Hindistan’da ülkeyi kasıp kavuran “kara mantar” salgını ortaya çıktı. Yaklaşık 10 bin kişinin enfekte olduğu siyah mantar hastalığı Hindistan ve Mısır'dan sonra Irak'ta da görüldü. Sinüsler, beyin ve ciğerleri etkileyebilen kara mantar enfeksiyonu, özellikle diyabet hastalarında ölüme yol açıyor.
Doktorlar, Kovid tedavisinde kullanılan stereoidlerle bağlantısı olduğunu söylüyor. Özellikle diyabet hastaları risk grubunda görülüyor. Belirtileri ve ortaya çıkışıyla ilgili kesin bir bilgi verilmeyen siyah mantar, henüz Türkiye'de görülmedi.
u003cbu003eKARA MANTAR (MUKORMİKOZ) NEDİR?u003c/bu003eTıbbi ismiyle ‘Mukormikoz’, Kara Mantar hastalığı çok nadir görülen bir enfeksiyondur. Genellikle toprakta, bitkilerde, gübrede ve çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mucor küfüne maruz kalmaktan kaynaklanır. Sinüsleri, beyni ve akciğerleri etkileyen Kara Mantar, kanser hastaları veya HIV/AIDS'li kişiler gibi diyabetik veya bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde yaşamı tehdit edebilir.
u003cbu003eKARA MANTAR HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?u003c/bu003eHindistanlı doktorlar, ülkenin yedi günlük vaka oranında yeni bir rekora imza atıldığını bildirdi.
Yüzde şişlik ve siyah lezyonlar enfeksiyon belirtileri arasında sıralanıyor. Bazı kaynaklarda göz kararması veya renk değişikliği, bulanık veya çift görme, göğüs ağrısının da belirti olabileceği öne sürüldü. Öte yandan belirtiler arasında göğüs ağrısı, nefes almada güçlükler ve kanlı öksürük yer alıyor.
Batıdaki Maharashtra eyaletinin sağlık bakanı Rajesh Tope, Bir hastanın, hastalığın ciddiyetine bağlı olarak 60 ila100 enjeksiyona (amfoterisin B) ihtiyacı var.
Mevcut vaka yüküyle, 150 binden fazla enjeksiyona ihtiyacımız var. Şimdiye kadar bin 500 mukormikoz vakası bildirildi ve 850 hasta tedavi görüyor” ifadelerini kullandı.