Geçtiğimiz günlerde Türkiye üzerinden transit uçan ve virüse yakalandığı Singapur’da tespit edilen bir yolcunun haberi gelir gelmez, muhalefet medyasının başını çektiği gazeteler ortalığı velveleye verip, sanki salgın Türkiye’ye sıçramışçasına haberi servis ettiler. Krizseverlerin sosyal medyadaki atakçıları ise, habere hemen atlayıp, takipçileriyle yalan iddialar üzerinden ‘sonunda yakalandık’ dercesine sevinç çığlıkları attılar!..
Dünya üzerinde petrol fiyatlarının dibi görmesi, yatırımcıların borsadan çekilmesi, hisse senetlerinin dibi görmesi gibi birçok ekonomik kriz tetikleyicisinin sebebi olan koronavirüs, aynı zamanda toplumsal çatışmaya da yol açıyor. Çin, İtalya ve İran gibi vakaların sık yaşandığı ülkelerde eğitim öğretime ara veriliyor, toplu olarak yapılacak tüm organizasyonlar bir bir iptal ediliyor. Çin’de insanlar iki günde bir market alışverişi yapmak için dışarı çıkabilirken, İran’da ise cuma namazları iptal edildi.
TEMİZ KALMAK, EKONOMİK AVANTAJLAR DOĞURUYOR
Çin % 27,5 ile küresel büyümeye en fazla katkı sağlayan ülke konumunda. Çin’in ekonomik sorunları da ticaret, yatırım ve üretim bağlantıları üzerinden tüm dünyayı etkiliyor. Kısaca virüsün ekonomik etkisi, dünyaya virüsün kendisinden daha hızlı yayılıyor. Çin’de üretimin sekteye uğraması, sadece buradaki tedarik zincirlerinden beslenen ülkeler ya da şirketler açısından değil, Çin’deki üretime ham madde ve doğal kaynaklar sağlayan ülkeler açısından da olumsuz bir durum oluşturdu. Peki Türkiye’nin temiz kalması, ne gibi artılar getiriyor? İşte tam bu noktada virüs çığırtkanlığı yapanların gerçek niyetlerini de okumak mümkün. AA’nın analizine göre, tekstilde dünyanın altıncı büyük tedarikçisi olan Türkiye, bir süredir ucuz Çin tekstiliyle rekabet edemiyordu. Koronavirüs salgınının başlamasıyla Avrupalı alıcılar tekrar Türkiye pazarına yöneldiler.
SAĞLIK BAKANLIĞININ ÜSTÜN MÜCADELESİ
Koronavirüs salgınının başladığı ilk andan itibaren, kimya sektöründe maske ve temizlik malzemelerine olan ilgiyle birlikte, Türk kimya sektöründe yüzde 30-40 arası bir talep artışı yaşandı. Türk turizm sektörü Çin’den gelecek turistleri kaybedebilir, ancak uzmanlar, Çin’e gidecekken vazgeçmek zorunda kalan ve yönünü Türkiye’ye çeviren turistler bu kaybın bir miktarını telafi edebilir görüşünde. Dev yolcu gemilerinin Uzak Doğu’da sadece Çin’e değil, Çin’e yakın olan ülkelere de gitmekten vazgeçmeleri nedeniyle rotaları Türkiye’ye çevirmesi ise büyük bir avantaj. Örneğin Norwegian Cruise Line isimli kurvaziyer şirketi, 2020 yılında Kuşadası limanına 30 ilave sefer eklediğini açıkladı.
Ülkesini dünyaya ‘Salgına yakalandık’ diyerek toplumsal ve ekonomik kriz çıkartmak için yalandan ispiyon peşinde koşan muhalefete inat, Sağlık Bakanlığı’nın, sınırlarımıza kadar dayanan ve dört bir tarafımızı çeviren salgına karşı başarılı mücadelesini heyecanla takip ediyoruz.