22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Yıl sonunu 300 bini aşarak bitireceğimizi tahmin ediyoruz

Yıl sonunu 300 bini aşarak bitireceğimizi tahmin ediyoruz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin son 3 yıldır güvenlikte bütüncül bir politika ve yapılanma ortaya koyduğunun altını çizdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yıl sonunu 300 bini aşarak bitireceğimizi tahmin ediyoruz

Cumartesi gecesi sahil güvenlik birimleriyle Ege'de göçmen trafiğini kontrol etmek amacıyla devriyede bulunduğunu ifade eden Soylu, şu bilgileri verdi:

"1 günde Yunanistan'a geçen kaçak göçmen sayısı 9 bin 800 idi, şu anda ortalama 81-82. Biz yalnız yüzde 10'unu yakalayabiliyorduk, yüzde 90'ı karşıya geçiyordu. Bu yıl itibarıyla yüzde 51'ini - kara hariç, kara olunca yüzde 65'e çıkıyor - biz yakalıyoruz, yüzde 49'u karşıya geçiyor.

Türkiye'de 2020'nin sonu, en geç 2021'in ortasında hiçbir deniz kalmayacak ki etrafımızda sahil güvenlik perspektifimizle bir santimetrekaresini bile görmeyelim. Bütün sahillerimizi, kara sularımızı kendi alanımızda görebilecek bir sistemi, Allah'ın izniyle tüm ekonomik bütçesi de hazırlanmış, peyderpey Hopa'dan başladı, her tarafta gerçekleştireceğiz.

Bir tarafta batı sınırlarımızda bunu kurarken, diğer tarafta da doğu sınırlarımızda aşağı yukarı 300 milyon avro üzerindeki projeyi, AB destekli, ASELSAN'ın yaptığı elektro optik kulelerle doğu sınırlarımızda neredeyse tek bir santimetrekarenin boş bırakılmayacağı, tüm gözetlemelerin, denetlemelerin güvenlik sistemleri bunun yanı sıra radar sistemiyle ve gece görüşü kameralarla denetlenebileceği sistemi ortaya koymaya çalışıyoruz."

Soylu, Türkiye'nin göç dalgasıyla karşı karşıya kaldığına değinerek, "Sadece 2016'da Türkiye sınırına gelip de geçmek isteyen, yani doğu ve güney sınırlarımızdan Türkiye'ye girmek isteyip de bizim engellediğimiz insan sayısı sayısı 729 bin 370. 2018'de bu rakam 547 bin 857. 2019'da, şu ana kadar bu rakam 167 bin 874. Bu rakamın bu kadar düşmesinde esas itibarıyla bir taraftan da sınırlarda almaya çalıştığımız tedbirler de var. 2017'de 175 bin kaçak göçmen yakaladık Türkiye'de, sınırlarımız içerisinde. 2018'de 268 bin kaçak göçmen yakaladık. Bu yıl da aşağı yukarı 160 bin şu ana kadar kaçak göçmen yakaladık. Yıl sonunu 300 bini aşarak bitireceğimizi tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

-"Kurallarca gereğini yapmak bizim sorumluluğumuzdur"

Türkiye'nin kaçak göç merkezi olmaması için büyük bir mücadele yürütüldüğünü belirten Soylu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"3 milyon 630 bin Suriyeli kardeşimizi de ülkemizde misafir ediyoruz. Biz, ensar ve muhacir fikrinden bir santimetre, bir milimetre caymış bir anlayışa hiçbir zaman evrilemeyiz. Milletlerin ve devletlerin en önemli kaideleri düzendir. Biz, düzeni sağlamakla mükellefiz. Geçen yıl toplam 56 bin kaçak göçmeni sınır dışı ettik.

Biz bunu yapmazsak, biraz önce ifade ettiğim 268 bin sayısı 500 bine çıkar, Türkiye kaçak göç açısından çekici bir merkez haline gelir. 20 Temmuz itibarıyla rakam 43 bin. Bu yıl itibarıyla biz 80 bin ortalama, geçen yıldan neredeyse yüzde 40-50 civarında bir fazlalıkla sınır dışı prosedürü gerçekleştireceğiz, gerçekleştirmek zorundayız. Bir taraftan kaçak göçün merkezi olamayız, organize suç örgütlerinin merkezi olamayız, kaçak göçün aktarım merkezi olamayız, bu çok net ve açık.

Bu açıdan bu düzeni ortaya koymak halindeyız. Bu düzeni ortaya koymak, bugün bizim ensar ve muhacir ruhuyla birlikte ev sahipliği yaptığımız kardeşlerimizin de lehinedir.

Eğer bunu sağlamazsak, bu yönetilemez duruma gelir. Bizim meselemiz bunu yönetmektir. Gerek uluslararası kuralların gerek de vicdanımızın dışında hiçbir adım atıyor değiliz.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Herkes, oturum belgesinin tarif ettiği vilayette hayatıa devam edecek

Herkes, oturum belgesinin tarif ettiği vilayette hayatıa devam edecek