14 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Ünü Türkiye sınırlarını aştı, adına şarkılar yazıldı! "Geliyor Kızıl Elmalar, hedeften şaşmaz Bayraktar"

Ünü Türkiye sınırlarını aştı, adına şarkılar yazıldı! "Geliyor Kızıl Elmalar, hedeften şaşmaz Bayraktar"

Türkiye’nin göz bebeği, Türk savunma ve havacılık sanayisinde önemli başarılara imza atan Bayraktar’ın ünü sınırları aştı. Girdiği bütün testlerden başarı ile geçen Bayraktar diğer ülkelerden de yoğun ilgi görüyor.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ünü Türkiye sınırlarını aştı, adına şarkılar yazıldı! "Geliyor Kızıl Elmalar, hedeften şaşmaz Bayraktar"

O gökyüzünün koruyucu meleği…

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından son dönemde terörle mücadelede ve sınır ötesi harekatlarda etkin olarak kullanılan Silahlı Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı (SİHA) Sistemi’nin ünü sınır dışını aştı.

TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından operasyonel olarak kullanılan, Fırat Kalkanı ve son Zeytin Dalı harekâtlarında da görev alan Bayraktar TB2 İHA, yurt dışında da ilgi görüyor.

Bayraktar TB2; Türk ordusunun yanı sıra Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Katar Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri, Fas Silahlı Kuvvetleri ve Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri envanterine dâhil edildi. 

Mayıs 2021'de ise Polonya Türkiye'den 24 adet Bayraktar TB2 satın alacağını açıkladı. Ekim 2022'de siparişin ilk partisinin ulaşması ile ilk kez bir NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülke Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı satın almış oldu. Ağustos 2021'de Irak ile, Ocak 2022'de ise Pakistan Silahlı Kuvvetleri ile bilinmeyen sayıda TB2'nin satışı için anlaşma sağlandığı açıklandı.

ERMENİSTAN’I AZERBAYCAN KARŞISINDA BÜYÜK BİR YENİLGİYE UĞRATTI

Tüm dünyada, savunma sanayiinde kullanılmak için akla gelen ilk insansız hava aracı haline geldi. 

Bayraktar Tb2 Azerbaycan

2020 Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan Türkiye’den Bayraktar TB2 satın aldı. Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'ne karşı büyük bir başarı ile kullanılan Bayraktar TB2 Ermenistan Ordusunu büyük bir yıkıma uğrattı.  Etkisiz hale getirilen 772 hedeften 535'i Bayraktar TB2 ile etkisiz hale getirildi.  Savaş sonrasında TB2'lerin Ermenistan'a verdiği toplam zarar 1 milyar doları geçti. 

UKRAYNA RUSYA SAVAŞINDA ETKİN ROL OYNADI

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Bayraktar TB2 aktif olarak rol oynadı. Ukrayna tarafından Bayraktar TB2 keşif ve gözlem amacıyla Donbas üzerinde kullanıldı. Bu uçuşla birlikte Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Baraktar TB2'yi ilk kez aktif bir çatışma bölgesinde kullanmış oldu.

Ukrayna Tb2 Rusya Kritik Hedef 1

Ekim 2021'de Bayraktar TB2, Rus ayrılıkçı kuvvetlerine ait bir D-30 obüsünü etkisiz hale getirdi. Ukrayna ilk kez Bayraktar TB2 kullanarak bir hedefi vurmuş oldu.  

Savaş devam ederken Ukrayna'ya TB2 hibe etmek üzere Litvanya, Norveç, Polonya, Kanada ve Letonya'da halk tarafından çeşitli bağış kampanyaları düzenlendi. Bayraktar TB2 Rusların hava savunma sistemlerini etkili bir şekilde kullanmaya başladıklarında etkinlikleri düşmeye başladı. 

Ukrayna’da Bayraktar sevgisi öylesine büyük bir hal aldı ki adına “Bayraktar” adında şarkı yazıldı. Yazılan şarkıya klipte çekildi. Klipte, Bayraktar saldırılarından görüntüler ve SİHA'ların imha ettiği Rus savaş araçları yer aldı. 

Ukrayna'nın elinde kaç tane aktif Bayraktar kaldığı bilinmemekle birlikte Ocak 2023 itibarıyla görsel olarak 14 Bayraktar TB2'nin imha olduğu doğrulandı.

BİR ŞARKIDA KIRGIZ SANATÇI SANATÇI TURDAKUN NİYAZALİEV'DEN

Ukrayna’nın ardından Kırgızistan’da da Bayraktar için bir şarkı yazıldı. Kırgız Türkü sanatçı Turdakun Niyazaliev'in, kaleme aldığı eser büyük beğeni topladı.

"GELİYOR KIZIL ELMALAR, HEDEFTEN ŞAŞMAZ BAYRAKTAR"

Kırgızistan'da ilgi uyandıran Bayraktar TB2 SİHA için, sanatçı Turdakun Niyazaliev bir eser kaleme alıp besteledi. Kırgız Türkü sanatçı Niyazaliev'in, "Geliyor Kızılelmalar, hedeften şaşmaz Bayraktar" sözlerinin yer aldığı şarkı; Kırgızistan ve Türkiye başta olmak üzere Türk dünyasında büyük beğeni topladı. 19 Ocak 2024 tarihinde yayımlanan "Bayraktar" şarkısının klibi de ilgilerin odağı oldu. 

61Bde84D86B24A17B47E688C

33 ÜLKEYE İHRACAÇ EDİLDİ

Eylül 2023 itibarıyla Bayraktar TB2, 33 ülkeye ihraç anlaşması imzalandı.

2019’da Katar Silahlı Kuvvetleri’ne keşif ve gözetleme için 6 adet ihraç edildi.

2020’de Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ilk başta 12 adet TB2 satın alınmış ve sayının 48'e çıkarılmak istendiği belirtilmişti.  Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında 50 adet daha TB2 teslim alındı. Böylece toplam sayı 50'nin üzerine çıkmış oldu.

Yine 2020’de Azerbaycan’a ihraç edildi. TB2'ler 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nda aktif rol oynadı.

2021’de Türkmenistan, Kırgızistan, Etiyopya’ya ihraç edildi yine aynı tarihte Fas’a 13 adet Bayraktar TB2 satıldı.

2022 yılında Pakistan, Cibuti, Burkina Faso, Ruanda, Togo, Nijer, Nijerya, Mali ve Polonya’ya ihraç edildi.

EKONOMİYE KATKISI BÜYÜK

Bayraktar bir yandan dosta düşmana korku salarken bir yandan ekonomiye katkı sağlıyor. Geçtiğimiz günlerde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı listeye göre, Bayraktar, 2021 ve 2022 yıllarında en çok gelir vergisi ödeyen isim oldu.

Bayraktar, şirketinden elde ettiği gelir karşılığında 2021 yılı için 153 milyon 345 bin 596 lira, 2022 yılı için ise 564 milyon 124 bin 318 lira vergi ödedi. Savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat yapan firması olan Baykar, gelirlerinin önemli bir kısmını yurt dışına yapılan İHA ve SİHA satışlarından elde ediyor. Baykar'ın 2022 yılı cirosunun yüzde 86'sı ihracat gelirlerinden oluşuyor. 2022 yılında 1,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar'ın aynı yıl imzaladığı ileriye dönük sözleşmelerin yüzde 99,3'ü de yine yurt dışı satışlara ilişkin oldu.

Bayraktar Habermeydan

Firma, bugüne kadar Bayraktar TB2 SİHA için 32, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 8 olmak üzere 33 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladı. İhracattaki başarı grafiğini AR-GE çalışmalarına başladığı 2003 yılından bu yana sürdüren Baykar, geride kalan 20 yılda tüm gelirlerinin yüzde 83'ünü yine ihracattan elde etti.

BAYRAKTAR TB3’ÜN TEST SÜRECİ BAŞARIYLA DEVAM EDİYOR

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB3’ün test süreci başarıyla devam ediyor. İlk uçuşunu Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan olarak 27 Ekim 2023 tarihinde yaptıktan sonra orta irtifa performans testlerinden geçen milli SİHA, yüksek irtifadaki sistem ve dayanım performansının ölçüldüğü testleri de başarıyla tamamladı.  

Thumbs B C 971Aca2297A01B0A5272A53Bbd1Fb17A

TCG ANADOLU’DAN İLK UÇUŞ 2024’TE

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi yapacak.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Suriye'nin kuzeyinde 2 PKK/YPG'li teröristi etkisiz hâle getirildi

Suriye'nin kuzeyinde 2 PKK/YPG'li teröristi etkisiz hâle getirildi