Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün yaptığı açıklamada Yunanistan'ın gayri askeri statüdeki 16 adayı anlaşmalara aykırı olarak silahlandırdığını söylemişti. Açıklama Yunan basınında geniş yer aldı.
Yunanistan Savunma Bakanlığı kaynakları, 16 adayla ilgili “Her hangi bir saldırıda yasal savunma hakları olduğunu” duyurdu. Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Miltiadis Varvitsiotis de, adalar konusunun son 40 yılda devam eden tartışma olduğunu söyledi.
Diyalog çabası…
Hulusi Akar’ın açıklamalarını kışkırtıcılık olduğunu iddia eden Miltiasdis, uluslararası ittifaklarını nasıl derinleştirmeleri gerektiği yönünde çalıştıklarını söyledi. Miltiasdis, Dışişleri Bakanlığı’nın çok yönlü bir diplomatik çabayla Akdeniz ve daha geniş bölge konularında rol ve pozisyona sahip olan herkesle diyalog kurmaya çalıştığını ifade etti.
‘Kendimizi koruruz’
Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları da, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın 51. maddesine atıf yaparak, her hangi bir saldırıda yasal savunma hakları olduğuna vurgu yaptı. Aynı kaynaklara göre, Türkiye’den gelen bu gibi tepkiler, ‘Yunanistan’ı Ege Denizi’nin Yunan Adalarını korumak için gerekli tüm koruyucu savunma önlemlerini almaya zorluyor ve meşrulaştırıyor’ ifadelerini kullandı.
Haberlerde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Kiriakos Miçotakis’e gösterdiği tepkilere de atıf yapıldı. Türkiye’den yapılan açıklamaları, ‘saldırı’ olarak veren Yunan medyası, Ankara’nın son dönemde düzenli olarak adalar ve Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı konusunda açıklamalar yaptığı belirtildi.
Mısır, İsrail ve BAE ile ortak!
Askeri uzmanlar, 10 milyonluk nüfusuyla Yunanistan’ın askerî olarak Türkiye karşısında varlık gösteremeyeceğini ancak son yıllarda ortak hareket ettiği ülkelerle Türkiye karşısına çıkmaya hazırlandığını belirtiyor. Yunanistan başta Doğu Akdeniz’deki petrol sondajı çalışmaları olmak üzere askerî pek çok alanda İsrail, Mısır, BAE ve GKRY yönetimleriyle eş güdümlü çalışıyor.