Türkgün Gündem Türkiye'ye nasıl geldiğini sahibi de bilmiyor

Türkiye'ye nasıl geldiğini sahibi de bilmiyor

Eskişehir’de 45 yıllık antikacı Ahmet Yaman, en az 150 yıllık olduğunu belirttiği el kelepçesini bit pazarında görücüye çıkardı. Yaman, yaklaşık 50 yıldır bu işi yaptığını belirterek, el kelepçesinin Türkiye'ye nasıl girdiğini kendisinin de bilmediğini söyledi.

Eskişehir’de ucuzluğun ve çeşitliliğin adresi olarak bilinen bit pazarı, aynı zamanda birbirinden kıymetli antika eserlere de ev sahipliği yapıyor.

150 yıllık tarihi olduğu tahmin edilen el kelepçesi de bit pazarında şaşkınlık veren fiyatıyla satışa sunuluyor.

Antika olarak nitelendirilebilecek olan kelepçeyi tezgahına koyan Ahmet Yaman, eser için 600 lira istiyor.

“İlk defa böyle bir eserle karşılaştım”
Neredeyse yarım asırdır antikacılık yapan 65 yaşındaki Ahmet Yaman, elinde bulunan bu kelepçenin tahmini olarak 150 yıllık olduğunu belirtti.

Tarihi el kelepçesinin, antikacılık yaptığı süre boyunca karşına çıkan en ilginç eserlerden biri olduğunu söyleyen Yaman, “Bu el kelepçesi tahminen 150 yıllık. Osmanlı döneminde bu toprakların dışında yapılmış. Yurt dışından Türkiye’ye nasıl girmiş hiçbir fikrim yok. 65 yaşındayım. Bu yaşıma geldim, ilk defa böyle bir objeyle karşı karşıya geldim ancak çok değerli bir eser. Antikayla ilgilenen insanların da tercihine sunuyorum. Çok yaşlı ve otantik bir eser olduğu için bedel olarak 600 lira istiyorum buna. Çünkü gerçek antika değeri taşıyor, kıymetli bir malzeme. Bu fiyat aslında bu kelepçe için çok ucuz ama biz Eskişehir piyasasında böyle çalışıyoruz. Tabi İstanbul’da Ankara’da piyasa çok farklı. Bizim burada amacımız insanlara yardımcı olmak” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Fransa'da Müslümanlar çöp toplayarak temizliğe dikkat çekti

Fransa'da Müslümanlar çöp toplayarak temizliğe dikkat çekti

Fransa'da, aralarında Massy'nin de yer aldığı 19 şehirde çevreye duyarlı Müslümanlar, temizliğin önemine dikkati çekmek için sokaklarda çöp topladı.

KAYNAK: AA

Fransa'da çevreye duyarlı Müslümanlar, 3 ve 4 Mayıs'ta aralarında Massy Ulu Cami'nin de yer aldığı 19 caminin girişimiyle "4. Camiler Arası Temizlik Yürüyüşü" başlıklı etkinlik düzenledi.

Temizliğin önemiyle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla 19 kentte düzenlenen etkinliğe aralarında çocukların da bulunduğu gönüllü Müslümanlar katıldı.

Ülkenin ilk çevre dostu camisi olarak bilinen Massy Ulu Cami'nin girişimiyle yapılan etkinlikte Müslüman vatandaşlar, camilerin etrafında ve sokaklarda yaklaşık 3,5 saat çöp topladı.

Yoldan geçen Müslüman bir vatandaş, çevre etkinliğine katılanlara pasta ve kurabiye ikram etti.

Massy Belediye Başkanı Nicolas Samsoen da arabasıyla geçerken etkinliğe katılanlara teşekkür etti.

"Dünyayı temizlemek ve ona iyi bakmak"

Massy Ulu Cami'de gönüllü çalışan Amelle Miri, caminin gençlik komisyonuyla 2 yıldır şehirde temizlik etkinlikleri düzenlediğini kaydetti.

Miri, hafta sonu yapılan özel etkinliğin birçok camiyle beraber düzenlendiğini belirterek, "Genellikle, iki namaz vakti arasında yapıyoruz, böylelikle daha fazla çöp toplamak için vakit oluyor." dedi.

Havalar güzelleşince bu etkinlikleri organize etmeye başladıklarını ifade eden Miri, "dünyayı temizlemek ve ona iyi bakmak" mesajını iletmeyi amaçladıklarını belirtti.

"İslam, temizliğe önem veriyor"

Etkinliğe katılan 26 yaşındaki Bilal Abdelouahed, gönüllülerin örnek alınması gerektiğini belirterek, "İslam, temizliğe önem veriyor." dedi.

Dünyaya iyi bakılması gerektiğini vurgulayan Abdelouahed, "Gördüğünüz gibi burada küçükler kadar yaşlılar da şehri temizliyor." ifadesini kullandı.

Abdelouahed, İslam'a göre insanlara sıkıntı veren bir nesnenin yoldan kaldırılması gerektiğini söyledi.

"Çocuklara çevreyi temiz bırakmak gerektiğini öğretmek önemli"
Safa Mrabet, yaşadığı kenti temiz bırakmanın önemli olduğunu göstermek adına 2 çocuğuyla bu etkinliğe katıldığını ifade ederek, "Bu (temizlik) dinimizin bir parçası." dedi.

Mrabet, çocuklara, dışarıya çöp atmamaları ve kendilerinden sonra gelecekler için çevreyi temiz bırakmaları gerektiğini öğretmenin önemli olduğunu dile getirdi.

Ülkenin ilk çevre dostu camisi Massy'de

İnşası 2010-2019 yıllarında tamamlanan Massy Ulu Cami'de, çift duvar izolasyonu, yerden ısıtma sisteminin yanı sıra kubbe, minare ile pencerelerinin özel camlardan oluşması ve aydınlatmada LED ışıkların tercih edilmesi, kaynakların verimli kullanımını sağlıyor.

Abdesthanelerinde sensörlü musluklar bulunan camide depolanan yağmur suyuyla temizlik yapılıyor ve çevredeki yeşil alan sulanıyor.

Caminin çatısında, enerji ve ısı kaybını önleyen, oksijen üreten bitkisel kaplama bulunuyor.

Toplam 4 milyon 500 bin avroya mal olan cami, Massy ve Fransa'daki Müslümanların bağışlarıyla yapıldı.

Caminin zemin katında 520 metrekarelik alanda erkekler, 250 metrekarelik asma katta da kadınlar namazlarını kılabiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *