İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, yağış sonrası nemli ve sisli havalar konusunda uyarıda bulundu.
Koronavirüs'ün hasta olan kişilerin ağzından çıkan su damlacıklarıyla yayılabildiğine dikkat çeken Şen, şu iddialarda bulundu:
"Etrafta nem fazla ise bu damlacıklar neme yapışarak bir metreden daha uzak mesafelere ulaşabilir. Yine sisli havalar da bu anlamda çok tehlikelidir. Nemli ve sisli havalarda rüzgar olmamasından hastalık içeren damlacıkları çok uzak mesafelere dağılmasa dahi beş ile 10 metre arasında etkili olabilir. O nedenle böyle günlerde hem sosyal mesafeyi daha fazla arttırmak gerekir hem de dışarıda olunca mutlaka maske takılmalıdır."
"Güneş açması virüsü öldürmez ama bağışıklığı güçlendirir"
Independent Türkçe'nin haberine göre Mart'ın sonuna kadar havaların soğuk gitmesinin beklendiğini bu nedenle daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Şen, Nisan ayından itibaren güneşin açması ile koronavirüsün hızının kesileceği görüşünün şundan kaynaklandığını söyledi:
"Güneş ışığı koronavirüsü öldürmez bu yanlış anlaşılmasın. Ancak güneş ışığı vücuttaki D vitaminini artırıyor. D vitaminini ya ağızdan ya güneş yoluyla alıyoruz. D vitaminini almamız bağışıklık sistemimizi güçlendirecektir. Bir de insanlar havalar ısınınca kapalı alanlarda daha az toplu halde duracaklarıdır. Yoksa yaz gelince koronavirüs bitecek diye bir şey yok. Diyorlar kii şu an yaz olan ülkelerde de koronavirüs var. Evet var ama belki yaz olmasaydı dört kat fazla olacaktı."