İstanbul'da, bebek acil hastalarının önceden anlaşmalı oldukları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edilerek ölümlerine yol açıldığı ve haksız kazanç elde edildiği iddialarıyla 47 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması yarın Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Duruşma, adliyenin konferans salonunda yapılacak ve sanıkların savunmalarına devam edileceği belirtiliyor.
Davanın Geçmişi
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, suç örgütünün lideri olarak gösterilen doktor Fırat Sarı'nın, örgütün sevk ve idaresini sanık doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir üzerinden gerçekleştirdiği kaydediliyor.
İddianamede, suç örgütünün ana hedefinin, devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluğunu sağlamak ve 112 sevk sistemini manipüle etmek olduğu belirtiliyor. Bu şekilde, hastaların gereksiz yere daha uzun süre yatışlarının sağlanarak Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) yüksek ödemeler alındığı aktarılıyor. Ayrıca, hasta yakınlarından fazla para alındığı iddiaları da yer alıyor.
Bebek hastaların, uygun sağlık hizmeti alacak hastanelere sevk edilmek yerine, örgüt tarafından karlı görülen hastanelere yatırıldığı, bu süreçten elde edilen karların büyük bir kısmının sağlık çalışanı olan örgüt üyeleri arasında paylaşıldığı ifade ediliyor.
İddianamede, esas amacın bebeklerin sağlık durumunun iyileştirilmesinden çok maddi kazanç elde edilmesi olduğu vurgulanıyor.
Sanıklar İçin Talep Edilen Hapis Cezaları
İstanbul'daki bebek acil sevkleriyle ilgili davada, 47 sanığın yargılandığı davada ceza istemleri açıklandı. İddianamede, sanık doktorlar Fırat Sarı ve İlker Gönen için, 10 bebeğin ölümüne sebep oldukları gerekçesiyle “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi,” “nitelikli dolandırıcılık,” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 10’ar kez ceza verilmesi talep ediliyor. Ayrıca, “resmi belgede sahtecilik” suçundan da her biri için 11’er kez olmak üzere toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor.
Sanık Gıyasettin Mert Özdemir için ise, "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi," "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi," "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık," "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Ayrıca, davada yer alan 8'i kadın toplamda 44 sanık için de benzer suçlardan hapis cezası öngörülüyor.
İddianamede, suç işleyerek maddi menfaat temin eden hastaneler ve şirketler için tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması talep ediliyor. Bu tedbirler arasında, sorumlu hastanelerin kapatılması ve mal varlıklarına el konulması da bulunuyor.