komşu ülkelerle Akdeniz'de gergin olan ilişkilerini daha da gereceğini iddia etti.
Haberde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin (KKTC), Ankara'nın İHA operasyonları için Geçitkale Hava Üssü'nün kullanımını onayladığı belirtildi. KKTC'den yapılan açıklamada SİHA'ların, "Türkiye ve KKTC'nin meşru hakkını koruyacağı" kaydedildi.
İLK İHA BUGÜN İNDİ
Bu kapsamda Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında bulunan Bayraktar TB2 tipi İHA, gerekli hazırlıklar sonrası saat 05.00'te havalanarak, yaklaşık 5 saatlik uçuşun ardından Geçitkale Havaalanına indi.
MUTABAKAT İMZALANDI
Suriye'nin kuzeydoğusundaki terör yapılanmasına büyük darbe vuran Türkiye, Doğu Akdeniz'de tarihi bir adım daha atmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalamıştı.
LİBYA ELÇİSİ SINIR DIŞI EDİP TÜRKİYE'Yİ BM'YE ŞİKAYET ETTİLER
Anlaşmanın ardından bölgede planları bozulan bazı ülkeler Türkiye'ye karşı harekete geçmişti. İstanbul'da 27 Kasım'da imzalanan "Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" nedeniyle Atina ile Ankara arasında ipler gerilmiş, Yunanistan Libya Büyükelçisini sınır dışı etmişti. Yunanistan anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiğiyle gerekçesiyle Birleşmiş Milletler'e (BM) başvuruda bulunmuştu.