21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Yaşayan şehir Amasya

Yaşayan şehir Amasya

Şehzadeler şehri Amasya, kültür ve turizm projelerinden sosyal yatırımlara, enerji üretim tesislerinden sosyal konutlara kadar gerçekleştirdiği yatırımlarla parmakla gösterilen işlere imza attı. Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, göreve gediği günden itibaren verdiği bütün sözleri kısa zamanda yerine getirdi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yaşayan şehir Amasya

KADİR YILDIZ/ TÜRKGÜN ÖZEL HABER

TÜRKİYE’NİN EN UCUZ SUYU

Orta Karadeniz Yeşilırmak Havzası’nda kurulan HES, Amasya’nın enerji ihtiyacına cevap vermesinin yanı sıra elde edilen gelirle de çeşme suyunun sübvanse edilmesine olanak sağladı. Bu sayede Amasyalılar suyun tonunu 1 TL’den kullanmaya başlayarak Türkiye’nin en ucuz suyuna kavuştu. Amasya Belediyesi kendi imkânlarıyla HES kuran bir belediye olarak Türkiye’de ilkler arasına girdi. Bununla yetinmeyen belediye, bir de hibrit güneş enerji sistemi kurmak için kollarını sıvadı. Bu sistem ile 1084 adet panel kurularak enerjiye dönüştürülmesi planlandı.

MODERN HAYVAN BARINAĞI

Amasya Belediyesinin önemli yatırımları arasında yer alan ve Türkiye’nin en modern hayvan barınakları arasında gösterilen proje hizmet vermeye başladı.

12 bin m2 alan üzerine kurulan barınakta alttan ısıtma sistemi, muayenehane, ameliyathane, anestezi odası, röntgen odası, sahiplendirme birimi, karantina odaları, yazlık ve kışlık müşahede bölümleriyle birlikte sağlık personelinin bulunduğu odalar yer aldı.

MAKAM ODASININ KAPISINI KALDIRDI

Amasya Belediye Başkanı göreve geldiği günden itibaren planlı bir şekilde projelerini adım adım hayata geçirdi. Makam odasının kapısını kaldırarak göreve başlayan Başkan Mehmet Sarı, seçim öncesi verdiği sözleri kısa zamanda yerine getirdi. Makam araçlarına son vererek tasarrufa başlayan belediye, ‘Hilal Masa’yı kurarak vatandaşın beklenti ve taleplerine kısa sürede çözüm getirdi. Şehirdeki yabancı tabelalara son verilerek şehrin tarihi ve yöresel dokusunun korunmasının yanı sıra turizmin gelişmesi için de konaklama tesisleri inşa edildi.

KENT MERKEZİ SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ

Bu çalışma ile toplam 128.330,80 m2 alanda, sokağa ve sokağa bağlı açık alana bakan cepheler ile birlikte avlu duvarları, müştemilat, çeşme vb. Mimari elemanların özgün sokak dokusu ve kentsel mobilyaları ile birlikte korunması, sağlıklaştırılarak yaşatılması ve çağdaş yaşama katılmasının sağlanmasının yanı sıra sokak dokusunu tanımlayan tüm öğelerin korunması ve yenilenmesine yönelik kentin dokusuna uygun restorasyon işlemleri yapıldı.

YEŞIL KENT MEYDANI

Eski belediye hizmet binasının yerine şehrin yeşil alan ihtiyacını karşılama ve artırma için 1116 metrekare alan kullanıldı. Meydanda aşevi, kafe, restoran ve dükkânlara da yer verildi.

HİLTON AMASYA’DA

Şehrin turizm potansiyelinin artırılması, konaklama imkânlarının çeşitlendirilmesi ve ulaşımın kolaylaştırılması amacıyla da birçok projeye imza atıldı. ‘Marka Kent Eylem Planı’ çerçevesinde uluslararası bir otelin Amasya’da yer alması için girişimlere başlandı. Yeşilırmak kıyısında bulunan belediye hizmet binası maliyet hesaplamaları ve fizibilite çalışmalarının ardından işletmesi belediyeye ait olacak şekilde Hilton Garden ile anlaşmaya varıldı.

BABA İLYAS CEMEVİ

T.C. Amasya Belediyesi ve Cem Vakfı Amasya Temsilciliği iş birliği ile Memi Dede Mezarlığı içerisinde kalan arsada 513 m2 oturum alanına sahip 3 katlı modern cemevi inşaatı yapımına başlandı. Cemevinde cenaze işlemleri için morg, cenaze yıkama, idari ofisler, bay bayan engelli tuvaletler, mutfak, yemekhane, ibadethane, idari ofis bulunuyor.

YEŞİLIRMAK NEHRİ ISLAH EDİLİYOR

Yeşilırmak Nehri, ıslah ve çevre düzenlemesiyle birlikte yeni bir görünüme kavuşacak. Türkiye’nin en uzun ırmak ıslah projesi, alanında uzman kişilerce gerçekleştirilen proje kapsamında ırmağın yapısı bozulmadan yan kısımlarına rekreasyon alanları yapılarak ve yükselti eklenerek kanal içerisine alınacak. Oturma ve yürüyüş alanlarının yer aldığı ıslah çalışması Amasya Valiliği ile birlikte yürütülüyor.

Belediye Başkanı Mehmet Sarı:

“Amasya sevgi şehridir. Ferhat ile Şirin aşkının yaşandığı şehirdir. Amasya’yı anlamak için âşık olmak lazım. Bu sebepten dolayı Amasya’yı görmemişseniz en güzelini görmemişsinizdir.”

Hayata geçirdiği projeler ile ‘En Çevreci Belediye’ ve ‘Yılın Yaşanabilir Kenti’ ödüllerinin sahibi olan Amasya adından sıkça söz ettiriyor. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek kendi imkânlarıyla HES kuran ve suyun metreküpünü 1 TL’den halka ulaştıran Amasya Belediyesi, enerji üretiminde de örnek belediyecilik sergiliyor. Üretken belediyecilik anlayışıyla hizmet eden Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, başarılı çalışmalarından dolayı ‘Yılın Belediye Başkanı’ ödülüne layık görüldü.

HIZMET BINASI 5 YILDIZLI OTELE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Yaşayan bir açık hava müzesi olan Amasya’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin konaklayabileceği alanların artırılmasını sağlamak ve ‘Marka Kent Eylem Planı’ çerçevesine katkı sağlamak amacıyla 5 yıldızlı uluslararası bir otelin şehir içerisinde yapılması için adım atıldı. Belediyenin bütçesine de katkı sağlayacak olan proje için Hilton Garden Inn ile anlaşmalar tamamlanarak yapım aşamasına geçildi. Kısa süre sonra hizmet vermeye başlayacak otel sahasında birçok sosyal donatıya yer verildi.

EN ÇEVRECI BELEDIYE ÖDÜLÜ

İstanbul Pendik The Green Park Convention Center’da Uluslararası Altın Kentler Derneği tarafından düzenlenen “Afet ve Acil Durum Yönetimi 2021” zirvesinde Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, ‘En Çevreci Belediye’ ödülünü aldı.

YILIN YAŞANILABILIR KENT ÖDÜLÜ

İstanbul’da düzenlenen ‘Türkiye Kristal Şehir ve Başarı Ödül Töreni’nde şehzadeler şehri Amasya ‘Yılın Yaşanılabilir Kent Ödülü’ne layık görüldü. Tarihi meydanlarından, park ve yeşil alanlara, suyundan enerjisine kadar kente katma değer sağlayan projeler sayesinde yaşanabilir kent olduğunu ispatlayan Amasya, aldığı ödülü hak ettiğini gösterdi.

520 SOSYAL KONUT MÜJDESI

Amasya Belediyesi tarafından ihtiyaç sahiplerine yönelik 1+1, 2+1 ve 3+1 olmak üzere toplam 520 konutun inşasına başlandı. 1000 metrekarelik ticari alanın yer aldığı projenin tamamının 69 bin 500 metrekare alan üzerine kurulması planlandı.

TELEFERİK PROJESİ

Şehrin turizm olanaklarını artırmak amacı ile hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin doğayla iletişim kurmaları, konaklayacağı, eğlenebileceği tesis Ferhat Tepesi üzerinde 300 bin metrekarelik bir alanı kapsayacak şekilde projelendirildi. Projenin içerisinde oyun alanları, oteller, yürüyüş parkurları, piknik alanları, restoranlar, teleferik iniş istasyonu vb. çalışmalara yer verildi. Teleferik ile ulaşımın sağlanacağı tesis Belediye Kapalı Otopark 402 kotundan başlayıp, Ferhat Dağı zirvesi 963 kotunda sonlandırıldı. Sosyal tesiste Kır Evi, Kır Lokantası ve Ters Ev projeleri de yer aldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kaan Ayhan sonrası Mert Müldür hamlesi! Galatasaray transfer taarruzunda

Kaan Ayhan sonrası Mert Müldür hamlesi! Galatasaray transfer taarruzunda