Ülkücüler İçin Temel Tarih Kitapları Hangileridir?
Ülkücüler, Türk tarihine ve kültürüne önem veren ve milli kimliğini koruma ve geliştirme amacını güder. Türk kültürü ve fikriyatıyla ilgi bilgi sahibi olmak için ülkücülerin okuması gereken temel kitaplar bulunmaktadır.
Türkçülüğün Esasları / Ziya Gökalp: Türkçülük fikriyatının temelini atan bu eserde, Ziya Gökalp, Türk milletinin özelliklerini ve Türkçülük ideolojisinin nasıl şekillendiğini detaylıca ele alır.
Ziya Gökalp - Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak: Türk milletinin kimliği ve kültürü hakkında derinlemesine düşündüren bu eser, milliyetçilik düşüncesini anlamak için önemli yapı taşlarından biridir.
Atatürk - Nutuk: Nutuk, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir.
Yusuf Akçura – Üç Tarz-ı Siyaset: Akçura, Osmanlı Devleti'nin temel devlet politikası olarak Osmancılık, İslamcılık, Türkçülük olmak üzere üç siyaseti kıyaslayarak incelemiştir.
Hüseyin Nihâl Atsız -Bozkurtların Ölümü ve Bozkurtlar Diriliyor: Ülkücü düşüncenin edebiyattaki yansımalarını görmek adına Türk tarihinin önemli bir döneNihal Atsız'ın bu iki romanı okunması gerekenler arasındadır.
Hüseyin Nihal Atsız- Türk Tarihinde Meseleler
Bahaeddin Özkişi- Köse Kadı: Bu romanda Devlet-i Ebed Müddet'e adamış Osmanlılar'ın, serhadherdeki hikayesini anlatır.
Necdet Sevinç- Ülkücüye Notlar
Alparslan Türkeş-Dokuz Işık: Milliyetçi Türkiye'ye götürecek ana ilkeler, temel hedefler Dokuz Işık Doktrininde gösterilmiştir.
Zeki Velidi Togan- Umumi Türk Tarihine Giriş: Türk tarihine genel bir bakış sunan bu kitap, Türk milletinin tarihini anlamak isteyenler için uygun bir kaynaktır.
Osman Turan- Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi:
İbrahim Kafesoğlu- Türk Milli Kültürü
Erol Güngör: Kültür Değişmesi ve Milliyetçilik
Erol Güngör: Tarihte Türkler
Orhan Türkdoğan:Milli Kimliğin Yükselişi, Niçin Milletleşme
Ülkücü Düşüncenin Şekillenmesinde Etkili Olan Eserler Nelerdir?
Ülkücü düşünceyi şekillendirmede birçok eser rol almıştır. Bu kitaplar, Ülkücülerin fikirlerini oluştururken önemli referanslar oluşturmuştur. En önemli eserleri veren isimler arasında Ziya Gökalp ve Alparslan Türkeş verilebilir.
Örneğin, "Türk Milliyetçiliğinin Esasları" adlı Alparslan Türkeş eseri, Alparslan Türkeş'in milliyetçilik ve Ülkücü ideolojiye dair temel prensipleri açıkladığı bir eserdir.
Alparslan Türkeş'in En Çok Okunan Kitapları Hangileridir?
Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurucu ve ilk genel başkanı olarak tanıdığımız Alparslan Türkeş'in birbirinden farklı değerli eserleri bulunuyor.
Alparslan Türkeş'in en çok okunan kitaplarından bazıları şu şekilde sıralayabiliriz:
Alparslan Türkeş - 9 Işık: Türk Milliyetçiliğinin tarihsel gelişimini yakın tarihin önemli toplumsal ve siyasi olaylarının ışığında irdeleyen bir bu kitap, Alparslan Türkeş’in Dokuz Işık öğretisini merkeze koyarak yeniden hatırlatmaktadır.
Alparslan Türkeş - Türklük Gururu ve Şuuru: Türkeş, bu eserinde Dokuz Işık doktrinini yine ön planda tutuyor.Yalnız Türk Milletinin değil, her insanlığın hayatında hak ve adalete yer vererek yeni bir devir açacaklarını vurguluyor.
Alparlan Türkeş'in bilinen diğer eserleri şu şekildedir:
Gönül Seferberliğine
Temel Görüşler
Türkiye'nin Meseleleri
Bunalımdan Çıkış Yolu
Kahramanlık Ruhu
Yeni Ufuklara Doğru
1944 Milliyetçilik Olayı, Yaylacık Matbaası, İstanbul, 1968
27 Mayıs ve Gerçekler
Fırtınalı Yıllar
MHP ve Bozkurtlar
Türklük Gururu ve Şuuru
Her Türlü Emperyalizme Karşı
Bir Devrin Perde Arkası
9 Işık ve Türkiye
9 Işık
9 Işık / Millî Doktrin
Milliyetçilik
Ahlakçılık
Türk Milliyetçilerinin Zaferi
Ülkücülük
Basılan Kervanımız
Dış Politikamız ve Kıbrıs
Milliyetçilik-Ülkücülük Üzerine Konuşmalar
Toplumculuk
Dış Meseleler
Savunma
Sorgu
Millî Devlet Güçlü İktidar
Hürriyetçilik ve Şahsiyetçilik
İlimcilik
27 Mayıs, 13 Kasım, 21 Mayıs ve Gerçekler