19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Galeriler Gündem Uzmanı açıkladı! "Göz renginiz koyuysa bu hastalığa daha yatkınsınız" Özellikle bu havalarda…

Uzmanı açıkladı! "Göz renginiz koyuysa bu hastalığa daha yatkınsınız" Özellikle bu havalarda…

Gözler, görme duyusundan çok daha fazlasını sunan ve birçok hastalığın ilk aşamalarının da habercisi olan hayati organlardan biri. Bunun yanı sıra göz yapınız ve renginiz de bazı hastalıklara dair daha yatkın bir genetik yapıya sahip olduğunuzun işareti. Bunun ne olduğu konusunda ise; Danışman Göz Cerrahı Dr. Ali Mearza, önemli bilgiler verdi.

Mevsimsel duygu durum bozukluğu veya mevsimsel depresyon olarak bilinen bir rahatsızlık, mevsimlerin değişimiyle, genellikle yazdan sonbahara veya sonbahardan kışa geçerken ortaya çıkan bir tür depresyonu tanımlar.
Dr. Mearza, genellikle bu durumun, havanın değişimiyle yavaş yavaş geliştiğini ve kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirdiğimiz, karanlık günlerin artışıyla giderek artış gösterdiğini söylüyor.
Mevsimsel depresyondan muzdarip insanların yorgunluk, düşük enerji ve ruh halindeki düşüşün yanı sıra, konsantrasyon, uyku güçlüğü ve artan sinirlilik gibi bir dizi semptomla ortaya çıkabilir.
Dr. Mearza, mevsimsel depresyonun ortaya çıkışında bir dizi faktörün olduğunu, bunlardan birinin "göz rengiyle" ilişkili olduğunu belirtti.
Dr Mearza'ya göre araştırmalar, mevsimsel depresyon yaşayan kişilerle sahip oldukları göz rengi arasında bir bağlantı keşfetti.
Daha koyu gözlü olanların bu durumdan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir.
Mearza, "Mavi veya yeşil gözler gibi daha düşük pigmente sahip gözler ışığa daha duyarlıdır" açıklamasında bulundu.
Bu duruma karşılık, kahverengi veya koyu renkli göze sahip kişilerin gözleri, ışığın retinal hücrelere ulaşmasından önce daha fazla absorbe etmelerine gerek duyuyor.
Bu süreç, uyku ve ruh hali düzenlemesinde rol oynayan melatonin hormonunun üretimini potansiyel olarak etkileyebilir.
Dr. Mearza, ışık hassasiyeti artan açık gözlü kişilerin, sonbahar ve kış aylarında melatonin salınımında azalma yaşayarak mevsimsel depresyona karşı kendilerini koruyabildiğini söyledi. Fakat koyu renkli göze sahip kişilerin ışığı hala daha fazla absorbe ederek melatonin üretiminde azalmanın daha düşük oranlarda olduğunu, bu nedenle mevsimsel depresyona da yakalanma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Bu veriler, Open Access Journal of Behavioural Science and Psychology 2018'de yayınlanan bir çalışma tarafından destekleniyor.
Araştırmacılar Galler ve Kıbrıs'ta yaşayan insanlar arasındaki mevsimsel depresyon raporlarını karşılaştırdı.
Her iki ülkedeki insanlar arasında "anlamlı" bir fark bulamasalar da, mavi veya açık renkli gözlü kişilerin kış depresyonundan muzdarip olduklarını bildirme olasılıklarının daha düşük olduğunu buldular.
Çalışmanın sonucuna göre "Buna karşılık, geniş mavi/açık gözlü insanlar ile geniş kahverengi/koyu gözlü bireyler arasında örnekler arasında önemli bir fark ortaya çıktı."
MEVSİMSEL DEPRESYON ETKİLERİ NASIL AZALTILIR? Dr Mearza, mevsimsel depresyon riskini azaltmak veya etkisini azaltmak için atabileceğiniz adımları önerdi.
Maerza, semptomlarından kaçınmanın en iyi yolu, özellikle güneşli dönemlerde dışarıda daha fazla zaman geçirmektir.
Semptomlar kötüleşirse ve kış boyunca ruh halinizin kötüleştiğini hissederseniz, doktorunuzu ziyaret edin. Kaynak: Sabah
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Marmara'daki deprem öncü mü? Naci Görür açıkladı

Marmara'daki deprem öncü mü? Naci Görür açıkladı