27 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Galeriler Gündem Türkiye'nin yanı başına asker yığacaklar! Amaçları Boğazları devre dışı bırakmak

Türkiye'nin yanı başına asker yığacaklar! Amaçları Boğazları devre dışı bırakmak

Türkiye'nin hemen dibinde sinsi adımlar atılmaya devam ediliyor. Bu kez bölgede birden fazla askeri üs kurmaya başlandı.

Birlik Gazetesi'nde yer alan habere göre, ABD Ege’deki adalarda askeri üsler kurmak üzere harekete geçti.
Yunan basını, ABD’nin, Rus filosunun Ege ve Akdeniz’deki hareketlerini kontrol etmek ve aynı zamanda Türkiye’yi de kontrol etmek istediğini, bu hareketle de boğazlarının stratejik önemini azaltmak istediğini yazarken, aynı zamanda bölgede Yunanistan’ın rolünü de yükselttiğini yazıyor.
Basında çıkan haberde şu ifadeler kullanılıyor: ABD tarafından nihai olarak hangi ada veya adalar hangi kriterlere göre seçilecek?
İskiri (Skiros) adası: ABD’nin Skiros (İskiri) Adası’nı tercih etmesi, söz konusu ada coğrafi konumu nedeniyle Yunanistan’a askeri avantajın ötesinde bir avantaj sağlamasa da, Amerika-Türkiye ilişkilerini daha az “dalgalandıracak” adadır. Yunanistan için Orta ve Kuzey Ege’nin kontrol adasını oluşturmaktadır.
Skiros, Türkiye’nin herhangi bir antlaşmaya dayalı yasadışı Yunan egemenliği iddialarına bile dahil değildir, Türk Sahil Güvenlik’in yasadışı-keyfi Arama Kurtarma alanına ait değildir ve ayrıca tatbikatların ve atışların yapıldığı yasadışı Türk NOTAM’larının hiçbirine dahil değildir.
Kaldı ki, Rus donanmasının Karadeniz ve İstanbul-Çanakkale-Boğazlarından, Dedeağaç’tan Limni’ye kadar çıkışını ve Güneydoğu Akdeniz’den Ege’ye girişini Karpathos’a kadar kontrol etmemektedir.
Limni (Limnos) adası: Orada bir ABD üssünün kurulması, Rus filosunun Karadeniz’den ve İstanbul-Çanakkale-Boğazlarından, Ege ve Dedeağaç’tan çıkışının mümkün olduğu ölçüde kontrolünü sağlayacaktır.
Ancak burası Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın yasa dışı-keyfi Arama Kurtarma sahasına giriyor ve daha kuzeyde yukarıda da belirttiğimiz gibi BABURAS’ın (Semadirek adası açıkları) devasa hidrokarbon yatağına ev sahipliği yapıyor.
Kerpe (Karpathos) adası: ABD üssünün kurulması, Rus filosunun Güneydoğu Akdeniz’den Ege’ye girişinin mümkün olan en büyük ölçüde kontrolünü sağlayacaktır.
Türk Sahil Güvenlik’in yasadışı-keyfi Arama Kurtarma bölgesinin dışındadır, ancak Türkiye’nin Yunanistan’a karşı Oniki Ada’nın silahsızlandırılmasına ilişkin iddiaları kapsamına giriyor.
Yamurgi (Amorgos) adası: Rus filosunun Ege’ye giriş ve çıkışının kontrolünü sağlar, Türk Sahil Güvenlik’in yasadışı-keyfi Arama Kurtarma alanına ait değildir ve ayrıca atış ve tatbikatlar için yasadışı Türk NOTAM’larının hiçbirine dahil değildir.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dünyanın en sağlıklı enstrümanı! Bu aleti çalmak birçok hastalığı da tedavi ediyor…

Dünyanın en sağlıklı enstrümanı! Bu aleti çalmak birçok hastalığı da tedavi ediyor…